FoodDataQuest: Αναζήτηση για βιώσιμα συστήματα τροφίμων με πυξίδα βάσεις δεδομένων

Την πορεία του προς την αναζήτηση ενός βιώσιμου διατροφικού μέλλοντος ξεκίνησε επίσημα το πρωτοποριακό έργο FoodDataQuest με την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του στις 8 και 9 Φεβρουαρίου στη Γάνδη. Με συντονιστή το ILVO (Ερευνητικό Ινστιτούτο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Φλάνδρας), το έργο συγκεντρώνει μία κοινοπραξία 15 εταίρων από οκτώ χώρες, με κοινό όραμα την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω καινοτόμων στρατηγικών που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. 

Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της βιώσιμης και υγιεινής διατροφής, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων νέων πηγών, μη συμβατικοί παίκτες, και βελτιωμένα συστήματα κοινής χρήσης δεδομένων θα προσφέρουν πληροφορίες για τη βιομηχανία τροφίμων, δίνοντας ώθηση προς τη μετάβαση σε βιώσιμες και υγιεινές διατροφές. 

Το έργο καλείται να αντιμετωπίσει κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, οι οποίες επί του παρόντος έχουν ως αποτέλεσμα την επισιτιστική ανασφάλεια, την ανθυγιεινή διατροφή και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Μέσω μιας πολυ-παραγοντικής προσέγγισης, το FoodDataQuest θα συνδημιουργήσει και θα εξετάσει προηγμένες λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα που υποστηρίζονται από αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (ML). Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί φάρο για ένα δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, εξισορροπώντας ταυτόχρονα τη διάθεση των δεδομένων με την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών των εμπλεκομένων μερών. 

Το FoodDataQuest πρωτοπορεί με τέσσερις καινοτόμες εφαρμογές:

·       Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο σε δεδομένα DNA για τη βιωσιμότητα και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων: Έχοντας αναπτυχθεί από την AGROKNOW και την BIOCOS, το σύστημα στοχεύει να ενισχύσει τη βιωσιμότητα και την ιχνηλασιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού ελαιολάδου, αξιοποιώντας τα τοπικά είδη και τους παραγωγούς βελτιστοποιώντας παράλληλα τις στρατηγικές έναντι των κλιματικών προκλήσεων.

·       Επαναπροσδιορίζοντας τις Υπηρεσίες Τροφίμων στην Υγεία: Αυτή η πρωτοβουλία, με επικεφαλής την Intrasoft, το SYREON, το University Medical Center Maribor και το GS1, εστιάζει στη βελτίωση της υγείας των ασθενών και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων σε νοσοκομεία και οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, κάνοντας στροφή προς τις θρεπτικές, βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

·       F2F (Farm 2 Fork) Νέα Γνώση Βιωσιμότητας Τροφών: Με επικεφαλής τους ILVO, GS1, Colruyt Group, Nijsen και Palau Project, η περίπτωση χρήσης προωθεί τη στροφή σε βιώσιμες, υγιεινές δίαιτες με την επεξεργασία ενός συνδυασμού γεωργικών και μη συμβατικών δεδομένων για την υποστήριξη της ποιότητας των τροφίμων και των επιλογών των καταναλωτών.

·       Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές: Υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου Wageningen, με εταίρους το Πανεπιστήμιο Tampere και το Palau Project, η πρωτοβουλία στοχεύει να παρέχει στους καταναλωτές εξατομικευμένες επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον βασισμένες σε χρηστικές πληροφορίες, χρησιμοποιώντας AI τεχνολογίες που καθοδηγούν αποφάσεις βιώσιμου τρόπου ζωής.

Φιλοδοξία του FoodDataQuest είναι να εμπνεύσει ένα παγκόσμιο κίνημα προς καινοτομίες βασισμένες στα δεδομένα που τροφοδοτούν βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Καθώς οι ενέργειες των εταίρων προχωρούν, η κοινοπραξία θα μοιράζεται τα πορίσματα και τις εξελίξεις, συμπεριλαμβάνοντας έτσι τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας στο «ταξίδι» προς ένα μετασχηματιστικό οικοσύστημα τροφίμων.

Ο ρόλος της Foodscale Hub στο FoodDataQuest είναι να ενισχύει την απόδοση του αγροδιατροφικού τομέα μέσω της ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων και σχεδίων βιωσιμότητας που επικεντρώνονται στη διαλειτουργικότητα δεδομένων, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα του συστήματος, προάγοντας την ανταλλαγή γνώσεων και δημιουργώντας τεχνολογίες έτοιμες για την αγορά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο FoodDataQuest και τις δράσεις του, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.fooddataquest.eu. 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση