Η Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) που διεξάγεται στη Γλασκώβη αποτέλεσε “the place to be”. Τίτλοι, όπως «η καρδιά της Γης χτυπάει εκεί», το επιβεβαιώνουν.
Συμμετέχουν 25.000 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων κάποιοι εκ των σημαντικότερων ηγετών του κόσμου, αλλά και των επιδραστικότερων προσωπικοτήτων.
Ακόμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ, για την υγεία της οποίας υπήρξε ανησυχία το τελευταίο διάστημα, φρόντισε να παρέμβει μέσω βιντεοκλήσης. Φορώντας ένα πράσινο ταγιέρ δήλωσε ότι «η ώρα για λόγια έχει πλέον περάσει στην ώρα για δράση». Προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές όταν διαπραγματεύονται μια συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Την παρακολούθησαν με προσοχή ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μαζί με τις συζύγους τους: τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και τη δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ που είχαν φυσική παρουσία.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Ελισάβετ και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν αποτύχει η COP26, «θα αποτύχουν όλα». Η αίσθηση του κατεπείγοντος δεν απέτρεψε κάποιους ηγέτες να πάρουν έναν υπνάκο. Με πρώτο και καλύτερο τον Τζο Μπάιντεν.
Δείτε ακόμη - COP26: Ο Μπάιντεν αποκοιμήθηκε στη Σύνοδο για το Κλίμα - Το βίντεο που έγινε viral
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του γνωστού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Έντι Ντόμπου με θέμα τις επιπτώσεις του κλίματος στα άτομα με αναπηρία, ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε τα μάτια του. Για κακή του τύχη, οι κάμερες αποτύπωσαν τη στιγμή. Αν και παρέμεινε ευθυτενής, έδινε αγώνα να μείνει ξύπνιος, μέχρι που παραδόθηκε σε έναν σύντομο υπνάκο. Αν και μικρής διάρκειας, έμοιαζε βαθύς, αν κρίνει κανείς από την επίμονη προσπάθεια των συνεργατών του 78χρονου προέδρου να τον ξυπνήσουν. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δημοσιογράφοι, αλλά και απλοί πολίτες σχολίασαν το γεγονός με χιούμορ, κατανόηση, αλλά και ειρωνεία. Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να τον κατηγορήσει «για βαρεμάρα». Ίσως οι πολύωρες συζητήσεις περί εκπομπών μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και λοιπών ζητημάτων κάποια στιγμή κούρασε, ακόμα και αν σχετίζεται με την ενδεχόμενη εξαφάνισή του είδους μας, όπως ακριβώς συνέβη με τους δεινόσαυρους. Αυτό δήλωσε επιστήμονας!
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατά τ’ άλλα δήλωσε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται "ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα", ακολούθησε το παράδειγμα του Μπάιντεν και έγειρε λιγάκι.
Καθισμένος ανάμεσα στον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αφέθηκε στην αγκαλιά του Μορφέα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν φορούσε καν μάσκα. Τους ύπνους των ηγετών σχολίασε μία βρετανίδα δημοσιογράφος. «Μα τι τους βάζουν στα νερά τους;».
Οι σιέστες δεν ήταν τίποτα μπροστά στους απαράδεκτους αποκλεισμούς που σημειώθηκαν. Οι διοργανωτές υπέπεσαν σε φάουλ, καθώς δεν είχαν προβλέψει την πρόσβαση για άτομα με αναπηρία. Μεταξύ αυτών, η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, η οποία αναγκάστηκε να απέχει για αρκετές ώρες. Στο λεωφορείο μεταφοράς των συνέδρων δεν μπορούσε να μπει αναπηρικό αμαξίδιο και συνεργείο έσπευσε να επιλυθεί του προβλήματος.
Ηγέτες, υπουργοί, επιστήμονες, ακτιβιστές και τεχνοκράτες επισκιάστηκαν από διασημότητες, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Η παρουσία του γνωστού ηθοποιού στη Σύνοδο δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς έχει δωρίσει εκατομμύρια σε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το 2014 ήταν εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, ενώ έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Ακόμα πιο ακριβοθώρητη σταρ από το Ντι Κάπριο, ήταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Εμφανίστηκε, διαμαρτυρόμενη για την ολιγωρία των παγκόσμιων ηγετών.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συνέχισε να μοιράζει αγκαλιές κατά τη διάρκεια της Συνόδου, προκαλώντας την αμηχανία των παραληπτών της ανέλπιστης αυτής οικειότητας.
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές της Συνόδου ήταν όταν ανέβηκε στο βήμα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος. «Κοιτάζοντας τη Γη από εκεί ψηλά στο διάστημα, η ατμόσφαιρα φαινόταν τόσο λεπτή. Ο κόσμος τόσο πεπερασμένος και τόσο εύθραυστος», είπε ο δισεκατομμυριούχος.
Θυμηθείτε: Δωρεά 1 δισ. δολαρίων από τον Τζεφ Μπέζος για την προστασία της βιοποικιλότητας
Έκλεισε την παρέμβασή του, ανακοινώνοντας δωρεά 2,35 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση της φύσης. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους, κάνοντας λόγο ακόμα και για υποκρισία εκ μέρους του.
O Βρετανός δημοσιογράφος της πρωινής εφημερίδας “i” Πολ Γιoτ στηλίτευσε το γεγονός ότι τα διαστημικό ταξίδι του Μπέζος έγιναν με τη χρήση ορυκτών καυσίμων που απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα ένα σημαντικό μέρος των εκπομπών CO2. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περισσότεροι ανταποκριτές Μέσων όπως η Guardian, New York Times και Finacial Times που τον χαρακτήρισαν «Μαρία Αντουανέτα». Ο Μπέζος έφτασε στη Γλασκώβη με το τεραστίων διαστάσεων ιδιωτικό του αεροπλάνο. Κάτι αντίστοιχο έκαναν 400 VIPs της Συνόδου. Διαδηλωτές και ακτιβιστές έσπευσαν να αναγνωρίσουν την ειρωνία της όλης κατάστασης. «Θέλουν να μας σώσουν όλοι αυτοί που μας καταστρέφουν», έγραφαν πολλά πλακάτ. Κατά τ’ άλλα, τα μέτρα ασφαλείας και οι μπλοκαρισμένοι δρόμοι, οδήγησαν την αστυνομία της Γλασκώβης να ζητήσει συγνώμη από γυναίκες που χρειάστηκε να περπατήσουν χιλιόμετρα μέσα στο σκοτάδι. Η τεράστια παράκαμψή στην οποία αναγκάστηκαν οφειλόταν στους κλειστούς δρόμους. Άλλοι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τις οικίες τους, περνώντας ατελείωτες ώρες μπλοκαρισμένοι στον δρόμο.
Διαβάστε - COP26: Αντιδράσεις για το Γλασκώβη - Λονδίνο του Τζόνσον με αεροπλάνο και όχι με τρένο
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά το αλατοπίπερο της Συνόδου, στην οποία 80 χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου, ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, κατά 30% έως το 2030.