«Green Awards 2022»: Βραβεύτηκε το «πράσινο» λιμάνι της Σκύρου

Οι «πράσινες» πρακτικές που εφαρμόζονται στο λιμάνι της Λιναριάς της Σκύρου και στο τουριστικό του καταφύγιο έλαβαν τιμητικό βραβείο από την επιτροπή αξιολόγησης των «GREEN AWARDS 2022».

Ο λιμένας της Λιναριάς Σκύρου συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των 109 Ευρωπαϊκών Οικολογικών λιμένων «ECO PORTS» ενώ το τουριστικό του καταφύγιο βραβεύεται συνεχώς από το 2018 μέχρι σήμερα με Γαλάζια Σημαία, Blue Flag Greece αποτελώντας το μοναδικό στην Ελλάδα δημόσιο Τουριστικό Λιμένα που φέρει Γαλάζια Σημαία, ενώ το λιμάνι πιστοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη κατά τις εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα Cop22 στο Μαρακές, μετά τη βράβευση του για το δημοφιλέστερο video για την κλιματική αλλαγή.

Αυτές οι διεθνείς διακρίσεις οφείλονται στην άρτια υλικοτεχνική υποδομή του λιμένα αλλά και σε μια σύνθεση περιβαλλοντικών δράσεων και πρακτικών του Λ.Τ. Σκύρου και του «SKYROS PROJECT» Skyros Project που αποτελούν το λόγο της βράβευσης στα GREEN AWARDS συνεκτιμώντας το σύνολο των περιβαλλοντικών πρακτικών οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Το σχέδιο και τα υλικά αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης σε συνεργασία με την http://www.metopi.gr/
 • Το σχέδιο και τις εγκαταστάσεις διαχείρισης καταλοίπων αποβλήτων πλοίων,
 • Τις περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις – που διενεργούνται μέσω του Skyros Projectόπως,

-Την ετήσια πρακτική άσκηση φοιτητών,

-Την ετήσια διενέργεια Ακαδημίας περιβαλλοντικών εκπαιδευτών,

-Την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παιδιά,

-Το καλλιτεχνικό εργαστήρι από ανακυκλώσιμα υλικά “TRASH ART”

 • Τη συλλογή & συμπίεση ανακυκλώσιμων υλικών στο Λιμάνι και προωθηση στην Οικοκύκλιος ΑΒΕΕ – Ανακύκλωση ΑΗΗΕ, Σκραπ μέταλλα, Oikokiklios S.A.
 • Τη συλλογή και αποθήκευση θαλασσίων απορριμμάτων εξαρτημάτων & διχτυών αλιείας σε συνεργασία με την Aegean Rebreath
 • Τη συλλογή και προώθηση προς ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου.
 • Τη συλλογή και προώθηση προς ανακύκλωση μηχανέλαιων και μαγειρικών ελαίων.
 • Τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων trikke της Scooterise από το προσωπικό του λιμένα,
 • Τη χρήση ηλεκτρικού οχήματος εξοικονόμησης νερού για τον καθαρισμό των δαπέδων του λιμένα
 • Την εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ για φορτίσεις μικρών συσκευών και κινητών τηλεφώνων,
 • Την εγκατάσταση σταθμού καταγραφής βλαβερών αιωρούμενων σωματιδίων σε συνεργασία με το τμήμα Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, Laboratory of Atmospheric Physics – University of Patras
 • Τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Malaga για την έρευνα της μείωσης της υποθαλάσσιας καταγραφής θορύβων με τη χρήση ηλεκτρικών σκαφών.
 • Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας University Of Thessalyκαι του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTEREG MED https://interreg-med.eu/το οποίο έχει επιλέξει το Λιμάνι της Λιναριάς και το «Skyros Project» ως πρότυπο πεδίο εφαρμογής των πρακτικών του προγράμματος και την προώθηση των «εργαλείων» λόγω του έργου που συντελείται στο Λιμάνι.
 • Την προβολή μέσω αναρτημένων αφισών της Elliniki Ornithologiki Etaireia, των οικοσυστημάτων του νησιού , της ορνιθοπανίδας και των προστατευόμενων περιοχών της Σκύρου.
 • Τη συμμετοχή σε Εθνικούς και Διεθνείς διαγωνισμούς με περιβαλλοντικά θέματα.
 • Τις 15 – σε σύνολο 27 – Εθνικές και Διεθνείς Περιβαλλοντικές βραβεύσεις.

«Ο στόχος του λιμενικού ταμείου Σκύρου είναι να κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία του λιμανιού και να το επεκτείνει με ελαφρού τύπου εγκαταστάσεις για τουριστική χρήση σε όφελος της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα αναμένει την έκδοση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του υδατοδρομίου, ώστε το νησί να αποκτήσει ακόμα μία συγκοινωνιακή επιλογή που θα φέρει το νησί σε επαφή με προορισμούς που ήταν δύσκολο να συνδεθεί ακτοπλοϊκά.Στο περιβαλλοντικό προφίλ του λιμανιού θα έρθει σύντομα με προστεθεί ένα σύστημα φορτιστών αυτοκινήτων αλλά και φωτοβολταϊκά πάνελ που θα καλύψουν χώρους στάθμευσης και θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή του αυτονομία» επεσήμανε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκος  Αντωνόπουλος.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση