Conergy Ελλάδος: Το σχέδιο «Ήλιος» θα βελτιώσει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Conergy Hellas   Δρ. Στέφανος  Μελισσόπουλος μιλώντας στη  greenagenda   αναφέρθηκε   στην  εξέλιξη του κλάδου των φωτοβολταικων,  στο ενδιαφέρον της εταιρείας  και το σχέδιο  «Ηλιος». Η  Conergy  Hellas έχει   λάβει ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αρχικά στον τομέα των αυτόνομων συστημάτων και αργότερα στα διασυνδεδεμένα συστήματα συμβάλλοντας καθοριστικά στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

 -  Ποια θα είναι  η εξέλιξη του  κλάδου στην Ελλάδα?

 Από τη μια πλευρά τo 2011 ήταν για την Ελλάδα μια χρονιά με αρκετές δυσκολίες στον κλάδο των Φ/Β, πολλές αλλαγές και ανακατατάξεις, ενώ από την άλλη ήταν και μια χρονιά που ξεκίνησαν θέματα νέων επενδυτικών ευκαιριών όπως το πρόγραμμα «Ήλιος».Θεωρώ γενικά ότι το νέο έτος θα συνεχίσει να είναι μια χρονιά δύσκολη για ολόκληρο τον κλάδο των φωτοβολταϊκών εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και κυρίως της δυστοκίας των τραπεζών.

Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι μέσα στο 2012 θα αρχίσουν να διαλύονται τα όποια προβλήματα και να διαφαίνεται σιγά σιγά η θετική εξέλιξη των πραγμάτων. Ήδη έχουμε μια νομοθεσία η οποία όπως έχει εξελιχθεί σήμερα πια μπορεί να διασφαλίσει μια επένδυση σε Φ/Β. Επιπλέον υπάρχουν πολύ αξιόλογες εγγυήσεις όσον αφορά στον Φ/Β εξοπλισμό. Παρατηρώντας τη σημερινή κατάσταση, νομίζω ότι ήρθε η ώρα  να κοιτάξουμε ακόμη πιο μπροστά σχετικά με την παραγωγή ενέργειας. Ας εκμεταλλευτούμε αυτά που το περιβάλλον μας προσφέρει απλόχερα. Υπάρχουν οι βάσεις, υπάρχει η τεχνογνωσία. Όπως έχω αναφέρει ξανά, αυτό που υπολείπεται είναι η διασφάλιση ενός σταθερού επενδυτικού πλαισίου, ο σωστός σχεδιασμός της υποδομής και η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο με τις σωστότερες και πιο οργανωμένες αποφάσεις από την πλευρά της Πολιτείας.

  -Ποιο είναι το ενδιαφέρον της εταιρείας σας  στην Ελλάδα , έχουν προγραμματιστεί κάποια έργα?

Το ενδιαφέρον της Conergy για την ελληνική αγορά Φ/Β παραμένει αμείωτο.Παρόλα αυτά είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στον κλάδο παραμένει η χρηματοδότηση ακόμα και σε ήδη εγκεκριμένα έργα. Υπάρχουν «ώριμα» έργα. Υπάρχουν επενδυτές που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες άδειες, αλλά το πάγωμα και η αβεβαιότητα των χρηματοδοτήσεων από πλευράς τραπεζικού συστήματος περιορίζουν το όποιο  σχέδιο υλοποίησης  φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

 -  Τέλος  ποιο   θα είναι το μέλλον  του  project Ηelios?  Έχει  λαμπρό μέλλον αυτό το σχέδιο ?

 Το σχέδιο «Ήλιος» όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν είναι πράγματι ένα φιλόδοξο σχέδιο. Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία αναπτυξιακού χαρακτήρα με στόχο την αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων του ελληνικού κλάδου Φ/Β συστημάτων, η οποία θα βοηθήσει παράλληλα στη βελτίωση του δυσμενούς οικονομικού κλίματος στη χώρα.

Παρόλα αυτά παραμένει ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμού  χωρίς να έχουμε σαφή εικόνα της εξέλιξης και της υλοποίησης του. Εμείς ως Conergy Ελλάδος, έχουμε ήδη εκδηλώσει την επιθυμία μας για συμμετοχή στο σχέδιο και έχουμε ήδη καταθέσει τη αυτή μας τη συμμετοχή στη σχετική λίστα των εταιρειών που ενδιαφέρονται να μετέχουν στο σχέδιο «Ήλιος». Προσβλέπουμε σίγουρα θετικά ένα τέτοιο πρόγραμμα αναπτυξιακού χαρακτήρα, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε επακριβώς ακόμη προτού σχηματίσουμε πλήρη εικόνα για τις λεπτομέρειές του.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!