Την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική και Δυτική Αττική, τη fast track κήρυξη ως αναδασωτέας της καμένης έκτασης και την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης του χαρακτήρα της έκτασης για τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΝ.
"Πιστοί στις δεσμεύσεις μας κατορθώσαμε μέσα σε 2,5 μήνες να ολοκληρώσουμε υποχρεώσεις που στο παρελθόν χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα. Θυμίζω ότι η περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς της Ηλείας, είχε εκκρεμότητες που έκαναν 10 χρόνια να κλείσουν, αφήνοντας ανοικτά πολλά θέματα ιδιοκτησίας, προστασίας του περιβάλλοντος , ως προς την κήρυξη αναδασωτέας, αλλά και άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων", τόνισε.
Μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ οι οποίες είναι έτοιμες και οδεύουν προς ψήφιση στη Βουλή, με στόχο την εξασφάλιση της ομαλής και γρήγορης αποκατάστασης των κατοικιών και των κτισμάτων στην περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την επίσπευση της διαδικασίας βεβαίωσης από τη Δασική Υπηρεσία του χαρακτήρα της έκτασης για την έκδοση, στη συνέχεια, άδειας αποκατάστασης ή άδεια νέου κτhρίου που κάηκε στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι θα δίνεται άμεσα η βεβαίωση του Διευθυντή Δασών στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση την πληροφορία στον δασικό χάρτη που αναρτάται αύριο, 19 Οκτωβρίου 2018, και συγκεκριμένα:
- Για τις εκτάσεις που δεν ήταν ανέκαθεν δασικές και
- Για τις εκτάσεις που είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά σήμερα έχουν άλλη χρήση και υπάρχει νόμιμη οικοδομική άδεια
Η βεβαίωση θα δίνεται από τον θεωρημένο δασικό χάρτη για τα σχέδια πόλης, τις υπό ένταξη περιοχές και τις οικιστικές πυκνώσεις, και από τον αναρτημένο δασικό χάρτη για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.
Στο ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και στην κήρυξη αναδασωτέας στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Φάμελλος παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για:
- Τις εκτάσεις που κηρύχθηκαν ή επανακηρύχθηκαν ως αναδασωτέες
- Τον χαρακτήρα των εκτάσεων που αναρτώνται στο δασικό χάρτη αύριο 19 Οκτωβρίου 2018
- Τη σχέση δασικού χάρτη και πράξης κήρυξης αναδασωτέων
Παράταση στους δασικούς χάρτες σε τέσσερις περιοχές
Τέλος, ανακοίνωσε την παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών (που λήγει σήμερα) έως τις 15 Ιανουαρίου 2019. Η παράταση αφορά τις παρακάτω περιοχές:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ | ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ |
Τρικάλων | Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας |
Καβάλας | Δήμος Νέστου |
Δυτικής Αττικής | Ελευσίνας, Μαγούλας, Νέας Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων Π.Ε. Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού Π.Ε. Πειραιώς |
Ανατολικής Αττικής | Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής και των δημοτικών ενοτήτων: α) Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης δήμου Παλλήνης, β) Ν. Ψυχικού δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού |
Πράσινες θέσεις εργασίας
Τέλος, ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης πάνω από το 10% των νέων επιστημόνων - σε σύνολο 5.500 - που αφορά η πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας θα απασχοληθεί στις υπηρεσίες Περιβάλλοντος. "Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία αποδεικνύει τη βούληση για επένδυση ανθρώπινων πόρων και νέου επιστημονικού δυναμικού στον τομέα του περιβάλλοντος", είπε.
Συγκεκριμένα, 169 άτομα, δασολόγοι και δασοπόνοι, θα απασχοληθούν στις δασικές υπηρεσίες, 121 άτομα, βιολόγοι, γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι, μηχανικοί περιβάλλοντος και περιβαλλοντολόγοι σε Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών - και μάλιστα οι 48 αφορούν τους νέους 8 φορείς - ενώ οι Διευθύνσεις Υδάτων της χώρας θα ενισχυθούν με 39 Γεωλόγους, ώστε να αναλάβουν μια μεγάλη πρωτοβουλία για τις άδειες γεωτρήσεων που χρονίζουν.
Άλλοι φορείς του ΥΠΕΝ όπως το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο Φορέας του Πάρκου Τρίτση ενισχύονται από τη συγκεκριμένη προκήρυξη και βέβαια υπάρχει και η ενίσχυση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Γενική Διεύθυνση Δασών, στην Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών και Ελεγκτών και στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με 45 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.
Τα αναδασωτέα
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον χρόνο των δυόμιση μηνών, που διανύθηκε έως ότου εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις, ο αναπληρωτής υπουργός κοινοποίησε πως στην ανατολική Αττική κηρύχθηκαν αναδασωτέα δημόσια, δημόσια διακατεχόμενα, ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.808 στρ. (1.449,13 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 4.359,10 στρ. εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018) επί συνόλου 14.313 στρ., στα οποία κινήθηκε η πυρκαγιά. Τα υπόλοιπα 8.504,77 είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.
Στη δυτική Αττική, αντιστοίχως, η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε έκταση 52,909,16 στρ., εκ των οποίων αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 (46.214,54 στρ. ήταν εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 2.850,53 στρ. ήταν εκτάσεις κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018). Τα υπόλοιπα 3.844,08 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.
Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι σήμερα Παρασκευή θα αναρτηθούν νέοι χάρτες ως εξής:
- Στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για τις περιοχές των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Ραφήνας, Ν. Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων και Φιλοθέης.
- Στη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής για τον προκαποδιστριακό ΟΤΑ Μεγαρέων.
- Στη Διεύθυνση Δασών Δράμας για το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς της, πλην των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.
- Στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος (Μήλος), Ανάφης (Ανάφη), Άνω Μεράς (Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Θήρα), Σικίνου (Σίκινος), Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου (Φολέγανδρος).
- Στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης για χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.
Ειδικά για τους δασικούς χάρτες Ραφήνας και Ν. Μάκρης, από τις δηλώσεις των ΟΤΑ προέκυψε ότι:
1. Στη Ραφήνα η κατανομή της γης έχει ως εξής:
- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 4.448 στρ.
- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 1.504 στρ.
- Δασωμένοι αγροί είναι 149 στρ.
- Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 3.220 στρ.
- Παλιές χορτολιβαδικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση είναι 6 στρ.
- Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλεις είναι 3.502 στρ.
- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 2.762 στρ.
- Οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν 3.631 στρ.
2. Στη Ν. Μάκρη η κατανομή της γης έχει ως εξής:
- Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 17.704 στρ.
- Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 937 στρ.
- Δασωμένοι αγροί είναι 23 στρ.
- Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 494 στρ.
- Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι 4 στρ.
- Παλιά χορτολίβαδα που άλλαξαν χρήση είναι ένα στρέμμα.
- Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι 8.621 στρ.
- Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 8.294 στρ.
Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι δεν δηλώθηκαν οικιστικές πυκνώσεις από τον συγκεκριμένο ΟΤΑ, υπενθυμίζοντας πως δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να καταθέσουν στοιχεία οικιστικών πυκνώσεων μέσα στα όριά τους, αλλά περίπου 10% επί του συνόλου των ΟΤΑ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΥΠΕΝ. «Αυτοί οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν και την ευθύνη να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για οικιστική πύκνωση, εννοούμε ειδική εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών».
Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες των δύο ευαίσθητων περιοχών Ραφήνας και Ν. Μάκρης, διευκρινίστηκε ότι οι υπό κήρυξη αναδασωτέες εκτάσεις είναι 488 στρέμματα στη Ραφήνα και 962 στη Ν. Μάκρη, ενώ οι υπό επανακήρυξη 1.884 στρ. στη Ραφήνα και 1.943 στη Ν. Μάκρη.
Το χρονοδιάγραμμα των αναρτήσεων
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων και Λούτσας, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα αναρτηθούν οι χάρτες του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας. Κλιμακωτά, από τις αρχές του 2019 θα αναρτώνται οι δασικοί χάρτες των Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Άνω Λιοσίων, Αυλώνος, Αφιδνών, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Λυκόβρυσης, Μαλακάσας, Μεταμορφώσεως, Παπάγου, Πεύκης, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
Δείτε infographics για τις πληγείσες περιοχές και τους δασικούς χάρτες, ΕΔΩ.
Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να σας καλημερίσουμε μαζί με τη Χριστίνα Μπαριτάκη τη Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος. Να καλωσορίσουμε την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής την κυρία Ιγγλέζη Αικατερίνη και όλους εσάς βέβαια που είστε εδώ και τους συνεργάτες.
Όπως σας είπα στην αρχή, θα δοθεί όλο το υλικό της συνέντευξης Τύπου και σε ηλεκτρονικό αρχείο, αλλά και σε απομαγνητοφώνηση.
Η σημερινή συνέντευξη διοργανώνεται για να παρουσιαστούν οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το ζήτημα της κήρυξης αναδασωτέας στην Ανατολική Αττική και στη Δυτική Αττική μετά την πυρκαγιά. Ταυτόχρονα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και στις δυο αυτές περιοχές και βέβαια για να σας παρουσιάσουμε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ετοιμαστεί από το Υπουργείο και οδεύουν προς τη Βουλή για την εξασφάλιση της ομαλής αποκατάστασης των κατοικιών και των κτισμάτων στην περιοχή της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Οι ρυθμίσεις αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς κανόνες να μπορέσουν από τη μια μεριά να αποκατασταθούν οι περιουσίες οι οποίες επλήγησαν από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, χωρίς όμως να δημιουργηθούν ξανά νέα προβλήματα και χωρίς να υπάρχει κανένα έλλειμμα όσον αφορά το υπόβαθρο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Άρα η παρουσίασή μας έχει τρία βασικά περιεχόμενα τα οποία θα δούμε και σε χάρτες. Με την ευκαιρία όμως θα σας ενημερώσουμε και για άλλες ρυθμίσεις που αφορούν τη δασική νομοθεσία και την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του Υπουργείου μας μιας και στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας θα σας δώσουμε τα νούμερα του τι αντιστοιχεί στις υπηρεσίες τις περιβαλλοντικές και εν γένει που είναι στη σφαίρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αυτό που εγώ θέλω να πω εξ αρχής είναι ότι κατορθώσαμε μέσα σε 2,5 μήνες να ολοκληρώσουμε υποχρεώσεις που άλλες φορές κάνανε χρόνια ολόκληρα. Σας ενημερώνω ότι αντίστοιχη υποχρέωση όσον αφορά την πυρκαγιά της Ηλείας, έκανε τουλάχιστον 10 χρόνια να κλείσει, αφήνοντας σε εκκρεμότητα πάρα πολλές ιδιοκτησίες, αλλά και πολλά θέματα περιβάλλοντος ως προς την κήρυξη αναδασωτέας, αλλά και την άσκηση των υπολοίπων δραστηριοτήτων. Εκεί βέβαια ήταν το θέμα της αγροτικής λειτουργίας.
Εδώ μέσα σε 2,5 μήνες μια σημαντική προσπάθεια των υπηρεσιών τους οποίους θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί όλη αυτή η δουλειά έγινε από στελέχη του δημόσιου τομέα, ολοκληρώθηκε και η κήρυξη της αναδασωτέας. Υπάρχουν ήδη τα ΦΕΚ και για την Ανατολική και για τη Δυτική Αττική, ενώ αύριο αναρτώνται οι δασικοί χάρτες στο σύνολο της πληγείσας περιοχής ανατολικά, αλλά και δυτικά κλείνοντας έτσι και τις υποχρεώσεις αναρτήσεων για την Δυτική Αττική πλήρως και προχωρώντας ένα σημαντικό βήμα για την Ανατολική Αττική.
Θα σας ενημερώσουμε επίσης σήμερα και για το χρονοδιάγραμμα των αναρτήσεων των δασικών χαρτών, μιας και στην Ανατολική Αττική θα έχουμε αναρτήσεις με συγκεκριμένο βήμα μηνιαίο. Δηλαδή θα σας πούμε τι θα αναρτηθεί το Νοέμβριο και τι θα αναρτηθεί το Δεκέμβριο για να ενημερώνονται και οι πολίτες και να αξιοποιούν τα εργαλεία που τους δίνει η νομοθεσία.
Πρέπει επίσης να σας πω εισαγωγικά ότι στη ρύθμιση η οποία θα μπει στη Βουλή υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δοθεί και παράταση στους δασικούς χάρτες που είναι αναρτημένοι σήμερα. Γνωρίζετε ότι έκλεισε ένα μεγάλο πακέτο ανάρτησης το Σεπτέμβριο.
Σήμερα όμως υπάρχουν κάποιοι χάρτες που ξεκίνησαν τους τελευταίους δυο μήνες. Υπάρχουν και χάρτες που είναι σε ανάρτηση. Γι’ αυτούς θα δοθεί παράταση για να έχουμε ισονομία των πολιτών όσον αφορά το διαθέσιμο 5μηνο, 6μηνο που συνηθίσαμε και είχαμε και πέρσι και φέτος για όλες τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών.
Ας περάσουμε στα συγκεκριμένα. Η νέα ανάρτηση δασικών χαρτών η οποία θα ξεκινήσει αύριο περιλαμβάνει δήμους της Ανατολικής Αττικής, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Μελίσσια και Φιλοθέη.
Δυτική Αττική περιλαμβάνει τα Μέγαρα. Περιλαμβάνει το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών στη Δράμα, περιλαμβάνει επίσης στις Κυκλάδες πολλές περιοχές. Αναφέρω επιγραμματικά Μήλο, Ανάφη, Μύκονο, Σαντορίνη, Σίκινο και Φολέγανδρο και περιλαμβάνει και κάποιες χορτολιβαδικές εκτάσεις της περιοχής της Κοζάνης. Αυτή η ανάρτηση θα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου.
Επίσης γνωρίζετε ότι από πέρσι με εγκύκλιο την οποία είχαμε δημοσιοποιήσει, είχαμε ζητήσει από όλες τις υπηρεσίες και ιδιαίτερα από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις Διευθύνσεις Δασών και τις Διευθύνσεις Αναδασώσεων, να επιταχύνουν τα βήματα σχετικά με την κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής μετά από κάθε πυρκαγιά. Θυμάστε μια μεγάλη συζήτηση που είχε αναπτυχθεί με την ευκαιρία της πυρκαγιάς στο Καπανδρίτι, Κάλαμο, αλλά και στη Ζάκυνθο, για την πιθανή σύνδεση των πυρκαγιών με συμφέροντα ή με ανάκτηση δασικής γης για άλλες χρήσεις, για να μην υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Από πέρσι επιλέξαμε να γίνεται άμεση κήρυξη αναδασωτέας και να περιλαμβάνεται η αναδασωτέα στο δασικό χάρτη.
Αυτό λύνει δυο προβλήματα ταυτόχρονα. Ένα την ασφάλεια του περιβάλλοντος μιας και είναι συνταγματική επιταγή και περιβαλλοντική υποχρέωση, αλλά και δεύτερον, να λύνονται ζητήματα αμφισβητήσεων και να μπορεί να προχωράνε οι αναπτυξιακές και οικονομικές λειτουργίες στις περιοχές αυτές με την παράλληλη βέβαια προστασία του περιβάλλοντος.
Έτσι ζητάγαμε σε μέγιστο χρόνο τριών μηνών να ολοκληρώνεται η διαδικασία της κήρυξης αναδασωτέας που σας είπα ότι σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν έκανε ακόμα και 10 χρόνια και ακόμα εξελισσόταν με ελλείμματα.
Σήμερα μπορούμε να σας πούμε ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε σε 2,5 μήνες και για την Ανατολική και για τη Δυτική Αττική. Τα ΦΕΚ τα οποία υπάρχουν θα σας τα δώσουμε. Είναι το 415Δ φύλλο της 16ης Οκτωβρίου που έχει την Ανατολική Αττική και το 416Δ 17 Οκτωβρίου 2018 που έχει την Δυτική Αττική. Θα σας δώσουμε και μερικά στοιχεία της κήρυξης αναδασωτέας στη συνέχεια.
Τι περιλαμβάνεται στην κήρυξη αναδάσωσης; Περιλαμβάνονται όλα τα δημόσια διακατεχόμενα, αλλά και ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις. Στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής η έκταση αυτή είναι 5.808,23 στρέμματα. Περιλαμβάνει δάση και δασικές εκτάσεις. Περιλαμβάνει δασωμένους αγρούς και περιλαμβάνει άλση, πάρκα και κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια.
Μπορείτε να δείτε βέβαια και στον πίνακα ο οποίος παρουσιάζεται τώρα, ότι εδώ έχουμε εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά. Αναφέρομαι στην Ανατολική Αττική που υπάρχει και η μεγαλύτερη πυκνότητα δάσους και κατοικίας και καταλαβαίνετε ότι αυτό αφορά και πολλές κατοικίες, οπότε θα μείνουμε λίγο πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική.
Εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 είναι 1.450 στρέμματα περίπου. Εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και είχαν νέα και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018 είναι 4.359,10 στρέμματα.
Και υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση από αναδασωτέα, δηλαδή οι υπόλοιπες εκτάσεις για να φτάσουμε το συνολικό αριθμό, εάν δεν κάνω λάθος, των 14.313 στρεμμάτων που είναι εξετάσεις που εξαιρούνται από τη ρύθμιση αυτή. Της κήρυξης αναδασωτέας λόγω δασικού χαρακτήρα ή δασικής χρήσης.
Θα σας εξηγήσω τι γίνεται στη συνέχεια, γιατί η συνέχεια γι’ αυτές τις εκτάσεις εξαρτάται από το δασικό χάρτη και από το πού θα καταλήξει το ζήτημα της ανάρτησης, των αντιρρήσεων, των πρόδηλων σφαλμάτων και των αιτημάτων αλλαγής χρήσης με το θεσμικό πλαίσιο που έχει ολοκληρωθεί από πέρσι.
Εδώ βλέπετε το περίγραμμα της πυρκαγιάς. Είναι 14.313 στρέμματα. Σε αυτή την έκταση τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που κηρύσσονται αναδασωτέες είναι αυτές που βλέπετε τώρα με το πράσινο χρώμα. Βλέπετε με το πράσινο χρώμα τις περιοχές που είναι δάση και δασικές εκτάσεις. 11.192,13 στρέμματα.
Εδώ τώρα βλέπετε στη δεύτερη, είναι με ένα πορτοκαλί, αλλά είναι πολύ λίγη έκταση αυτή, είναι μικρή. Είναι 157 στρέμματα. Είναι δασωμένοι αγροί, άλση, πάρκα και κοινόχρηστοι χώροι.
Και βέβαια το μεγαλύτερο κομμάτι είναι αυτό που βλέπετε με μοβ που είναι η επανακηρυσσόμενη έκταση. Έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από πυρκαγιά και επανακηρύσσεται. Καταλαβαίνετε ότι είναι από το Νταού Πεντέλης μέχρι το Νέο Βουτζά αυτή η έκταση. Ήταν ήδη κηρυγμένη αναδασωτέα.
Να δούμε λιγάκι την περίπτωση της Δυτικής Αττικής. Στην Δυτική Αττική το περίγραμμα της πυρκαγιάς είναι 52.909,16 στρέμματα, οι εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά και κηρύσσονται αναδασωτέες είναι 46.214,54 στρέμματα, οι εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά είναι 2.850,53 στρέμματα, ενώ εξαίρεση από αναδάσωση που είναι εκτάσεις που κάηκαν αλλά δεν είχαν δασικό χαρακτήρα δασική χρήση ή αντίστοιχο με την υποχρέωση της κήρυξη αναδασωτέας, είναι 3.844.
Εδώ αποδεικνύεται ότι ήταν δεκαπλάσια η έκταση και ήταν πολύ περισσότερο τμήμα σε δασικό χώρο και σε ορεινό χώρο.
Αυτά όσον αφορά την κήρυξη της αναδασωτέας. Ας περάσουμε λίγο στο δασικό χάρτη Ραφήνας – Νέας Μάκρης. Η ανάρτηση όπως σας διάβασα νωρίτερα περιλαμβάνει δέκα περίπου ΟΤΑ στην Ανατολική Αττική και τα Μέγαρα. Εδώ βλέπετε μια γενική εικόνα του δασικού χάρτη της Ανατολικής Αττικής, βλέπετε ακόμη και τους πυρήνες –αν δεν κάνω λάθος έχετε μέσα και τον Βύρωνα, και τη Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι- και φτάνει βέβαια στα δεξιά της εικόνας από Ντράφι μέχρι τη Νέα Μάκρη, την Ραφήνα και την Αρτέμιδα. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη ο οποίος από αύριο θα είναι διαθέσιμος για όλους τους πολίτες για τη διαδικασία των αντιρρήσεων, όπως προβλέπεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποια είναι τα στατιστικά του δασικού χάρτη που αναρτάται. Εδώ βλέπετε τα στρέμματα που είναι σε κάθε Δήμο, νομίζω δεν είναι σκόπιμο να τα αναφέρω όλα, πάντως μιλάμε για μια γενική έκταση στην Ανατολική Αττική 123.738 στρεμμάτων. Ξαναλέω Μαρούσι, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μελίσσια, Νέα Ιωνία, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Ραφήνα, Φιλοθέη είναι αυτή η ανάρτηση.
Ας επικεντρώσουμε λιγάκι στην περιοχή που ενδιαφέρει προφανώς περισσότερο και είχαμε και τη δέσμευση με την παρουσία του Πρωθυπουργού σε σύσκεψη με πολίτες εκεί στο Μάτι, να αναρτηθεί ο δασικός χάρτης μαζί με την αναδασωτέα πολύ γρήγορα και για τα θέματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και για τα θέματα της λειτουργίας της αποκατάστασης των ιδιοκτησιών και των κατοικιών που υπάρχουν στην περιοχή.
Βλέπετε εδώ την ευρύτερη περιοχή που ξεκινάει από το Πικέρμι και το Ντράφι και πηγαίνει μέχρι τη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα, νομίζω ότι ευκρινή τα χρώματα. Πάντως πολύ χοντρά να σας πω από αυτή την γενική εικόνα ότι τα πράσινα και τα κίτρινα είναι χρώματα που εντάσσονται στο δασικό χάρτη που είναι χρήσεις που απεικονίζονται στο δασικό χάρτη, τα μωβ είναι τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων θα εξηγήσω στη συνέχεια με βάση τους πίνακες τι χαρακτηριστικά δίνουν.
Βλέπετε ότι αυτοί είναι ορισμένοι στα όρια της Δημοτικής Ενότητας της Ραφήνας και υπάρχει επίσης και μια ευρεία γκρι περιοχή, η οποία εξαιρείται από την ανάρτηση λόγω των πολεοδομικών ρυθμίσεων ή των δηλώσεων των Δήμων για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις. Δηλαδή σχέδια υφιστάμενα στην περιοχή, σχέδια σε εξέλιξη και περιοχές υπό ένταξη, έτσι δηλώνονται με βάση την τυπική τουλάχιστον διάταξη του δασικού χάρτη.
Ποια είναι ειδικότερα τα στατιστικά στοιχεία του δασικού χάρτη στη Ραφήνα και στη Νέα Μάκρη. Εδώ τώρα τα στοιχεία που θα σας δοθούν και ηλεκτρονικά και στο PowerPoint αυτό, βλέπετε ότι περιλαμβάνουν χωριστά για τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, η Νέα Μάκρη γνωρίζετε ότι ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα για να είμαστε τυπικοί, έχουμε:
τις περιοχές Δ.Δ. οι οποίες είναι περιοχές που είχαν και έχουν δασική χρήση ή πράξη χαρακτηρισμού αντίστοιχη,
τις περιοχές Δ.Α. που είναι περιοχές που είχαν δασικό χαρακτήρα και τροποποιήθηκαν προς άλλη χρήση,
τις περιοχές Α.Δ. που είναι οι δασωμένοι αγροί, αγροί που δασώθηκαν δηλαδή,
χορτολιβαδικές εκτάσεις που είχαν στην εξέλιξή τους άλλη χρήση,
τα σχέδια πόλης που είναι το Σ.Π.
άλλα σχέδια που είναι το Σ.Α. που είναι αυτό που σας είπα περιοχές υπό ένταξη ή υπό μελέτη, ή κατά δήλωση του Δήμου σε πράξη ένταξης
Ο.Π. είναι οικιστικές πυκνώσεις.
Εδώ βλέπετε για ποιο λόγο στη Ραφήνα ήταν αυτά τα μωβ περιγράμματα διότι στην περιοχή της Ραφήνας ο Δήμος έχει δηλώσει 3.631 στρέμματα υπό ένταξη στο Νόμο περί οικιστικών πυκνώσεων, ο οποίος θα είναι μια από τις επόμενες ανακοινώσεις τις οποίες θα σας κάνουμε. Σας το είπα έτσι κι αλλιώς τη Δευτέρα ότι πολύ σύντομα –το είπε και ο Υπουργός- θα δώσουμε στη δημοσιότητα και στη διαβούλευση το νόμο για τις οικιστικές πυκνώσεις.
Πως εμπλέκεται ο δασικός χάρτης με την αναδασωτέα, το βλέπετε σε αυτό τον πίνακα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Νέα Μάκρη γιατί δεν έχει;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Γιατί δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο οικιστικές πυκνώσεις από τη Νέα Μάκρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν όμως;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνουμε μετά τις ερωτήσεις γιατί είναι ένα θέμα λίγο δύσκολο, ευχαριστώ πολύ.
Στη συνέχεια βλέπετε τη σχέση δασικού χάρτη και αναδασωτέας. Αυτό ήταν το σημείο της διεπιφάνειας που έπρεπε να επιλυθεί και γι' αυτό έπρεπε να αναρτηθούν μαζί η αναδασωτέα και ο δασικός χάρτης, διότι εδώ βλέπετε περιοχές στη Ραφήνα και στη Νέα Μάκρη που είναι στο δασικό χάρτη και είναι υπό κήρυξη ή επανακήρυξη.
Για να δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, ο επόμενος χάρτης σας δείχνει αυτές που έχουν τον πρώτο συμβολισμό πλέον αν είναι κηρυγμένες αναδασωτέες και ο δεύτερος συμβολισμός είναι το υπόβαθρο της χρήσης που ο πολίτης αλλά και εσείς και οποιοσδήποτε μπορεί να βρει πατώντας πάνω στο αντίστοιχο ψηφιακό πολύγωνο στη σελίδα του Κτηματολογίου.
ΑΝ/ΔΔ σημαίνει ότι είναι κηρυγμένη αναδασωτέα και το υπόβαθρο σημαίνει ότι είχε πριν και σήμερα δασική χρήση ΔΔ. Το ΑΔ σημαίνει ότι είναι κηρυγμένη αναδασωτέα, ήταν παλιός αγρός και τώρα είναι δασική, δασωμένος αγρός κηρυγμένη αναδασωτέα. Αυτό όπως το βλέπετε ακριβώς μαζί με τα σχέδια, υπό ένταξη ή ενταγμένα οι οικιστικές πυκνώσεις, σας δείχνει και το κηρυγμένο αναδασωτέο τμήμα της γης εντός των περιγραμμάτων αυτών που ο δασικός χάρτης προσδιορίζει με ευκρίνεια. Άρα έχουμε μια πλήρη εικόνα όλων των περιοχών.
Και εδώ προκύπτει το ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε -και νομίζω τώρα μπορούμε να ανοίξουμε λίγο τα φώτα τουλάχιστον- που αφορά και στο πως αξιοποιείται ο δασικός χάρτης και τι ακριβώς προκύπτει όσον αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ο δασικός χάρτης θα αναρτηθεί, υπάρχει η διαδικασία των αντιρρήσεων, υπάρχει η αντίστοιχη εφαρμογή για τα πρόδηλα σφάλματα και βέβαια όλα τα εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει για τις αιτήσεις αλλαγής χρήσης ή ακόμη και μεταβίβαση κυριότητας.
Αυτά ισχύουν για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, δημιουργήθηκαν πέρσι και είναι διαθέσιμα για τους πολίτες.
Όμως εδώ συζητάμε για ένα παράλληλο καθήκον το οποίο είναι δέσμευση της Κυβέρνησης, που είναι η αποκατάσταση της κατοικίας μετά τον εκτενή έλεγχο που έχει γίνει, την κατηγοριοποίηση σε κόκκινα, κίτρινα και πράσινα και το αντίστοιχο έργο που θα τρέξει με τον συντονισμό του Υπουργείου Υποδομών στην περιοχή για την αποκατάσταση των κατοικιών.
Για να γίνει αποκατάσταση της κατοικίας απαιτείται να δοθεί έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία απαιτεί πράξη χαρακτηρισμού από τη Δασική Υπηρεσία αν δεν έχει αναρτηθεί δασικός χάρτης, ή βεβαίωση για τον χαρακτήρα της έκτασης αν έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης.
Προέκυπτε το ζήτημα, είμαστε συνεπείς απολύτως και πολύ σύντομα για την ανάρτηση της αναδασωτέας και του δασικού χάρτη αυτό όμως απελευθερώνει όλες τις πράξεις χαρακτηρισμού για να είναι άμεσο το δικαίωμα της έκδοσης άδειας και της αποκατάστασης των κατοικιών, μιας και είναι δέσμευσή μας ότι θα γίνει; Η απάντηση είναι όχι.
Δεν ήταν άμεσα εφικτό, διότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάρτησης και στη συνέχεια για τα μεν ΑΑ μπορούσε να βγει η βεβαίωση, για τα υπόλοιπα που ήταν υπό αντίρρηση, έπρεπε να ολοκληρωθεί και όλη η διαδικασία των αντιρρήσεων.
Έτσι επιλέξαμε για να μην καθυστερεί καθόλου η αποκατάσταση στις πληγείσες περιοχές της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί νομοτεχνικά, έχει υπογραφεί από εμένα και από τον κ. Σταθάκη και πηγαίνει στη Βουλή.
Σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η άμεση βεβαίωση για τις εκτάσεις που προκύπτει από τον θεωρημένο δασικό χάρτη που αύριο είναι αναρτημένος -άρα από αύριο- που είναι άλλης χρήσης πλην της δασικής άρα εκεί που ο δασικός χάρτης έχει έτσι κι αλλιώς τοποθετηθεί, απελευθερώνονται όλες οι βεβαιώσεις και επιταχύνεται η διαδικασία της συλλογής των δασικών βεβαιώσεων που είναι και η δική μας ευθύνη γι' αυτό και είμαστε σήμερα εδώ, ενώ ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται και για τις εκτάσεις που έχουν μεν τροποποιήσει το χαρακτήρα, είναι Δ.Α. αλλά έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια.
Αυτό δεν θα αφορά μόνο τις περιοχές στον αναρτημένο δασικό χάρτη, αλλά θα αφορά και τις περιοχές εντός οικιστικών πυκνώσεων και εντός περιοχών υπό ένταξη. Θα υπάρχει δηλαδή το ίδιο δικαίωμα για όλους τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές και μόνο σε αυτές, η ρύθμιση θα προβλέπει αυτή την επίλυση -την επίλυση του ειδικού προβλήματος μετά την πυρκαγιά- και την εξασφάλιση της δυνατότητας δόμησης, αλλά με απόλυτη τήρηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας.
Θα υπάρχει γρήγορη έκδοση από το Διευθυντή Δασών της βεβαίωσης με βάση τον δασικό χάρτη που από αύριο είναι θεωρημένος, αναρτημένος, τελεσίδικος. Δεν είναι κυρωμένος, δεν έχουν γίνει αντιρρήσεις αλλά είναι θεωρημένος από τις Υπηρεσίες άρα έχει γίνει και ο επιστημονικός έλεγχος και ο διοικητικός έλεγχος και έτσι για τα ΑΑ και για τα ΔΑ που έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια, η απαραίτητη βεβαίωση εκδίδεται άμεσα.
Άρα αυτή είναι η τρίτη μεγάλη παρέμβαση που παρουσιάζουμε σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα της επιτάχυνσης, της αποκατάστασης της κατοικίας των πολιτών στην Ανατολική Αττική και στη Δυτική όπου χρειαστεί θα το δούμε κι αυτό, για να λυθεί το ζήτημα.
Τί άλλο έχουμε να σας πούμε, πολύ σύντομα: Αυτές είναι οι επόμενες αναρτήσεις στην Ανατολική Αττική. Είχαμε κάνει μια κουβέντα μαζί, ότι θα τα σηκώσουμε όλα μαζί τον Οκτώβριο. Ήταν κάτι το οποίο σε διοικητικό επίπεδο μαζί με την κήρυξη αναδασωτέας είναι αδύνατον και το καταλαβαίνετε ότι δεν έχει και κανένα νόημα να τα σηκώσουμε όλα μαζί τον Οκτώβρη με βάση τους διαθεσίμους ανθρώπινους πόρους.
Έτσι λοιπόν υπάρχει αυτός ο βηματισμός, τον οποίο είχα δεσμευτεί ότι θα σας ενημερώσω ποιος θα είναι, Γλυκά Νερά, Παιανία, Χαλάνδρι, Χολαργό, Αρτέμιδα, Λούτσα, Σπάτα, Νέα Ερυθραία και Εκάλη το Νοέμβριο, προσπαθούμε να επιταχύνουμε για να είναι 15-16 περίπου Νοεμβρίου αλλά σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθείτε.
Το Δεκέμβριο Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Ροδόπολη, Άνοιξη, Σταμάτα, Κορωπί και Κερατέα, επίσης πολύ σημαντικές περιοχές με μεγάλα θέματα χρήσεων γης, τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και έχουμε νέα επικαιροποίηση για την οποία έχει δοθεί ήδη χρηματοδότηση εκ μέρους μας κι έχει λυθεί το θέμα της επικαιροποίησης για τις υπόλοιπες περιοχές οι οποίες θα ξεκινήσουν το 2019, ζητήθηκε χρηματοδότηση για να επικαιροποιηθούν οι χάρτες, υπάρχουν και σύγχρονα δορυφορικά υπόβαθρα οπότε αυτές οι περιοχές θα σηκωθούν το2019.
Τώρα επίσης τί άλλο μπαίνει στην τροπολογία η οποία πηγαίνει προς τη Βουλή: Για τις περιοχές που είναι ήδη σε ανάρτηση, Τρίκαλα, Καβάλα, Δυτική Αττική και Ανατολική Αττική, ένα τμήμα, θα πάμε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2019, είναι αυτό που σας είπα, ισότιμη ανάρτηση 5-6 μηνών για όλους τους πολίτες της χώρας, αυτό είναι νομίζω κάτι που όλοι το περιμένατε.
Ταυτόχρονα θα υπάρχουν και κάποιες άλλες ρυθμίσεις όσον αφορά την επιτάχυνση του έργου εντός των Υπηρεσιών, γιατί εμείς περιμένουμε αυτά που έκλεισαν το Σεπτέμβριο, να έχουν μερική κύρωση περίπου στο τέλος του χρόνου, θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτό με τους αντίστοιχους συντονιστές των αποκεντρωμένων, το κάναμε και πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα περνάμε και κάποιες προτάσεις, καταθέτουμε στο κοινοβουλευτικό και περιμένουμε την ψήφιση κάποιων προτάσεων, όσον αφορά την εθνική στρατηγική.
Γνωρίζετε ότι κάνουμε μια προσπάθεια ν’ αποκτήσει η χώρα για πρώτη φορά εθνική στρατηγική για τα δάση, το υλοποιούμε μαζί με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, είναι μια κοινή πρωτοβουλία, θεωρώ με πολύ καλή κοινοβουλευτική συζήτηση και συναίνεση και σύνθεση, μ’ έναν έντονο κοινωνικό διάλογο που έμεινε για δυο μήνες περίπου ανοιχτός και στο OpenGov και έχει τελειώσει το κείμενο της στρατηγικής, προέκυπτε ένα ζήτημα όμως, της εφαρμοσιμότητας.
Εμείς λοιπόν το προβλέψαμε και στη ρύθμιση μπαίνει και η δυνατότητα, η εξουσιοδοτική διάταξη για την υπογραφή των σχεδίων δράσης για την υλοποίηση της στρατηγικής, δε θέλουμε να παραμείνει η στρατηγική ένα κείμενο, είναι πολιτικά σημαντικό, περιγράφει όλη τη δουλειά του Υπουργείου και των αντίστοιχων Υπηρεσιών αλλά θέλαμε να έχει και δια ταύτα, άρα λοιπόν θα νομοθετηθεί η εξουσιοδοτική διάταξη για τα σχέδια δράσης και πρέπει να σας πω ότι εντός της στρατηγικής, μια ειδική συζήτηση την οποία θα προγραμματίσουμε σιγά-σιγά και με τη Βουλή, αφορά την πολιτική πρόληψη δασικών πυρκαγιών.
Επειδή γίνεται μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, πρέπει να σημειώσουμε, απλά για λόγους πολιτικής δεοντολογίας, αυτό δεν περιορίζει με τίποτα το πλήγμα της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου, όμως ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι εμείς είχαμε ξεκινήσει την προετοιμασία μιας στρατηγικής που έχει ειδικό ισχυρό βραχίονα για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών
Αυτός ο βραχίονας για την πρόσληψη δασικών πυρκαγιών έχει και κάποια νέα τεχνικά εργαλεία, σας τα είχαμε παλαιότερα απλά για τυπικούς λόγους τα ξαναναφέρω, για την ολοκληρωμένη έννοια της παρουσίασής μας, νέες διαχειριστικές μελέτες με νέες προδιαγραφές, ειδικές διαχειριστικές μελέτες για το θέμα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών στη μικτή ζώνη δάσους – κατοικίας, κάτι που δεν υπήρχε στο θεσμικό πλαίσιο και στο επιστημονικό υλικό που είχε για εφαρμογή η κάθε Διοίκηση και η κάθε Υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ήδη το Συμβούλιο Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, έχει κάνει ήδη συνεδριάσεις, το θέμα των φυσικών καταστροφών είναι ένα μεγάλο στοιχείο της παγκόσμιας συζήτησης για την κλιματική αλλαγή και την προσαρμογή και βέβαια υπάρχει και η γνωστή εξαγγελία της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για τη νέα Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που συνδέεται, αν θέλετε, με τη διαδικασία της διαχείρισης του συμβάντος ενώ εμείς θα επικεντρωθούμε στη διαδικασία της πρόληψης και στη γενική δασική περιοχή και στη μικτή ζώνη δάσους κατοικίας και στη δασική αποκατάσταση και αναγέννηση.
Ένα βασικό στοιχείο της δασικής πολιτικής, είναι οι πόροι, είτε οικονομικοί είτε ανθρώπινοι. Και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, η μνημονιακή περίοδο πλήγωσε τις Υπηρεσίες περιβάλλοντος, τους αφαίρεσε και πόρους και προσωπικό και πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ν’ αποκαταστήσουμε αυτή την έλλειψη. Έτσι λοιπόν, για μας είναι πολύ σημαντικό το ότι στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Εργασίας για 5.500 νέους επιστήμονες, προβλέπεται τουλάχιστον το 10% να έρθει στις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος.
Και είναι μια πολιτική επιλογή αυτή, μια κοινή επιλογή της κυβέρνησης, είναι νομίζω ενδεικτικό το ότι επιλέγουμε στο περιβάλλον να υπάρχει επένδυση ανθρώπινων πόρων και νέου επιστημονικού δυναμικού. Έτσι λοιπόν, με αυτή την προκήρυξη των 5.500 νέων πτυχιούχων, θα έχουμε 169 άτομα στις δασικές Υπηρεσίες, Δασολόγους και Δασοπόνους, θα ενισχυθούν με 121 άτομα οι φορείς προστατευόμενων περιοχών, Βιολόγοι, Γεωλόγοι, Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Περιβαλλοντολόγοι και μάλιστα οι 48 από τους εργαζομένους αφορούν τους νέους 8 φορείς τους οποίους τώρα ξεκινούμε να συγκροτούμε.
Οι Διευθύνσεις Υδάτων επίσης σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν με 39 Γεωλόγους για ν’ αναλάβουν μια μεγάλη πρωτοβουλία για τις άδειες γεωτρήσεων που χρονίζουν. Άλλοι φορείς τον ΥΠΕΝ όπως το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο Φορέας του Πάρκου Τρίτση ενισχύονται με 4, 3 και 10 άτομα αντιστοίχως απ’ αυτή την προκήρυξη, απ’ τους νέους επιστήμονες και βέβαια υπάρχει και η ενίσχυση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στη Γενική Διεύθυνση Δασών, στην Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών και Ελεγκτών και στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με 45 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που θα τα βρείτε αναλυτικά μέσα στην παρουσίαση, δε θέλω να σας ταλαιπωρώ άλλο.
Νομίζω ότι απ’ τη μεριά μας σας δώσαμε μια πλήρη εικόνα και των τριών μεγάλων παρεμβάσεων που αφορούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, και την, αν θέλετε ουσιαστική υποστήριξη χωρίς να υποτιμάται ο παράγοντας του περιβάλλοντος, των πολιτών για την αποκατάσταση της κατοικίας τους και μ’ επιτάχυνση αν θέλετε και νέα ειδική νομοθετική ρύθμιση για να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στην περιοχή.
Από κει και μετά είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΩΓΙΑΚΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Ήθελα να ρωτήσω, γι’ αυτούς που δεν έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια, τί προβλέπεται; Γιατί η διαδικασία fast track είναι για όσους, αν κατάλαβα καλά, έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια. Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι εμείς ικανοποιήσαμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Τα υπόλοιπα ζητήματα αφορούν κοινές πρωτοβουλίες που θ’ αναλάβουμε με τον κλάδο της χωροταξίας μαζί με τον Υπουργό δηλαδή του Υπουργείου μας και το Χρήστο Σπίρτζη και θ’ ανακοινωθούν όσον αφορά την αποκατάσταση της περιοχής και για τα υπόλοιπα τμήματα, προφανώς αυτό περιλαμβάνει και την επάρκεια του χωροταξικού σχεδιασμού έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί νέο αδιέξοδο στην περιοχή.
Αυτά όμως είναι το επόμενο κεφάλαιο, από εβδομάδα μαζί με τους δυο συναδέλφους, θα περάσουμε και σ’ αυτό. έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι από αύριο μπορούν οι πολίτες να ξεκινούν τη διαδικασία του δασικού χάρτη με την αναδασωτέα και με νέα ρύθμιση που εντός της επόμενης εβδομάδας θα περάσει από τη Βουλή, άρα με το που θα περάσει θα ξεκινήσει και η διαδικασία αυτή για την οποία θέτετε εσείς ερωτήματα.
Χ. ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»): Έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχουν σε ρέματα στην καμένη περιοχή, σπίτια που έχουν χτιστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Αυτοί εντάσσονται σ’ αυτές τις διαδικασίες της άμεσης αποκατάστασης;
Και μια δεύτερη ερώτηση: Στην περιοχή της Νέας Μάκρης, υπάρχουν μωβ, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί. Τί θα κάνετε σ’ αυτή την περίπτωση, θα ενταχθούν;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι και με νομοθετική πρωτοβουλία την οποία αναλάβαμε τον Αύγουστο, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι περιοχές υψηλής προστασίας, όπως είναι περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες από πυρκαγιά και δομήθηκαν εκ των υστέρων, ρέματα και περιοχές στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας, έχουν επιταχυνθεί οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και του Υπουργείου μας για την κατεδάφιση αυθαιρέτων και για την αποκατάσταση όχι απλά της νομιμότητας, αλλά της περιβαλλοντικής ασφάλειας, για να μη θρηνήσουμε νέα μαθήματα είτε μετά τα περιστατικά πλημμυρών σε ρέματα είτε μετά τα περιστατικών πυρκαγιών σε ζώνη δάσους κατοικίας με αποκλεισμό της διαφυγής.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει ως σταθερή πολιτική μας πρωτοβουλία, εκ τούτου λοιπόν προκύπτει ότι ο σχεδιασμός της αποκατάστασης στην Ανατολική Αττική θα γίνει μ’ έναν τρόπο με τα συναρμόδια Υπουργεία, που να εξασφαλίζει ότι δε θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Το είπα και προηγουμένως, σας το επαναφέρω, αυτή είναι η επιλογή μας, αυτή η δέσμευση και του Πρωθυπουργός και αυτό θα κάνουμε. εκ τούτου λοιπόν προκύπτει ότι προφανώς για περιοχές όπως είναι η ζώνη της παραλίας ή τα ρέματα θα ληφθούν ειδικές πρόνοιες, όπως και για τις παράτυπες ή άλλες μη οικοδομικές άδειες για να επιλυθεί το ζήτημα της αποκατάστασης των πολιτών, αλλά μ’ έναν τρόπο που δε θα ξαναδημιουργήσει τα ίδια λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν εδώ.
Όσον αφορά το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων. Το εργαλείο των οικιστικών πυκνώσεων επιλέχθηκε για να επιλυθεί ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο αφέθηκε να χρονίσει και να μεγεθυνθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όχι απλά δεν είχαν την πολιτική τόλμη να το επιλύσουν, αλλά θα έλεγα ότι σε ένα μεγάλο βαθμό το τροφοδότησαν. Εμείς αναλάβαμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα, γιατί ξέραμε ότι όταν ξεκινάμε την πρωτοβουλία των δασικών χαρτών το ζήτημα αυτό θα έβγαινε μπροστά μας.
Δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους με το πολιτικό όργανο το οποίο έχουν, το Δημοτικό Συμβούλιο, να καταθέσουν προτάσεις οικιστικών πυκνώσεων με βάση τις προδιαγραφές που υπήρχαν στην Υπουργική Απόφαση του Γιάννη Τσιρώνη και νομοθετήθηκαν με δική μου πρωτοβουλία.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά τον αγώνα που κάναμε σε όλη την Ελλάδα για να στείλουν οι δήμοι οικιστικές πυκνώσεις. Και τελικά καταλήξαμε να έχουμε περίπου 10% των δήμων να μην έχουν στείλει οικιστικές πυκνώσεις.
Η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τις οικιστικές πυκνώσεις έχει κλείσει, έχει ολοκληρωθεί. Οι δήμοι που δεν ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν ταυτόχρονα και την πολιτική ευθύνη έναντι των πολιτών να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων.
Το δηλώσαμε σε όλους τους τόνους επανειλημμένα, θεσμικά με δικές μου επιστολές, με πάρα πολλές παρεμβάσεις στον Τύπο μαζί με εσάς, με τη σύμπνοια όλων των μέσων ενημέρωσης. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εμείς για τις περιπτώσεις δήμων που δεν δηλώσανε οικιστικές πυκνώσεις. Οι οικιστικές πυκνώσεις δεν υφίστανται ως χωροταξικό ή πολεοδομικό εργαλείο. Υφίσταται ως επιλογή της δημοτικής αρχής να ζητήσει ειδική εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών.
Διότι η οικιστική πύκνωση είναι μια περιοχή στην οποία θα γίνει εφαρμογή του δασικού χάρτη όχι κατά την ανάρτηση, αλλά σε αμέσως επόμενο στάδιο που θα νομοθετηθεί εντός του 2018.
Ως εκ τούτου δεν δέχομαι την ορολογία και μιλάω με τυπικούς όρους, ότι υπάρχει οικιστική πύκνωση σε άλλη περιοχή πέρα από αυτή που εμφανίζεται στο χάρτη. Η οικιστική πύκνωση υπάρχει μόνο εάν τη δηλώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι μια παρέμβαση της δημοτικής αρχής η οποία δηλώνει περιοχή προς εξέταση του ειδικού καθεστώτος των δασικών χαρτών.
Άρα εμείς από όλα τα στοιχεία που έχουμε και που έχει το Κτηματολόγιο και τα πολύγωνα που ψηφιακά και θεσμικά με κλειδάριθμους δηλώθηκαν, δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Δεν ξέρω από πού γνωρίζετε εσείς ότι υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις στην περιοχή της Νέας Μάκρης. Εμείς δεν τις βλέπουμε στο Κτηματολόγιο και πρέπει να σας πω ότι πολλές φορές έχουμε επικοινωνήσει και έχουμε ζητήσει και το λέω και δημόσια, τη θεσμική αποτύπωση και των περιοχών υπό ένταξη και των περιοχών των οικιστικών πυκνώσεων από τους δήμους της πληγείσας περιοχής.
Γιατί έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσπαθούμε να βοηθήσουμε και με το παραπάνω και κάθε εβδομάδα σχεδόν είμαστε εκεί και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα. Εμείς αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε, διότι προφανώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Θα το κάνουμε.
Στο νόμο των οικιστικών πυκνώσεων θα προβλέπεται ρύθμιση και για τις λανθασμένες υποβολές οικιστικών πυκνώσεων. Προφανώς θα εφαρμόζεται παντού ο δασικός χάρτης όμως. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εφαρμοστεί ο δασικός χάρτης. Εξάλλου δεν πρέπει να συγχέουμε την οικιστική πύκνωση με την υπό ένταξη περιοχή. Είναι άλλο η πολεοδόμηση και τα σχέδια υπό ένταξη και είναι άλλο η οικιστική πύκνωση που δεν είναι πολεοδόμηση. Η οικιστική πύκνωση είναι ειδικός χώρος εφαρμογής δασικής νομοθεσίας.
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ («ΣΚΑΙ»): Θέλω να δω εάν έχω καταλάβει σωστά. Είπατε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία αποκατάστασης και των σπιτιών που βρίσκονται μέσα σε κάποιες οικιστικές πυκνώσεις, εφόσον είχανε προηγουμένως οικοδομική άδεια. Το κατάλαβα καλά;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επειδή σήμερα η παρουσίαση γίνεται όσον αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία, είπα ότι θα δίδεται βεβαίωση για τις περιοχές ΑΑ παντού και για τις περιοχές ΔΑ που έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια και εκτός των οικιστικών πυκνώσεων και των σχεδίων υπό ένταξη και εντός των οικιστικών πυκνώσεων και των σχεδίων υπό ένταξη.
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ: Δεν θα δημιουργηθεί έτσι ένα τετελεσμένο; Δεν τους δίνετε ένα νομικό επιχείρημα προκειμένου να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές αυτό μετά, εφόσον η άδεια μπορεί να μην έχει δοθεί με απόλυτα νόμιμους τρόπους; Αυτή την εβδομάδα ήμασταν εδώ και μας εξηγούσατε και τη διαφθορά στις πολεοδομίες. Γι’ αυτό και προχωρήσατε στο σύστημα της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Άρα λοιπόν φοβάστε μήπως δημιουργηθεί κάποιο τετελεσμένο και φυσικά υπάρξει …..
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, γιατί υπάρχει έτσι και αλλιώς νομοθεσία η οποία προβλέπει την κατοχύρωση της διοικητικής πράξης της έκδοσης οικοδομικής άδειας και σε άλλες περιοχές. Υπάρχει ειδικός νόμος ο οποίος εφαρμόζεται και για πριν το ‘75 και μετά το ’75 όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Εμείς εδώ επιταχύνουμε απλά την έκδοση της βεβαίωσης, διότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής θα μπορούσε και μια εγκύκλιο δική μας που ορίζαμε κάποιους όρους σε υφιστάμενη νομοθεσία, νομίζω 4389 είναι. Δεν θυμάμαι ακριβώς. Υπάρχει νόμος δηλαδή που το προβλέπει έτσι και αλλιώς αυτό, αλλά αυτό δεν είναι νομίζω ότι είναι το θέμα συζήτησης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες, είναι μια διοικητική πράξη που κατοχυρώνει δικαίωμα των πολιτών και έναντι του συντάγματος, δεν αμφισβητείται αυτό. Από εκεί και μετά βέβαια προφανώς μπορεί να προκύψουν προτάσεις για την οργάνωση του πολεοδομικού χώρου διαφορετικές.
Δεν θέλω να γίνονται παρερμηνείες. Η βεβαίωση που θα δοθεί και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομοθέτησης την άλλη εβδομάδα, άρα δεν μπορεί να δοθεί με την ανάρτηση του δασικού χάρτη, πρέπει να περάσουμε και την αντίστοιχη τροπολογία από τη Βουλή, να είμαστε κατανοητοί, θα συνδυαστεί με την ανακοίνωση που θα κάνουμε για το πού θα δομηθούν τα κτίρια έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι δίοδοι, οι ελεύθεροι χώροι, διότι είπαμε ότι δεν θα ξαναεπαναληφθούν τα ίδια λάθη. Αυτό είναι ήδη υπό σχεδιασμό. Δεν θα το ξεκινήσουμε τώρα να το σχεδιάζουμε.
Έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία τον τελευταίο μήνα για το πώς θα γίνει η αποκατάσταση και πολεοδομικά και χωροταξικά. Όμως έπρεπε να λυθεί το πρώτο ερώτημα που ήταν πώς θα πάρουν πριν τη λήξη της ανάρτησης των δασικών χαρτών βεβαιώσεις όλοι αυτοί οι πολίτες;
Διότι εάν δεν κάνουμε τη νομοθετική ρύθμιση, για να είναι κατανοητό, θα έπρεπε να περιμένει ο πολίτης τουλάχιστον έξι μήνες στην καλύτερη περίπτωση μετά την ανάρτηση του χάρτη. Αυτό λύνουμε. Λύνουμε και αυτό σήμερα.
Και διατυπώνουμε πλήρως το πεδίο, πλήρως, χωρίς κανένα κρυφό σημείο μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και ο πολίτης δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά θα έχει γρήγορα τη βεβαίωση δασικού χαρακτήρα, το οποίο είναι απαραίτητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάρτησης ….
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να το εξηγήσουμε λίγο. Είχαμε περάσει μια ειδική ρύθμιση πέρσι, δεν ξέρω εάν θυμάστε την κοινοβουλευτική συζήτηση, που έλεγε ότι την πρώτη ημέρα που κατεβαίνει η ανάρτηση του δασικού χάρτη, την επόμενη, δύναται για τις περιοχές που είναι ΑΑ και δεν έχει υποβληθεί αντίρρηση ή οτιδήποτε άλλο, να ληφθεί άδεια για να γίνει ένα ποιμνιοστάσιο, μια κατοικία. Πιέζανε πάρα πολύ και οι μηχανικοί και ο κατασκευαστικός κόσμος. Θυμάμαι στην Πελοπόννησο να τελειώσει η ανάρτηση, γιατί καθυστερούσαμε επειδή οι πολίτες θέλανε χρόνο. Υπήρχε ένας άλλος κόσμος που πίεζε τελειώστε την ανάρτηση για να πάρουμε γρήγορα τη βεβαίωση για να δομήσουμε.
Και εμείς είχαμε περάσει και ειδικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε πλέον η δόμηση και όλες οι ενέργειες να γίνονται με πράξη μηχανικού, αν είναι θεωρημένος ο χάρτης, για να μην πηγαίνουν σε υπηρεσίες για τις περιοχές που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Είναι ειδικές ρυθμίσεις. Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά.
Εάν έπρεπε να περιμένουμε τη διαδικασία της ανάρτησης διότι θα ήμασταν συνεπείς από τη μια μεριά ως προς την ανάρτηση του χάρτη και της αναδασωτέας, αλλά αυτό δεν έλυνε το πρόβλημα της βεβαίωσης για το δασικό ή μη χαρακτήρα για να γίνει αποκατάσταση της κατοικίας. Έπρεπε να συνδυαστεί με μια ρύθμιση. Γι’ αυτό σας καλέσαμε, για να σας πούμε ότι πέρα από αυτό που έχουμε ανακοινώσει για αύριο, είναι έτοιμη και η νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπάρχει η βεβαίωση για δασική νομοθεσία και να μην κωλύεται έξι μήνες, ούτε με γραφειοκρατία, ούτε λόγω ανάρτησης.
Γιατί φανταστείτε ότι σε περιοχές που θα αναρτηθούν μεν, αλλά είναι εντός σχεδίου υπό ένταξη, ή οικιστικής πύκνωσης, δεν θα ίσχυε ούτε μετά την ανάρτηση αυτή βεβαίως. Γιατί δεν αναρτάται αυτό το κομμάτι. Τώρα το λύνουμε για όλες τις περιοχές.
Είτε το τεμάχιο, η έκταση, είναι εκτός οικιστικών πυκνώσεων και σχεδίου υπό εξέλιξη, είτε είναι εντός, αν από το δασικό χάρτη προκύπτει ότι είναι ΑΑ. Γιατί είναι ένα θεωρημένο επιστημονικό έγγραφο ο δασικός χάρτης, είτε είναι ΔΑ και έχει νόμιμη. Όλοι οι πολίτες έχουν το ίδιο δικαίωμα και θα επιταχύνεται από τη Διεύθυνση Δασών. Αυτό θα είναι η πρότασή μας στη Βουλή, προφανώς καταλαβαίνετε ότι σέβομαι απόλυτα την κοινοβουλευτική συζήτηση, θα ψηφιστεί. Αλλά είναι πρόταση την οποία την έχουμε ήδη υπογράψει και πηγαίνει προς τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Αυτό αφορά τις καμένες περιοχές στην Ανατολική Αττική πάντα. Έτσι;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι, αν δεν κάνω λάθος η ειδική ρύθμιση αφορά τις περιοχές που έχουν καεί και είναι σε ειδικό καθεστώς.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Όμως δεν δημιουργείται με αυτό τον τρόπο μια αδικία για άλλες καταστάσεις;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι. Αντιθέτως.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Με συγχωρείτε να τελειώσω εγώ γιατί είναι δύσκολα αυτά τα ζητήματα για μας. Κατ' αρχήν θέλω να ρωτήσω για να δω αν κατάλαβα καλά. Σε οποιαδήποτε οικιστική πύκνωση αυτός που έχει φτιάξει το σπίτι του εκεί, το οποίο υποτίθεται ήταν δάσος πριν …
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι κάνετε λάθος, δεν είναι αυτό οικιστική πύκνωση.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Δεν είναι μόνο δάσος, θα μπορούσε να μην είναι μόνο δάσος, απλώς είναι οικισμός ο οποίος φτιάχτηκε χωρίς σχέδιο.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν είναι οικισμός. Συγνώμη, αλλά τώρα μπαίνουμε σε ειδικά θέματα. Είναι μια περιοχή εκτός σχεδίου που έχει μεγάλη πυκνότητα κτηρίων. Το αν έχει δασικό υπόβαθρο ή αγροτικό υπόβαθρο ή χορτολιβαδικό ή οτιδήποτε άλλο, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς αν δεν σηκώσει δασικό χάρτη.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Ωραία. Εκεί υπάρχουν σπίτι που έχουν χτιστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Σωστά;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Αυτά τα σπίτια μπορούν εφόσον για κάποιο λόγο φυσικής καταστροφής γκρεμίστηκαν, να ξαναπάρουν την άδεια παρ' ότι είναι σε μια περιοχή η οποία δεν είναι χωροθετημένη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Προσπαθώ να είμαι πολύ ακριβής στην ομιλία μου. Είτε είναι σε περιοχή πύκνωσης ή σχεδίου υπό ένταξη, είτε σε περιοχές ΑΑ στο δασικό χάρτη δηλαδή δεν έχουν δασικό χαρακτήρα, είτε ΑΔ και έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια μπορούν να πάρουν τη βεβαίωση της Δασικής Υπηρεσίας.
Είπατε στην ομιλία σας εν τη ρύμη του λόγου ότι δεν μπορούν να πάρουν την οικοδομική άδεια. Δεν έχω αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα. Παίρνουν τη βεβαίωση που απαιτείται για να γίνει η αποκατάσταση της κατοικίας, τους έλειπε αυτό. Καταλαβαίνετε; Θα είχαμε εξάμηνες ή ετήσιες καθυστερήσεις, για να πάρουν τη βεβαίωση που απαιτείται για να βγάλουν την οικοδομική άδεια. Αυτό το πρόβλημα τους λύνουμε εμείς.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ):(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι δεν λέμε το ίδιο. Είμαι απολύτως συγκεκριμένος και προσέχω πάρα πολύ γιατί σας είπα ….
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι για να βγάλεις οικοδομική άδεια χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Εγώ σας λέω ότι η βεβαίωση δασικού χαρακτήρα που καθυστερούσε και ταλαιπωρούσε πιθανά, αυτή απελευθερώνεται με ειδική νομοθετική ρύθμιση για τις περιοχές αυτές και γιατί δεν δημιουργεί αδικία, γιατί πρέπει να σας το εξηγήσω.
Σε οποιαδήποτε περιοχή αναρτάται δασικός χάρτης ο καθένας από εμάς έχει την κατοικία του. Στην περιοχή αυτή που αναρτάται ο δασικός χάρτης οι συμπολίτες μας δεν έχουν την κατοικία τους. Έχουν μια πληγή από μια καταστροφή και έρχεται η πολιτεία να εφαρμόσει την υποχρέωσή της που είναι η αποκατάσταση των πληγέντων, αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν σπίτι.
Είναι προφανές ότι όλοι εμείς στις περιοχές των δασικών χαρτών και πέρσι και φέτος θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, θα κάνουμε τις αντιρρήσεις και θα εξασφαλίζουμε το δικαίωμα της αξιοποίησης της περιουσίας μας. Όλοι. Εδώ όμως οι συμπολίτες αυτοί είναι εκτός κατοικίας. Έπρεπε να υπάρχει μια ρύθμιση ώστε η μέριμνα της αποκατάστασης να είναι άμεση και πλήρης. Αλλά και σύμφωνη με την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ως εκ τούτου λέμε ότι πρώτα αναρτάται ο δασικός χάρτης και η αναδασωτέα και μετά υπάρχει η νομοθετική ρύθμιση που λέμε «δεν θα περιμένετε την ολοκλήρωση του δασικού χάρτη», αυτός που είναι σε ΑΑ δηλαδή που είναι σε άλλη χρήση που ήταν άλλη χρήση πάντα, δεν θα περιμένει την ανάρτηση του δασικού χάρτη και την κύρωση. Για ποιο λόγο να περιμένει; Δεν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα ζήτημα αδικίας; Απλό δεν είναι;
Όπως επίσης και αυτός που το Δασαρχείο και η Πολεοδομία έλεγξε τις βεβαιώσεις για να εκδώσει οικοδομική άδεια στο παρελθόν. Αυτά είναι νομοθετημένα και με άλλο νόμο το συγκεκριμένο για τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. Αυτό το δικαίωμα τους δίνουμε.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι κάνετε λάθος. Η οικιστική πύκνωση μέσα μπορεί να έχει ΔΔ, ΑΔ, ΑΑ, ΔΑ, ΧΑ, ΧΧ,
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) … όμως είναι δάσος.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι βέβαια. Ποιος σας το είπε αυτό; Η οικιστική πύκνωση με βάση τον κανόνα που νομοθετήθηκε, είναι πάνω από 50 κτίσματα αν δεν κάνω λάθος εκτός σχεδίου σε τουλάχιστον 500 στρέμματα. Συγχωρέστε με για το χονδροειδές αλλά είναι κάτι τέτοιο. Είπε κανείς ότι αυτό πρέπει να έχει υπόβαθρο δασικό ή ότι δεν μπορεί να είναι αγροτικό; Στο Μάτι επί παραδείγματι τώρα που συζητάμε, δεν έχουμε περιοχή που ήταν αγροτική σε πολύ μεγάλο ποσοστό και είχε δομηθεί χωρίς σχέδιο όμως;
Λοιπόν για να είμαστε συγκεκριμένοι: δεν δίνουμε κανένα δικαίωμα ιδιαίτερο, ούτε παραβιάζεται καμία δασική νομοθεσία. Για τα ΑΑ παντού γιατί δεν μπορούσαμε να πούμε παραδείγματος χάριν για τα ΑΑ μόνο στο δασικό τμήμα στο αναρτημένο ….
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Το ΑΑ είναι ανέκαθεν μη δασικό;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το ΑΑ είναι άλλη χρήση πριν ’45, άλλη χρήση σήμερα 2018.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι όλες οι άλλες χρήσεις. Απλά τα περισσότερα που αναρτούσαμε πέρσι, ήταν αγροί.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Θα μας δώσετε ένα κατάλογο ποια είναι ΑΑ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΧ
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι στο υπόμνημα του δασικού χάρτη και φαίνεται πολύ καλά και σε οποιοδήποτε ΦΕΚ δασικού χάρτη. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να σας εξηγήσουμε εξάλλου ο πίνακας είναι στην παρουσίαση.
ΓΟΥΜΕΝΙΔΟΥ ΤΕΤΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Δηλαδή να λέει ΑΑ και να είναι αυτό.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εντάξει, να τελειώσουμε λίγο με τις ερωτήσεις σας παρακαλώ πολύ. Γιατί ευχαρίστως να σας βοηθήσω αλλά έχουμε μια συγκεκριμένη διαδικασία στη συνέντευξη Τύπου.
Μ. ΤΡΑΤΣΑ («Το ΒΗΜΑ»): Αν υπάρχει στοιχείο σε ποσοστό των αναδασωτέων στα καμένα στην Ανατολική Αττική και έχουμε στοιχεία για την περιοχή στο Μάτι, που είναι και η επίμαχη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ σας είπα κάποια νούμερα εισαγωγικά, δηλαδή η αναδασωτέα την Ανατολική Αττική είναι 5.808,23 εκ των 14.313 που είναι το περίγραμμα. Μια διαίρεση σας βγάζει το ποσοστό. Αυτά είναι στα ΦΕΚ, γι' αυτό σας είπα τα ΦΕΚ για να τα βρείτε.
Επαναλαμβάνω: 5.808,23 δια 14.313 και στη Δυτική Αττική είναι 49.065 δια 52.909 είναι πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στη Δυτική Αττική και σας το είπα.
Μ. ΤΡΑΤΣΑ : Έχετε εικόνα αν υπάρχουν εκεί πόσα σπίτια καμένα στα αναδασωτέα;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εμείς σας έχουμε δώσει στατιστικά τα οποία θα τα δείτε που λέμε ότι στην αναδασωτέα τι υπήρχε μέσα ως χρήση. Δηλαδή λέμε ότι το αναδασωτέο στη Μάκρη ή το αναδασωτέο στη Ραφήνα τμήμα είχε τόσα ΔΔ, είναι αυτά εδώ. Δηλαδή τα 1.957 στρέμματα στη Ραφήνα του αναδασωτέου ήταν και είναι δασικό. Κανένα στρέμμα δεν είναι αναδασωτέο και έχει τροποποιηθεί από δασικό σε άλλη χρήση.
Δασωμένοι αγροί στη Ραφήνα που κηρύσσονται αναδασωτέοι είναι 91 στρέμματα, αυτοί είναι οι πίνακες και θα τους δείτε. Νομίζω τα λέει ευκρινώς δεν χρειάζεται κάτι, τα παρουσίασα, τα έχουμε δηλαδή να σας τα δώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Συγνώμη δεν έχω τέτοιο δεδομένο δεν θα σας το απαντήσω. Τα στρέμματα και η δορυφορική απεικόνιση είναι αυτή που έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μα υπάρχουν άλλα συνεργεία που κάνουν απογραφή κατοικιών, υπάρχουν κατάλογοι, είναι άλλο θέμα. Εμείς έχουμε το υπόβαθρο, τα έχουμε κάνει, είναι άλλο πράγμα σας λέω δεν είναι δασικός χάρτης.
Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ («Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»): Θέλω να ρωτήσω, μάλλον δεν το έχω καταλάβει, τι θα γίνει ακριβώς με αυτούς που δεν έχουν άδεια και είναι πάρα πολλοί στην περιοχή. Σε αυτούς πως θα ρυθμίσετε τη δόμηση; Αν θα ξαναχτίσουν, που θα ξαναχτίσουν, αν θα πάρουν κάποια άδεια.
Και δεύτερον να μας πείτε και λίγο ποια θα είναι η διαδικασία γι' αυτούς που έχουν την άδεια από αύριο. Δηλαδή τι πρέπει να προσκομίσουν για να πάρουν το χαρτί; Ευχαριστώ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να πω κατ' αρχήν κάτι το οποίο το έχω πει αρκετές φορές αλλά θα ήθελα πάλι να είναι σαφές. Το Υπουργείο μας -και δεν λέω μόνο ο Τομέας του Περιβάλλοντος γιατί αφορά πάρα πολύ και τον Τομέα της Χωροταξίας- με τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον Χρήστο Σπίρτζη, ετοιμάζουμε μια παρέμβαση η οποία θα εξασφαλίζει ότι η επιστροφή της κατοικίας και της ζωής στην Ανατολική Αττική δεν θα αναπαράγει τα λάθη του παρελθόντος.
Άρα και για τις κατοικίες οι οποίες θα δομηθούν με παρελθόν οικοδομικής άδειας θα επαναδομηθούν, αλλά και για την εξεύρεση λύσης γι' αυτούς που δεν είχαν νόμιμη οικοδομική άδεια θα υπάρχει ένα σχέδιο ένα υπόβαθρο και για άμεσες παρεμβάσεις για επαρκή οργάνωση του χώρου με ασφάλεια, αλλά και γι' αυτό που έχουμε πει, το ειδικό χωρικό σχέδιο, που θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να υλοποιηθεί στην Ανατολική Αττική και ήδη έχουμε εξασφαλίσει και τη συνεργασία του Μετσόβιο ως επιστημονική βοήθεια και επίβλεψη, για να γίνει μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση ανατολικά.
Διότι στην περιοχή καθυστερούν τα σχέδια πολεοδομικής οργάνωσης από το 1992 με ’94 και αυτή είναι η πραγματικότητα.
Είτε κάποιος έχει νόμιμη οικοδομική άδεια, είτε δεν έχει, σε αυτό το σχέδιο μέσα θα προβλεφθεί η ένταξη και η αποκατάσταση. Προφανώς προτεραιότητα έχουν όσοι έχουν ιδιοκτησία σε οικόπεδα χωρίς δασική χρήση ΑΑ και σε οικόπεδα που είχαν παλαιότερα δασική χρήση, τροποποιήθηκε και υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού και βγει η οικοδομική άδεια τα τελευταία χρόνια, ή κάποια στιγμή. Αυτοί έχουν πιο γρήγορη δυνατότητα βεβαίωσης. Σε κάθε περίπτωση, βάζω κι ένα ερώτημα, δε θα μπορούσε να έχει και συνταγματική βάση να εκδώσουμε βεβαίωση για δασική έκταση που δεν έχει βεβαιωθεί η αλλαγή χρήσης. Καταλαβαίνετε ότι εμείς επιλύουμε αυτά που και το Σύνταγμα θα μας επέτρεπε να επιλύσουμε.
Η αποκατάσταση των υπολοίπων θα είναι στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης που θ’ ανακοινώσουμε με το Υπουργείο Υποδομών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί που έχουν χτίσει αυθαίρετο χωρίς άδεια, με τη νέα ρύθμιση μπορούν να βγάλουν άδεια. Καταλαβαίνω κάτι λάθος;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτοί που έχουν χτίσει αυθαίρετο χωρίς άδεια σε μια περιοχή δασικού υποβάθρου, δε μπορούν να πάρουν βεβαίωση δασική όπως δεν είχαν πάρει και γι’ αυτό είχαν κάνει αυθαίρετο χωρίς άδεια. Τί συζητάμε τώρα; προσπαθώ να καταλάβω τί ακριβώς συζητάμε. Σας είπα, πώς θα επιταχυνθεί η έκδοση βεβαιώσεων για όλα αυτά που και το Σύνταγμα μας επιτρέπει, εξαντλώντας τα όρια της ταχύτητας για τους πολίτες που έχουν πληγεί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πετυχαίνουμε σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου).
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα ολοκληρώσουμε τη νομοθέτηση την άλλη εβδομάδα αυτού του συγκεκριμένου το οποίο σήμερα έφυγε για τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, θ’ αναρτηθούν οι χάρτες, οι πολίτες λοιπόν θα μπορούν μετά την ψήφιση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, να πηγαίνουν στις Διευθύνσεις Δασών για να παίρνουν τη βεβαίωση δασικού χαρακτήρα που καθυστερούσε σε άλλες περιπτώσεις ακόμα και χρόνια, και αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος που θα προκύψει από τη ρύθμιση αυτή, με πολύ γρήγορη ταχύτητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου).
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σε όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχει ζήτημα, τί ζήτημα να υπάρχει σε όλα τα υπόλοιπα; Εδώ δεν πρέπει ν’ αποκαταστήσουμε την κατοικία; Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι άστεγοι ή δεν έχουν νόμιμες άδειες ή έχουν πρόβλημα με την οικοδομική άδεια εκεί που γίνονται οι δασικοί χάρτες; Αυτό λύνουμε με τους δασικούς χάρτες, ότι όλα θα γίνονται κανονικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου).
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έτσι κι αλλιώς όλες αυτές οι βεβαιώσεις εκδίδονται με μια γρήγορη διαδικασία η οποία το μόνο που χρειάζεται αν δεν κάνω λάθος είναι τοπογραφικό υπόδειξη του τεμαχίου, διότι υπάρχει στο δασικό χάρτη πλέον η έκταση αυτή.
Χ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ («ΕΡΤ»): Θα επιμείνω σ’ αυτό που είπατε πριν, διότι είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αυτό κατάλαβα, είπατε ότι όσοι είχαν χτίσει παράνομα, είχαν χτίσει αυθαίρετο χωρίς να έχουν τέλος πάντων άδεια, να είναι σε δάσος ή οτιδήποτε, δε θα μπορέσουν να πάρουν αυτή τη βεβαίωση και σε δεύτερο χρόνο …
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν έχετε καταλάβει. Αυτό που είπα, και μιλάμε μόνο με θετικούς όρους εδώ, σ’ αυτή την αίθουσα, είναι ότι βεβαίωση μπορούν να λάβουν όσοι είναι σε περιοχές ΑΑ είτε στον αναρτημένο χάρτη είτε στις περιοχές πυκνώσεων και υπό ένταξη και ως είχαν νόμιμη οικοδομική άδεια σε περιοχές ΔΑ.
Τα υπόλοιπα, είναι προφανώς ότι ούτε μπορούσαν ούτε μπορούν..
Χ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ («ΕΡΤ»): (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δε μπορώ να καταλάβω τί ακριβώς εννοείτε. Μπορούσε κάποιος να πάρει άδεια δασικού χαρακτήρα σε δασική έκταση ποτέ στην Ελλάδα; δε μπορώ να το καταλάβω αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν λάδωνε μπορούσε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Με το δασικό χάρτη επιτυγχάνουμε και αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου).
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μόλις προχωρήσουμε τις διαδικασίες αυτές, την επόμενη που σας είπα με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Σπίρτζη για την πολεοδομική οργάνωση και τις άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια της αναδόμησης στην Ανατολική Αττική, αμέσως μετά, σε μια εβδομάδα θα προχωρήσουμε με την ανακοίνωση του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις.
Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ (ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΑΤΙΟΥ): Μπορείτε να μας πείτε σας παρακαλώ τις αναδασωτέες, στο χάρτη των αναδασωτέων το χθεσινό, τα κόκκινα περιγράμματα τί ακριβώς σημαίνουν;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θέλετε να δούμε το χάρτη για να καταλάβω ποιο λέτε;
Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: Το χάρτη των αναδασωτέων της Ανατολικής Αττικής, έχει κίτρινα περιγράμματα και κόκκινα, και πολλά άλλα χρώματα. Λέει ότι εξαιρούνται της αναδάσωσης. Απλώς ήθελα να μάθω ποιο είναι ακριβώς το καθεστώς των κόκκινων περιγραμμάτων. Δε μου είναι καθόλου σαφές.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν έχω καταλάβει ποιο είναι όμως το κόκκινο περίγραμμα και δεν ξέρω σε τί αναφέρεστε.
Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: Όχι στο δασικό χάρτη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτό δεν είναι ο δασικός χάρτης, αυτή είναι κήρυξη αναδασωτέας.
Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ: Έχω το ΦΕΚ το οποίο τα έχει σε χρωματισμούς… .
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εντάξει, να σας εξηγήσουμε αλλά δεν καταλαβαίνω σε τί αναφέρεστε. Δηλαδή κι εγώ έχω το ΦΕΚ αλλά είναι σε μια σελίδα πολύ συμπυκνωμένη για να σας πω κάτι. Ποιο είναι το ζήτημα τώρα; Νομίζω ότι δεν είναι ανάγκη να μπλεκόμαστε. Μπορείς να μου δείξεις το μικτό αναδασωτέο, όλες μαζί και τις τρεις; Επάνω στο χάρτη της ανατολικής Αττικής υπάρχουν τρεις κατηγορίες που κηρύσσονται αναδασωτέες. Αυτά σας ενδιαφέρουν. Το τί δεν κηρύσσεται αναδασωτέα δεν έχει καμία σημασία.
Αυτό που κηρύσσεται αναδασωτέα είναι το πράσινο που είναι οι υφιστάμενες δασικές εκτάσεις, είναι το μπορντό που είναι επανακηρυσσόμενη δασική έκταση αναδασωτέα και είναι και ένα πορτοκαλί πολύ μικρό που φαίνεται πιο πολύ στο Βουτζά θα το δει κανείς, που είναι άλση και περιοχές αστικού πρασίνου. Αυτά κηρύσσονται αναδασωτέα ήτοι σημαίνει αυτά μπαίνουν σε καθεστώς δασικής προστασίας. Δεν έχω καταλάβει τί άλλο λέτε, πάντως μόνο αυτά είναι αναδασωτέα, οτιδήποτε άλλο δεν ξέρω, με συγχωρείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου).
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν έχω τέτοιο στοιχείο, έχω το στοιχείο των εκτάσεων που σας έχουμε ήδη δώσει. Μπορεί κάποιο σπίτι να έχει τροποποιήσει το δασικό παρελθόν, ας το πούμε έτσι. Αυτό είναι κάτι που θα καταλήξει ο δασικός χάρτης, να το ξεκαθαρίσουμε. Ο δασικός χάρτης σε όλη την Ελλάδα δεν ξεκαθαρίζει πού τροποποιήθηκε ο δασικός χαρακτήρας, νόμιμα ή μη; Και αποκαθιστά αυτή την κανονικότητα ώστε να μην υπάρχουν πλέον υποκειμενισμοί και καθυστερήσεις στις Υπηρεσίες; Αυτό κάνει ο δασικός χάρτης.
Άρα αν κάπου, και στην περιοχή αυτή, τροποποιήθηκε ο δασικός χαρακτήρας, από μια παρέμβαση, εγώ δε θα πω ότι ήταν οικοπεδική, θα πω ότι έβαλε αμπέλι παράδειγμα, γιατί έχει και τέτοια στην περιοχή, αυτό θ’ απεικονίζεται στο δασικό χάρτη. Δε θ ‘ απεικονίζεται στην αναδασωτέα. Μην το μπλέκουμε. Η αναδασωτέα αφορά δασικές εκτάσεις που κάηκαν, δάση που κάηκαν, είχα δέντρα, πώς να το πω.
Εδώ λοιπόν αν κάποιος έχει τροποποιήσει τη χρήση, θα το βρείτε στο δασικό χάρτη. Γι’ αυτό και θα ήταν έλλειμμα αν σηκωνόταν μόνο η αναδασωτέα. Μαζί με το δασικό χάρτη, όπως ζητούσαν και οι πολίτες, είναι αναρτημένο από αύριο.
Άρα αύριο μπαίνετε στο ktimatologio.gr ή οπουδήποτε, σε σημείο αν θέλετε υποστήριξης του Δασαρχείου ή της Δασικής Υπηρεσίας, πηγαίνετε στο συγκεκριμένο τεμάχιο που σας ενδιαφέρει και εκεί χτυπώντας με το ποντίκι ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο χρησιμοποιείτε, θα δείτε σε διαφορετικά επίπεδα και το χαρακτήρα της έκτασης, αν είναι ΔΑ δηλαδή, αν είναι δασικό και κάποιος το τροποποίησε, με άδεια ή όχι, θα έχει την πράξη δίπλα, δηλαδή μπορεί κάποιος να τροποποίησε πολλές νόμιμες οικοδομικές άδειες, έχουν πράξη χαρακτηρισμού που τροποποιεί τη δασική.
Το γνωρίζουμε αυτό , είναι πράξη Διοίκησης. Επίσης θα βλέπετε αν αυτό έχει κηρυχθεί ή όχι αναδασωτέο. Θα φαίνονται όλα αυτά στο δασικό χάρτη. Έτσι ο πολίτης έχει πλήρη πληροφορία. Γιατί επιτρέψτε μου να σας πω ότι αν κάποιος δει μόνο το πολύγωνο της αναδασωτέας ή μόνο το πολύγωνο του δασικού χάρτη, αν το έβλεπε γιατί δεν το επιτρέψαμε, θα είχε μερική πληροφορία και δε θα γνώριζε και τα δικαιώματα και τις δυνατότητες.
Εμείς έπρεπε να δώσουμε όλη την πληροφορία με απόλυτη διάρκεια, γρήγορα και το δεύτερο είναι, όσοι είχαν τη δυνατότητα είτε λόγω νόμιμης οικονομικής αδείας είτε λόγο άλλων χρήσεων, τα ΑΑ, είτε εντός περιγραμμάτων είτε εκτός να παίρνουν γρήγορα τα χαρτιά από τη Δασική Υπηρεσία.
Αυτό είναι ένα μεγάλο κατά την άποψή μου ευεργέτημα που επιτυγχάνουμε στην περιοχή, γιατί ακόμα και σε συνθήκες κανονικότητας, αυτό θα ήθελε πάρα πολλούς μήνες, το καταλαβαίνετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μιλώ για την πληγείσα έκταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς μια διευκρίνιση: Θυμάμαι στη συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο, μετά την καταστροφή στο Μάτι είχατε πει, γιατί δεν είδα παραλιακά να έχει αναδασωτέα. Είχατε πει για εκείνο το οικόπεδο που κάηκαν οι 26, ήταν το τραγικό οικόπεδο, δε θυμάμαι αν ήταν πρωτόδικα ή τελεσίδικα…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, δεν είναι τελεσίδικα. Αλλά σε κάθε περίπτωση εκεί, κρατάω μια επιφύλαξη να το δω, κι εγώ δεν τα έχω ψάξει ένα-ένα στο δασικό χάρτη να σας πω την αλήθεια, είναι τροποποιημένο, κάποιος έχει κάνει κατοικία εκεί. Υπάρχουν κατοικίες, τρεις αν δεν κάνω λάθος. Άρα είναι απ’ αυτά που έχουν τροποποιηθεί, που όπως ρώτησε ο φίλος, θα τα βρούμε πάνω στο δασικό χάρτη, όχι στην αναδασωτέα. Εκεί θα φανεί δηλαδή ότι έχει τροποποιήσει τη χρήση τη δασική του παρελθόντος.
Να σας πω κάτι: Δεν έχουμε δει κανένα οικόπεδο ένα-ένα. και αυτό είναι κάτι το οποίο μοιραζόμαστε μαζί σας. Αύριο και εμείς κι εσείς θα πάμε σε κάθε αγροτεμάχιο, κι εσείς, οι πολίτες και θα δείτε ακριβώς τί έχει βγάλει με επιστημονικούς όρους η Δασική Υπηρεσία θεωρημένο. Το προσόν θα είναι ότι όλο αυτό θα πάει γρήγορα στις Δασικές Υπηρεσίες για να μπορέσει ν’ αποκαταστήσει δικαιώματα ο πολίτης. Αυτό χρωστάει η πολιτεία εκεί και αυτό πρέπει να κάνει γρήγορα. Και βέβαια περιβαλλοντικά ορθά, συνταγματικά. Εκεί που μπορούσε να πάρει με πολλές καθυστερήσεις, τώρα το παίρνει άμεσα.