Greenpeace: Αποφασιστική λύση για έξοδο της χώρας από την κρίση η ηλιακή ενέργεια

Οι πρώτες εγκαταστάσεις δωρεάν φωτοβολταϊκών συστημάτων από τη Greenpeace ξεκίνησαν στη Ρόδο, σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες, με την βοήθεια 16 μαθητών, σε συνέχεια της εκστρατείας crowdfunding που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΜΚΟ, οι δυο πρώτες οικογένειες, από τις επτά συνολικά, βρίσκονται στα χωριά Ψίνθος (3kW) και Παραδείσι (2 kW) και έχουν ήδη τα συστήματα τους και πρόσβαση στη καθαρή ενέργεια από τον ήλιο. Παράλληλα, η Greenpeace συνδύασε τις εγκαταστάσεις με ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για την ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά σε 40 μαθητές της Ρόδου.

Με αυτήν τη δράση, η Greenpeace «στέλνει ένα θετικό μήνυμα σε μία κοινωνία που έχει ανάγκη από καλές ειδήσεις: η χώρα μπορεί να ανακάμψει αν αναζητήσουμε και εφαρμόσουμε καλές ιδέες, αντί να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Τώρα η κοινωνία περιμένει τη στροφή της ΔΕΗ και της κυβέρνησης προς τον ήλιο».

«Την ώρα που η πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει παγκόσμια περιοδεία υπέρ των ορυκτών καυσίμων, αποδεικνύουμε εδώ στη Ρόδο με τη βοήθεια εκατοντάδων ανθρώπων από όλο τον κόσμο το αυτονόητο: η ηλιακή οικονομία και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δίνουν κάτι παραπάνω από μία αποφασιστική λύση για έξοδο από την κρίση. Φωτίζουν ένα μέλλον όπου τα παιδιά μας ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», τόνισε η Άννα Μαρία Ρέννερ, συνεργάτης για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της εκστρατείας της Greenpeace «Solarize Greece» και υλοποιεί, όπως επισημαίνεται, «αυτό που θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει η ΔΕΗ: να αξιοποιήσει το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας – τον ήλιο – για την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Τα εγκατεστημένα συστήματα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, θα συνδεθούν στο δίκτυο και θα εκμεταλλεύονται το  υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net-metering).

Σχετική έκθεση της Greenpeace αναλύει ότι η ΔΕΗ μπορεί να εξοικονομήσει έως και 3 δισ. € (2021 – 2045) από την δωρεάν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε φτωχά νοικοκυριά. «300.000 οικογένειες στην Ελλάδα μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή η ιδέα να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε η Άννα Μαρία Ρέννερ.

Γιατί στη Ρόδο

Στη Ρόδο, ΔΕΗ και κυβέρνηση κατασκευάζουν έναν νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το μαζούτ, και κόστους 180 εκατ. €. Η τεχνολογία μαζί με το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας καθιστούν αυτήν την ‘επένδυση’ ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν σε μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα και την αποθήκευση της ενέργειας, περισσότερο από το ένα τρίτο των οικογενειών στη Ρόδο θα είχε δωρεάν ρεύμα για πάντα και η ζήτηση ενέργειας στο νησί θα μειωνόταν περισσότερο από 25MW κατά τις ώρες αιχμής. Δυστυχώς, η ΔΕΗ και η κυβέρνηση, με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επέλεξαν να δώσουν παράταση ζωής στο πετρελαϊκό καθεστώς της χώρας παρά να επενδύσουν στην καινοτομία και τον μεγαλύτερο – και αναξιοποίητο – πόρο της χώρας, τον ήλιο.

Η Greenpeace καλεί:

- Την κυβέρνηση να ξεκινήσει θέτοντας φιλόδοξο και ρεαλιστικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας σε 1 εκατ. κτήρια ως το 2025, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται δωρεάν ηλιακή ενέργεια σε 300.000 οικογένειες που το έχουν ανάγκη.

- Τη ΔΕΗ να υιοθετήσει νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέτει ως στρατηγική προτεραιότητα την επιθετική ανάπτυξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ενεργειακών υπηρεσιών και την ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση