GAIA Επιχειρείν: Σε έναν μήνα οι ομάδες εργασίας για προώθηση ελληνικών θέσεων στην ΕΕ

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Πριν από λίγες ημέρες η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ –μια εταιρεία στην οποία συμμετέχουν πάνω από 70 αγροτικοί συνεταιρισμοί και Ενώσεις, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς και η εταιρεία πληροφορικής Neuropublic- έγινε δεκτή ως μέλος των ευρωπαϊκών αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων COPA και COGEGA. Πρόκειται για κάτι σημαντικό, αφού εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα έχει και πάλι λόγο εκεί όπου συζητιούνται οι σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως –για παράδειγμα-  η αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και το πλαίσιο λειτουργίας  των αγορών αγροτικών προϊόντων.

Με αυτή την ευκαιρία ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν Ιωάννης Κουφουδάκης μίλησε στη Greenagenda.gr. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουφουδάκης διαβεβαιώνει ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ δεν επιθυμεί να μονοπωλήσει την εθνική εκπροσώπηση στην COPA και στην COGEGA, αλλά θα δημιουργήσει εθνικές ομάδες εργασίας για κάθε πεδίο του αγροδιατροφικού τομέα, με τη συμμετοχή ικανών και έμπειρων ανθρώπων. Επίσης, στην συνέντευξή του ο κ. Κουφουδάκης τονίζει την ανάγκη που υπάρχει για να διαμορφωθούν τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν τους οργανωμένους αγρότες να κάνουν τα επόμενα  βήματα τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, Ιωάννης Κουφουδάκης

Ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, Ιωάννης Κουφουδάκης

Κύριε Κουφουδάκη, ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητες σας με δεδομένη τη συμμετοχή της GAIA Επιχειρείν στην COPA και στην COGEGA;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να καλύψουμε με τις καλύτερες δυνατές επιλογές τις θέσεις εκπροσώπησης στις δύο οργανώσεις. Για να γίνει αυτό θα φτιάξουμε εθνικές ομάδες εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι  θα κάνουμε άνοιγμα σε όλους όσους γνωρίζουν σε βάθος κάθε χώρο στον αγροδιατροφικό τομέα. Στο λάδι, στα όσπρια, στο κρασί κ.λπ. Στις εθνικές ομάδες εργασίας θα υπάρχουν ειδήμονες, ειδικοί, οι οποίοι ελπίζουμε να προσέλθουν μετά την ανοιχτή πρόσκληση που θα κάνουμε. Σε αυτές τι ομάδες σίγουρα θα κυριαρχούν οι άνθρωποι του συνεταιριστικού χώρου αλλά θα υπάρχουν ακαδημαϊκοί και τεχνοκράτες. Όλοι μαζί θα διαμορφώνουν τις θέσεις, που θα προωθούνται μέσω της COPA και της COGECA στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε να  οργανώσουμε την εκπροσώπησή μας. Θα χρειαστούμε περίπου ένα μήνα για να κάνουμε επίσημα  το άνοιγμα των θεματικών ομάδων εργασίας.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των ελλήνων αγροτών στη διαμόρφωση μιας ισχυρής συμμαχίας του Νότου;

Είναι γεγονός ότι άλλα προσπαθούν να πετύχουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ή οι αγρότες στο Βορρά και για άλλα ενδιαφέρονται οι αγρότες της Νότου. Οπότε όλα είναι για ισορροπία  δυνάμεων. Προφανώς στη τρέχουσα συγκυρία οι συνεταιρισμοί του Βορρά έχουν μεγαλύτερη δύναμη. Αλλά  θα  πρέπει μέσα από το διάλογο να   εξασφαλίσουμε  έστω τα ελάχιστα για τους αγρότες του Νότου. Φαίνεται, μάλιστα, ότι τελευταία οι χώρες του Νότου συνασπίζονται για να διαμορφώσουν μια ισχυρή ομάδα.

dav

Σε αυτή την ομάδα μπορεί η Ελλάδα να έχει σημαντικότατο ρόλο. Η Ελλάδα έχει μικρή αγροτική παραγωγή, αλλά μεγάλη ποικιλομορφία και αυτό μας δυσκολεύει. Όλα τα προϊόντα που παράγονται  στην ΕΕ μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα, αλλά  δυστυχώς  σε μικρές ποσότητες.  Από την άλλη, κάθε χώρα του Βορρά εξειδικεύεται σε έναν τομέα. Στην ξυλεία, στη κτηνοτροφία, κ.λπ. Έτσι εστιάζει την προσοχή της σε ένα συγκεκριμένο «μέτωπο» και γίνεται πρωτοπόρα. Από την άλλη οι χώρες του Νότου παράγουν πολλά, κάτι που μας δημιουργεί ένα έξτρα πρόβλημα. Είμαι αισιόδοξος για τον  πρωτογενή τομέα, αφού είναι το ψωμί που τρώμε. Αν δεν φάμε δεν λειτουργεί κανένας.  Απέναντι στις προκλήσεις πρέπει να  διαμορφώσουμε  τα εργαλεία εκείνα  τα οποία θα διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό  τους οργανωμένους αγρότες και τις συνασπισμένες ομάδες ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Γιατί η GAIA Επιχειρείν αποφάσισε να εγγραφεί στην COPA και στην COGEGA;

Ποια είναι η κατάσταση που έχουμε σήμερα; Η ΠΑΣΕΓΕΣ ουσιαστικά έχει μπει σε διαδικασίες διάλυσης. Είμαι βέβαιος ότι θα φυτρώσουν ξανά νέες προσπάθειες εκπροσώπησης των αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Τώρα, ήδη, βλέπουμε δυο προσπάθειες: η μια είναι της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά κάποιο τρόπο των νοσταλγών του παρελθόντος, και η δεύτερη του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), που εκπροσωπεί τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις  που στηρίζουν μια νέα κίνηση με επιχειρηματική διάσταση στο συνεταιριστικό χώρο. Θα ήθελα στο τέλος του δρόμου να υπάρξει μία εκπροσώπηση, η οποία θα αγκαλιάζει όλους του συνεταιρισμούς. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει ικανή εκπροσώπηση των αγροτικών συνεταιρισμών.

Άρα θεωρήσατε ότι υπάρχει κενό;

Ένα κενό που στοιχίζει στον Έλληνα αγρότη. Στη GAIA Επιχειρείν προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού να καλύψουμε κάποιες από τις αδυναμίες του συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε για να γραφτούμε στην COPA και την COGECA. Στις δύο οργανώσεις ήταν μέλος η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους τα τελευταία δύο – τρία χρόνια αδυνατεί, πλέον, να στηρίξει αυτή τη προσπάθεια, κάτι που σημαίνει ότι οι Έλληνες αγρότες δεν εκπροσωπούνται εκεί όπου παίρνονται αποφάσεις και για τη δική τους τύχη. H GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πήρε την πρωτοβουλία να εγγράφει στις δύο ευρωπαϊκές οργανώσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά ανέστειλε τα αιτήματά της για εγγραφή θέλοντας να δώσει χώρο στα δυο νέα σχήματα για να καλύψουν αυτό  το  κενό. Πέρασαν από τότε έξι μήνες χωρίς να υπάρξει κάποια πρόοδος. Οι εξελίξεις, όμως, τρέχουν σε πολλά μέτωπα. Έτσι ενεργοποιήσαμε το αίτημα της εγγραφής μας. Ο φάκελος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κρίθηκε αποδεκτός  από τα προεδρεία της COPA και τη COGECA και μάλιστα ομόφωνα.

Κύριε Κουφουδάκη ανακοινώσατε ότι το 4ο πανελλήνιο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Νοεμβρίου. Πως πήρατε αυτή την απόφαση;  

Τα τρία πρώτα μας συνέδρια ήταν πολύ επιτυχημένα κι έγιναν στην Αθήνα. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης. Πολύ περισσότερο που το συνέδριο θα είναι προσανατολισμένο αφενός στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και αφετέρου στην κατάσταση που επικρατεί στις βαλκανικές αγορές. Γι’ αυτό επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη –άλλωστε η Κεντρική Μακεδονία έχει πολύ μεγάλο δυναμικό στον αγροτικό και στον αγροδιατροφικό τομέα. Γι’ αυτό, επίσης, προτείναμε και θα έχουμε συνδιογρανωτή τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με το οποίο πρόσφατα η GAIA Επιχειρείν υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση