COP26: Οι νέες δεσμεύσεις κατεβάζουν για πρώτη φορά την προβλεπόμενη υπερθέρμανση κάτω από 2 βαθμούς

Για πρώτη φορά στην ιστορία, η συνολική επίδραση των συνδυασμένων δεσμεύσεων από 194 χώρες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα που διεξάγεται στη Γλασκώβη μπορεί να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα σχέδια της Ινδίας έχουν επιφέρει σημαντική διαφορά στην εκτίμηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Πιο συγκεκριμένα, εάν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της και των άλλων χωρών, οι θερμοκρασίες πιθανότατα θα αυξηθούν κατά περίπου 1,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό θα ήταν χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 2 °C, αλλά υψηλότερο από το κατώτερο όριο του 1,5 °C που ορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης επιβεβαιώνει ότι τα σχέδια της Ινδίας θα μπορούσαν να κάνουν σημαντική διαφορά στις προβλέψεις (δείτε την έρευνα ΕΔΩ).

Ο συγγραφέας της έρευνας Μαλτέ Μαινσχάουζεν, αναπληρωτής καθηγητής στην επιστήμη του κλίματος στη Μελβούρνη και επικεφαλής συγγραφέας της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, τόνισε ότι η «σημαντική» αλλαγή στην προβλεπόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πρόσφατες βελτιώσεις στους στόχους εκπομπών της Ινδίας και της Κίνας για 2030, καθώς και τη δέσμευση της Ινδίας για έναν καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2070.

Πριν λίγα 24ωρα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι μιλώντας στη σύνοδο COP26 βρήκε μια μέση λύση για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας του χωρίς όμως να διακυβεύει τις οικονομικές δυνατότητές της. Ο Μόντι ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα υιοθετήσει έναν καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών - αλλά έως το 2070. Όπως γίνεται ξεκάθαρο η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θέτει ως στόχο την ουδετερότητα άνθρακα.

Η Ινδία εξέπεμψε 1,9 τόνους CO2 ανά κεφαλή πληθυσμού το 2019, σε σύγκριση με 15,5 τόνους για τις ΗΠΑ και 12,5 τόνους για τη Ρωσία εκείνο το έτος.

Ο κ. Μόντι από το βήμα της COP26 δεσμεύτηκε η Ινδία να λαμβάνει το 50% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και έως το ίδιο έτος να μειώσει τις συνολικές προβλεπόμενες εκπομπές άνθρακα κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060, ενώ μόνο οι ΗΠΑ και η ΕΕ στοχεύουν να μηδενίσουν τις εκπομπές τους έως το 2050.

Σύμφωνα με τον Μαϊνσχάουζεν είναι η πρώτη φορά που οι συνδυασμένες δεσμεύσεις και οι πιθανές διαδρομές εκπομπών περισσότερων από 190 χωρών έδωσαν περισσότερες από 50% πιθανότητες να περιοριστεί η θέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Οι οικοδεσπότες του COP26 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν θέσει ως βασικό στόχο της διάσκεψης να μην ξεπεράσουμε το όριο συναγερμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5°C, αλλά κορυφαίες προσωπικότητες είπαν ότι ο αυτός στόχος μπορεί να είναι αμφίβολος.

Για να έχει ο κόσμος καλές πιθανότητες να παραμείνει εντός του ορίου του 1,5°C, οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν περίπου 45% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010.

Greenagenda.gr newsroom

Πηγή φωτογραφίας: Doug Peters/ UK Government

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση