CineDoc Island στις Κυκλάδες: Διαγωνισμός καλύτερων ιδεών για περιβαλλοντικές δράσεις

Το Cyclades Preservation Fund (CPF) και το CineDoc σε συνεργασία με τοπικούς φορείς από 5 Κυκλαδονήσια σε Αμοργό, Αντίπαρο, Κίμωλο, Μήλο και Σίφνο διοργανώνουν φέτος ειδικές προβολές με στόχο να εμπνεύσουν, ενδυναμώσουν και προωθήσουν κοινές περιβαλλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. Οι τοπικοί συνεργαζόμενοι φορείς είναι o Σύλλογος «Νήσος Αμοργός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εν Πλω, η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Οι Κιμωλίστες», ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου και η Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.).

Στο πλαίσιο του CineDoc Island στις Κυκλάδες διενεργείται επιπλέον διαγωνισμός από το CPF & CineDoc που απευθύνεται σε ευαισθητοποιημένους πολίτες-κατοίκους και τοπικούς φορείς που θα προτείνουν τις καλύτερες ιδέες περιβαλλοντικής δράσης και κινητοποίησης ανά νησί!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν πολίτες που κατοικούν ή τοπικοί φορείς που δραστηριοποιούνται σε ένα από τα ακόλουθα νησιά: Αντίπαρος, Αμοργός, Κίμωλος, Μήλος, Σίφνος, οι οποίοι/ες επιθυμούν να προτείνουν περιβαλλοντικές δράσεις που θεωρούν αναγκαίες ώστε να φέρουν την έμπνευση, κινητοποίηση, και αλλαγή στο νησί τους!

Έναρξη – Λήξη Διαγωνισμού
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 συμπληρώνοντας εδώ τη φόρμα.

Συμμετοχή στον διαγωνισμό
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ή φορείς που πληρούν τους όρους συμμετοχής μπορούν να λάβουν μέρος στον εν λόγω διαγωνισμό με μια μόνο συμμετοχή / ιδέα. Για την αξιοποίηση του επάθλου ο νικητής / νικήτρια κάθε νησιού θα κληθεί να συνεργαστεί με τον τοπικό φορέα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Επιτροπή & Κριτήρια αξιολόγησης ιδεών
Για την αξιολόγηση των ιδεών θα συσταθεί επιτροπή από τους διοργανωτές (Cyclades Preservation Fund και CineDoc). Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή και βράβευση των καλύτερων ιδεών είναι η αναγκαιότητα, η δημιουργικότητα, το (θετικό) περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η (ενεργή) συμμετοχή της τοπικής κοινότητας (π.χ. σχήμα συνεργασίας και υλοποίησης, στήριξη τοπικών φορέων), και η βιωσιμότητα της ιδέας ως προς τη μελλοντική εξέλιξή της ή/και τη μετεξέλιξη υφιστάμενης δράσης. Διευκρινίζεται πως οι τοπικοί φορείς δε συμμετέχουν στην επιτροπή.

Βράβευση – Έπαθλο διαγωνισμού
Οι ιδέες που θα βραβευθούν (1 ανά νησί) θα ανακοινωθούν από το CPF & CineDoc στις αρχές Δεκεμβρίου 2021. Καθεμία εξ αυτών θα λάβει ως έπαθλο το συμβολικό ποσό των €500 για την υλοποίησή της όπως θα περιγράφεται στην αίτηση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο: eva@anemon.gr | 2107211073

Βρείτε πιο κάτω αναλυτικές πληροφορίες για τους διοργανωτές του διαγωνισμού, καθώς και πληροφορίες για τους συνεργαζόμενους τοπικά φορείς:

Cyclades Preservation Fund (CPF):
Το Cyclades Preservation Fund (CPF) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συγκεντρώνει πόρους και τεχνογνωσία, με σκοπό να ενεργοποιεί και να στηρίζει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων. Βασική αρχή και προτεραιότητα του CPF είναι η ενδυνάμωση και δικτύωση των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
https://cycladespreservationfund.org/ | https://www.facebook.com/CycladesPreservationFund

CineDoc:
Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αμαλιάδα. Οι προβολές συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Από το 2019, το CineDoc έχει διευρύνει το δίκτυο προβολών του σε νησιά της Ελλάδας, μέσω του δικτύου CineDoc Island, προβάλλοντας παιδικές ταινίες μυθοπλασίας καθώς και ντοκιμαντέρ για μικρούς και μεγάλους σε Αίγινα, Aλόννησο, Αμοργό, Δονούσα, Iθάκη, Κέα, Kεφαλονιά, Κίμωλο, Κύθηρα, Μήλο, Ρόδο, Σίφνο, Σύρο & Τήνο. Στα νησιά, προβάλλονται ταινίες που ξεχωρίζουν για τη δημιουργική ματιά τους πάνω σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τέχνη, το περιβάλλον και την κοινωνία.
https://www.cinedoc.gr/ | https://www.facebook.com/CineDoc

Αντίπαρος εν Πλω:
Ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος "Αντίπαρος εν πλω" δημιουργήθηκε στο Κυκλαδονήσι της Αντιπάρου, όπου έχει και την έδρα του. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διοργάνωση δραστηριοτήτων που προάγουν τις τέχνες, το αληθινό αθλητικό πνεύμα και τον πολιτισμό εν γένει.
https://www.facebook.com/antiparos.en.plo | https://antiparosenplo.blogspot.com/

ΑΜΟΡΓΟΣ – Σύλλογος «Νήσος Αμοργός»:
Ο σύλλογος ''Νήσος Αμοργός'' είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία του Περιβάλλοντος και την ανάδειξη του Πολιτισμού. Η απόφαση για την ίδρυση του Συλλόγου ξεκινά από την βαθιά και ανιδιοτελή αγάπη για το νησί μας, αλλά και από την αγωνία μας να προστατευθεί η πολιτιστική του κληρονομιά, το ιδιαίτερο φυσικό του περιβάλλον και το αδιατάρακτο στο πέρασμα των αιώνων κυκλαδίτικο τοπίο του. Η δράση στην Αμοργόπραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, το Μιτάτο της Αμοργού, Amorgos Diving Center, Σύλλογος πολιτισμού & τέχνης “Σημωνίδης”. Με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού. https://www.facebook.com/nisos.amorgos

ΚΙΜΩΛΟΣ – Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Οι Κιμωλίστες»:
Η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες» ξεκίνησε ως μια άτυπη εθελοντική ομάδα η οποία δημιουργήθηκε το 2011 από μια παρέα Κιμωλιατών και πλέον για λόγους λειτουργικούς έχειπεριβληθεί τον τύπο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, με στόχο την προβολή της ιδέας του εθελοντισμού και της ομαδικότητας και δι’αυτών την πραγμάτωση στην Κίμωλο δράσεων οι οποίες θα στοχεύουν στον εξωραισμό αστικών και εξωαστικών χώρων. https://www.kimolistes.com/ | https://www.facebook.com/Kimolistes.Kimolos/

ΜΗΛΟΣ – Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου:
Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου ιδρύθηκε το 2008. Είναι μέλος του πανελλήνιου δικτύου συλλόγων «Φίλοι της Φύσης» που και αυτό είναι μέλος του πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου δικτύου συλλόγων « Friends of nature» (Φίλοι της Φύσης). Η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ήταν αποτέλεσμα της επιτακτικής ανάγκης για την ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού κινήματος στη Μήλο, έναν τόπο που η πλούσια «προίκα» του από τη φύση, αλλά και οι μεγάλες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον του, προβάλλουν ώριμο το αίτημα για την αειφόρο-βιώσιμη οικονομική του ανάπτυξη. Κεντρικό στόχο του Ομίλου αποτελεί η προστασία αλλά και ανάδειξη της φύσης του τόπου. Ηδράση στην Μήλο πραγματοποιείται σε συγνεργασία με το Συνεδριακό Κέντρο Μήλου. http://omfimi.blogspot.com/ | https://www.facebook.com/profile.php?id=1092084838

ΣΙΦΝΟΣ – Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.):
Η «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου» (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.), υπηρετεί την οργάνωση δραστηριοτήτων και την παροχή υπηρεσιών συναφών ή συνδεόμενων με τις αρμοδιότητες τουΔήμου, που αναφέρονται στους τομείς της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, της παιδείας, του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, της έρευνας και τεχνολογίας και της δημοτικής συγκοινωνίας. Η δράση στην Σίφνο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στυλιανού Πρόκου. https://dimos.sifnos.gr/category/dikes/ | https://m.facebook.com/1589059131345209

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση