Ξεκίνησαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου οι εργασίες της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ( COP27). Αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να συμπεριλάβουν το ακανθώδες θέμα στην ατζέντα της διάσκεψης για το αν οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αποζημιώσουν τις φτωχότερες και περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα συμφώνησαν να συζητήσουν για θέματα που σχετίζονται με «ρυθμίσεις χρηματοδότησης που ανταποκρίνονται σε απώλειες και ζημιές που σχετίζονται με τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στην αντιμετώπιση απωλειών και ζημιών».
«Αυτό δημιουργεί για πρώτη φορά ένα θεσμικά σταθερό χώρο στην επίσημη ατζέντα της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για τον κλίμα, της COP27 και της Συμφωνίας του Παρισιού για να συζητηθεί το πιεστικό ζήτημα των χρηματοδοτικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων κενών,» σημείωσε ο πρόεδρος της COP27, ο Αιγύπτιος υπουργός εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, στην εναρκτήρια εκδήλωση.
Πέρυσι στη Γλασκώβη στη COP26 τα πλούσια κράτη μπλόκαραν μια πρόταση για έναν φορέα χρηματοδότησης ζημιών, αντ' αυτού υποστήριξαν έναν νέο διάλογο τριών ετών για συζητήσεις χρηματοδότησης.
Η COP27 θα ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου.Εκπρόσωποι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συζητήσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και τον τρόπο επίτευξης των στόχων μείωσης των εκπομπών. Επίσης, θα συζητήσουν τους κανόνες του μηχανισμού που επιτρέπει στις χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους χρηματοδοτώντας έργα προστασίας του κλίματος στο εξωτερικό.
Η Αίγυπτος φώτισε με πράσινο χρώμα την πυραμίδα Khafre πριν από την έναρξη της 27ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Σαρμ Ελ Σέιχ από την Κυριακή.Η πυραμίδα Khafre είναι μία από τις τρεις αρχαίες πυραμίδες της Γκίζας που χρονολογούνται πριν από 4.500 χρόνια.
In case you missed it - Egypt lit up Khafre Pyramid, one of the three ancient pyramids of Giza that date back 4,500 years, ahead of #COP27. #TogetherForImplementation pic.twitter.com/02RznwThWL
— COP27 (@COP27P) November 6, 2022
Στη Γλασκώβη, τα κράτη δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους σχετικά με τη δράση για το κλίμα και να παρουσιάζουν επικαιροποιημένες "Εθνικές Καθοριστικές Συνεισφορές" (NDC) κάθε πέντε χρόνια. Δεσμεύτηκαν επίσης να βελτιώσουν τα σχέδιά τους για το κλίμα για το 2030 πριν από το COP27. Ωστόσο, μόνο 23 χώρες υπέβαλαν τους ενημερωμένους στόχους μείωσης έως την προθεσμία του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Οι τρέχουσες δεσμεύσεις των 194 χωρών που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα, που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν από τη COP27.