Αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την ξήρανση των φρούτων και των λαχανικών, πετυχαίνοντας τη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών των πρώτων υλών της με τη μορφή υγιεινών σνακ και μάλιστα με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό κόστος.
Η Carpus Diem, το μόλις ενός έτους επιχειρηματικό εγχείρημα του Ελευθέριου Παραστατίδη -ενός επιχειρηματία με δράση δεκαετιών στη Δυτική Μακεδονία, που μέσω της μονάδας του ηλιακών συστημάτων ΕΜΕΛΚΑΤ στην Πτολεμαΐδα κατάφερε να λάβει από την ΕΕ τη διάκριση «EmPower Intelligent Energy Innovation Prize»- έχει βάλει από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρό της τις αγορές του εξωτερικού. Αποξηραμένα πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, λωτοί, τομάτες, λεμόνια και πιπεριές Φλωρίνης, οι οποίες μάλιστα προέρχονται από δικές της καλλιέργειες, θα βρουν σύντομα τον δρόμο τους για την Ολλανδία και τη Γερμανία, ενώ στην ελληνική αγορά έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούνται σε delicatessen.
Μάλιστα, ενώ ακόμα η Carpus Diem κάνει τα πρώτα της βήματα, ο Ελευθέριος Παραστατίδης σκέφτεται και σχεδιάζει ήδη τα επόμενα, αφού έχει αρχίσει να δοκιμάζει πάστες-αλλείμματα από τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, αλλά και κάποιες σκόνες.
Μαζί με τα τρία του παιδιά, που έχουν κληρονομήσει τη δημιουργικότητα του πατέρα τους, κάνει την καινοτομία πράξη. Είναι χαρακτηριστικό δε πως η δραστηριότητα της Carpus Diem προέκυψε μέσα από αυτό ακριβώς το ανήσυχο και καινοτόμο πνεύμα του Ελευθέριου Παραστατίδη.
Οι ηλιακοί συλλέκτες και ο ηλιακός αποξηραντής τροφίμων
Η εταιρεία ΕΜΕΛΚΑΤ ξεκίνησε το 1994 κατασκευάζοντας ηλεκτρολογικό εξοπλισμό με αιχμή τις ηλεκτρολογικές αντιστάσεις και στη συνέχεια άρχισε να ασχολείται με τη μελέτη, την κατασκευή και λειτουργία έργων εξοικονόμησης ενέργειας για οικίες, ξενοδοχειακές μονάδες και βιομηχανίες. Το 2005 ήταν μάλιστα σταθμός στην πορεία της, αφού ανέπτυξε μια καινοτόμα τεχνολογία για την οποία και βραβεύτηκε. Ειδικότερα, προχώρησε στην παραγωγή ηλιακών συλλεκτών πολύ υψηλής απόδοσης με την τεχνολογία κενού.
Οι συλλέκτες αυτοί έβρισκαν εφαρμογή σε ξενοδοχεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις για ζεστό νερό χρήσης και για θέρμανση. Το καλοκαίρι όμως με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες υπήρχε ένα κενό στη χρήση τους. Μάλιστα, οι πελάτες συχνά τους κάλυπταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, ο Ελευθέριος Παραστατίδης σκέφτηκε να δημιουργήσει το 2015 έναν φούρνο που θα εκμεταλλευόταν την ηλιακή ενέργεια μέσω των συλλεκτών για την ξήρανση φρούτων και λαχανικών με ελάχιστο ενεργειακό κόστος.
Μάλιστα, αυτός ο ηλιακός αποξηραντής τροφίμων Eco DrySol βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στη διαδικασία πατενταρίσματος. Η επιτυχία του φούρνου έβαλε στην οικογένεια την ιδέα να τον αξιοποιήσει, ώστε να μπει και η ίδια στην αποξήρανση φρούτων και λαχανικών. Έτσι, ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές το 2018 με μήλα, μανταρίνια, πορτοκάλια, τομάτες, παντζάρια και πιπεριές και το 2020 άρχισε την παραγωγική διαδικασία, δημιουργώντας την Carpus Diem, που με το λογοπαίγνιο του ονόματός της (Carpe Diem σημαίνει «άδραξε τη μέρα»), δηλώνει ακριβώς την επιθυμία της οικογένειας Παραστατίδη για νέες προκλήσεις. Μάλιστα, στόχος είναι, όπως λέει στη Voria ο γεωπόνος και υπεύθυνος για το πρότζεκτ της Carpus Diem, Αλέξανδρος Μελίδης, πέραν των πιπεριών που η ίδια καλλιεργεί σε εκτάσεις της, να ξεκινήσει καλλιέργεια και στα μήλα και τις τομάτες, ώστε να καθετοποιήσει την παραγωγή της.
Πηγή: Voria.gr