Στη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), που διεξάγεται στη Γλασκώβη, οι επιστήμονες παρουσίασαν τις δέκα νέες γνώσεις-διαπιστώσεις (10 New Insights in Climate Science) του 2021 της Επιστήμης του Κλίματος στην Εκτελεστική Γραμματέα της UNFCCC, Πατρίτσια Εσπινόζα.
Η έκθεση προετοιμάστηκε από μια κοινοπραξία 54 κορυφαίων ερευνητών από 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων. Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία του Future Earth, του Earth League και του Παγκόσμιου Προγράμματος Έρευνας για το Κλίμα.
Κάθε χρόνο με τις συμβουλές των ερευνητών πραγματοποιείται μια οριζόντια σάρωση σε πεδία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και αφορούν τα τελευταία ευρήματα και τα πιο σημαντικά νέα αναδυόμενα πεδία.
Αυτά συνοψίζονται σε 10 σημαντικές επιστημονικές γνώσεις και το αποτέλεσμα είναι μια πλούσια και πολύτιμη επιστημονική σύνθεση για την πολιτική και την κοινωνία, γεγονός που αποδεικνύει ότι συνεχώς διευρύνεται και βελτιώνεται η γνώση των κλιματικών συστημάτων του πλανήτη και των αλληλεπιδράσεών τους στην ανθρωπότητα.
«Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, η υπερθέρμανση του πλανήτη που υπερβαίνει τον 1,5°C θέτει μεγάλες προκλήσεις για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο και αυξάνει τον κίνδυνο διέλευσης κρίσιμων σημείων ανατροπής που ρυθμίζουν την κατάσταση του κλιματικού συστήματος», τονίζει ο Γιόχαν Ρόκστρομ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πότσνταμ για το Κλίμα και συμπροεδρεύων του Earth League.
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς η θερμοκρασία αυξάνει τη μετατόπιση των ανατρεπτικών στοιχείων από την απόσβεση της αυτοενισχυόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά είναι ολοένα και πιο σαφές ότι πρέπει να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους 2°C. Αυτό ανατρέπει στοιχεία όπως τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και τα μεγάλα δασικά μας συστήματα, τους νέους παγκόσμιους πόρους, τους οποίους πρέπει να διαχειριστεί η παγκόσμια κοινότητα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας στη Γη».
Οι κορυφαίες φετινές γνώσεις της Κλιματικής Επιστήμης είναι οι εξής:
1. Η σταθεροποίηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στον 1,5°C είναι ακόμα δυνατή, αλλά απαιτείται άμεση και δραστική παγκόσμια εγρήγορση.
2. Η ταχεία αύξηση των εκπομπών μεθανίου και υποξειδίου του αζώτου μάς οδήγησε στην άνοδο 2,7°C.
3. Μέγα-Πυρκαγιές: η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τις ακραίες πυρκαγιές να φτάσουν σε νέες διαστάσεις με ακραίες επιπτώσεις.
4. Τα ανατρεπτικά στοιχεία του κλίματος ενέχουν κινδύνους υψηλών επιπτώσεων.
5. Η παγκόσμια δράση για το κλίμα πρέπει να είναι δίκαιη.
6. Η υποστήριξη των αλλαγών συμπεριφοράς των νοικοκυριών είναι μια κρίσιμη ευκαιρία αλλά συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για την κλιματική δράση
7. Οι πολιτικές προκλήσεις εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα της τιμολόγησης του άνθρακα.
8. Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση είναι κρίσιμες για την πορεία προς το Παρίσι (pathwaytoparis.com)
9. Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων μπορεί να επιτευχθεί με την προσαρμοσμένη στο κλίμα διατήρηση και την παγκόσμια διαχείριση.
10. Το κόστος του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής μπορεί να δικαιολογηθεί από τα πολλαπλά άμεσα οφέλη για την υγεία των ανθρώπων και της φύσης.
Greenagenda.gr newsroom