«Flood Shield»: Σύστημα-ασπίδα για άμεση προειδοποίηση πλημμυρών στον Αξιό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η δοκιμαστική λειτουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αξιού αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου. Οι σταθμοί θα τοποθετηθούν σε δύο σημεία στη κοίτη του ποταμού Αξιού σε ελληνικό έδαφος.

Ανάλογο δίκτυο πρόκειται εγκατασταθεί στη Βόρεια Μακεδονία ώστε να υπάρχει από κοινού αντιμετώπιση ενός πλημμυρικού φαινομένου μετά από έντονη βροχόπτωση.

Η λειτουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, μέσω τηλεμετρικών σταθμών, πλατφόρμα κοινής διαχείρισης συμβάντων και αποστολής μηνυμάτων στους πολίτες προβλέπονται από το έργο "Κοινή διακυβέρνηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας στη διασυνοριακή περιοχή "Αξιού/Vardar" και ακρωνύμιο «FLOOD SHIELD» του προγράμματος Interreg IPA CBC Greece – Republic of North Macedonia, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Η αναγκαιότητας της ανάπτυξης ενός Πληροφοριακού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πλημμυρών (ΣΕΠΠ) στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αξιού κρίνεται ως άμεση προτεραιότητα με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

"Με τη λειτουργία της Πλατφόρμας θα έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο αντίδρασης να προλάβουμε,να παρακολουθούμε και να είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής για την αποφυγή καταστροφών εξαιτίας πλημμυρικού φαινομένου", είπε στη Greenagenda.gr ο Δρ. Στέλιος Ταμβακίδης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Επίσης, το έργο προβλέπει τη συγκρότηση ομάδα κοινής διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, εκπαιδεύσεις, την παροχή οδηγιών αυτοπροστασίας, αλλά και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών.

"Η αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινόμενων και γενικότερα της κλιματικής κρίσης φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος", υπογράμμισε ο κ. Ταμβακίδης.

Στις 13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για τη Μείωση των Κινδύνων Φυσικών Καταστροφών, η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (ΓΓΦΠΥ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης (ΑΔΜ-Θ) υλοποίησαν σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη θεμάτων που σχετίζονται με την πρόληψη, προστασία, ετοιμότητα, διαχείριση και την αντιμετώπιση καταστροφών από πλημμύρες, εστιάζοντας στη διασυνοριακή περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Αξιού.

Σε αυτές:

• Τονίστηκε η ανάγκη εξειδίκευσης των σχεδίων πολιτικής προστασίας αλλά και των Σχεδίων Αστικής Προσβασιμότητας σε τοπική κλίμακα και επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη επιμελούς σχεδιασμού του περιεχομένου τους δεδομένου ότι οι κρίσιμες περιοχές και δραστηριότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του κινδύνου, όπως πχ. τα σημεία συγκέντρωσης των πολιτών και οι τρόποι διαφυγής – εκκένωσης περιοχής κατά περίπτωση (πλημμύρα, σεισμό, πυρκαγιά).

• Αναδείχθηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών πολιτικής προστασίας και η άρτια κατάρτισή τους και επισημάνθηκε η ανάγκη υποστήριξης τους, αλλά και η ανάγκη εμπλοκής περισσότερων εθελοντικών ομάδων σε άλλα επίπεδα των διαδικασιών πρόληψης, προστασίας, ετοιμότητας, διαχείρισης και αντιμετώπισης καταστροφών από πλημμύρες πέραν των πιστοποιημένων από την πολιτική προστασία.

• Τέλος, αναδείχθηκε η ανάγκη έγκαιρης και ολοκληρωμένης συνεργασίας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη συντήρηση τεχνικών έργων πρωτίστως για την προστασία και ετοιμότητα απέναντι στον κίνδυνο πλημμύρας αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων συμβάντων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση