Greenpeace για υδρογονάνθρακες: Κύριε Σταθάκη, το κλίμα στον λαιμό σου

Η κυβέρνηση, απόλυτα συνεπής με το εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που εκπόνησε και το οποίο παραδίδει τη χώρα στο έλεος της κλιματικής καταστροφής (συμβατό με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 3,5°C[1]), προχωράει με υπογραφές για ακόμα περισσότερες εξορύξεις υδρογονανθράκων, αναφέρει σε δηκτικού ύφους ανακοίνωσή της η Greenpeace.

«Η πρόσφατη δραματική έκκληση της επιστήμης για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα τα επόμενα 25 περίπου χρόνια[2] οδηγεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους[3] για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Δεν ισχύει αυτό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μαζικής κλίμακας εξορύξεις κατ' επιταγή των ίδιων των πετρελαϊκών εταιρειών», προσθέτει η περιβαλλοντική οργάνωση και συμπληρώνει:

«Μετά την Ήπειρο, τον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τις θάλασσες νοτιοδυτικά της Κρήτης, άλλη μία περιοχή της χώρας μας παραδίδεται σε πετρελαϊκές εταιρείες – ανάμεσά τους εταιρείες με το χειρότερο ιστορικό σε ατυχήματα, όπως η Repsol  – για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Σήμερα σειρά είχαν άλλες δύο περιοχές του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου, μίας από τις ομορφότερες και πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές της χώρας[4], για την οποία μόλις το φθινόπωρο εκδόθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της![5] Η προοπτική εξορύξεων στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος) απειλεί ευθέως το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα και εναντιώνεται στο πνεύμα του σχετικού ΠΔ».

«Αποτελεί πρόκληση το γεγονός αλλά και η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση έχει παραδώσει άνευ όρων τη μισή χώρα σε πετρελαϊκές, υιοθετώντας μάλιστα το ψευδές αφήγημά τους περί αναπτυξιακών οφελών από τις εξορύξεις», είπε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Θέτουμε σε κίνδυνο τον τουρισμό και τον φυσικό πλούτο της χώρας για έναν ενεργειακό πόρο χωρίς μέλλον που θα πρέπει σύντομα να αφήσουμε πίσω μας», λέει.

«Τέσσερις αλήθειες που προσπαθεί να κρύψει η Ελληνική κυβέρνηση», σύμφωνα με την Greenpeace:

  • Προκειμένου να συγκρατηθεί η πλανητική θερμοκρασία στον 1,5°C και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα πριν τα μέσα του αιώνα.[6]
  • Το παραπάνω είναι τεχνικά εφικτό, ενώ τα αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη σημαντικά μεγαλύτερα από το σημερινό σύστημα το οποίο βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.[7]
  • Πολλές από τις σημερινές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες είναι εξαιρετικά επισφαλείς και οικονομικά (κίνδυνος αχρηστευμένων κεφαλαίων - stranded assets) ακριβώς επειδή η παγκόσμια οικονομία θα μειώσει ραγδαία τη χρήση τους τα επόμενα χρόνια.[8]
  • Ακόμα και χωρίς την περίπτωση ατυχήματος, η επιχειρησιακή ρύπανση από βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις θα υποβαθμίσει σημαντικά τον φυσικό πλούτο και τον τουρισμό της χώρας.[9]

«Η ελληνική κοινωνία οφείλει να αντισταθεί σε αυτόν τον παραλογισμό και να ακολουθήσει το παράδειγμα των τοπικών πρωτοβουλιών σε Ήπειρο, Ιωάννινα, Κρήτη που ήδη πρωτοστατούν στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη. Σύμμαχός μας το παγκόσμιο κλιματικό κίνημα, το οποίο μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται διεθνώς, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να εισακούσουν τη φωνή της επιστήμης και όχι τα συμφέροντα των πετρελαϊκών», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Η Greenpeace καταλήγει «απαιτώντας από την κυβέρνηση:

  • Ακύρωση όλων των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • Εκπόνηση ΕΣΕΚ και μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που να συνάδουν με τις υποδείξεις της επιστήμης για συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C»

 

[1] Διαβάστε περισσότερα στα κοινά σχόλια των Greenpeace και WWF Ελλάς για το ελληνικό ΕΣΕΚ.

[2] Ειδική Έκθεση του ΟΗΕ για τον 1,5°C. Διαβάστε την ανακοίνωση της Greenpeace. Διαβάστε την Ειδική Έκθεση.

[3] Για παράδειγμα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, Καλιφόρνια κα.

[4] Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta Caretta στη Μεσόγειο κι ένα από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα της Ελλάδας.

[5] Διαβάστε περισσότερα για το σχετικό ΠΔ από την κοινή ανακοίνωση των 14 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας.

[6] όπως το [2]

[7] Πολλές μελέτες αποδεικνύουν οτι είναι απολύτως εφικτή η πλήρης απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα (λ.χ. Stanford University, OneEarth-DLR οι πιο πρόσφατες), ενώ ήδη πολλές χώρες κινούνται έμπρακτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

[8] Το πετρέλαιο είναι ένας ενεργειακός πόρος χωρίς μέλλον.

[9] Έρευνα WWF, Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου στην Ελλάδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση