Greenpeace: Το 75% των νέων λοιμωδών νόσων προέρχεται από τα ζώα

Έκκληση για μέτρα που θα ανακόψουν την εντατική, βιομηχανική κτηνοτροφία απευθύνει το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

«Οι εικόνες και τα βίντεο των μινκ που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες γίνονται ακόμη θλιβερότερες μόλις αναλογιστεί κανείς ότι αυτό που στην ουσία δείχνουν είναι η σκληρή πραγματικότητα της βιομηχανικής εντατικής εκτροφής ζώων», γράφει η υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία, Έλενα Δανάλη.

Χιλιάδες πανομοιότυπα (γενετικά) ζώα συνωστίζονται σε πολύ μικρούς χώρους και άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για διάδοση ιών.

Η ανάπτυξη ζωονόσων ωστόσο δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ούτε η μόλυνση στις μονάδες των μινκ αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Περίπου το 75% όλων των νέων αναδυόμενων αλλά και επανα-αναδυόμενων λοιμωδών νόσων προέρχονται από τα ζώα σύμφωνα με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών ο SARS, η νόσος των πουλερικών H5N1 και ο ιός της γρίπης Η1Ν1.

«Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πως είτε πρόκειται για τον Covid-19 σήμερα στις φάρμες γουνοφόρων είτε για τη γρίπη των πτηνών από πτηνοτροφικές μονάδες παλιότερα είτε για τις αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης ιών στις μονάδες χοίρων στο μέλλον, η αιτία του προβλήματος παραμένει ίδια και χρειάζεται επειγόντως επίλυση: τερματισμός της εντατικής εκτροφής και στήριξη βιώσιμων μεθόδων που δεν απειλούν την υγεία μας» λέει η κα Δανάλη.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ υγείας ανθρώπων, ζώων, οικοσυστημάτων και μεθόδων παραγωγής. Πρόσφατα, η ιολόγος Ilaria Capua, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Florida, ξεκαθάρισε ότι «υγιής ζωή και υγιής πλανήτης θα υπάρξουν μόνο εάν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων εκτροφής» τονίζοντας την ανάγκη να υποστηριχθούν οι οικογενειακές φάρμες και όχι οι βιομηχανικές.

Το πρόσφατο περιστατικό με τη μόλυνση των μινκ και των εργαζομένων στις φάρμες της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να αφυπνίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προχωρήσει πέρα από τα αυτονόητα μέτρα που ανακοίνωσε στις 13/11 «για τις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις, τις ζώνες ελέγχου γύρω από αυτήν και τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος».

«Τώρα, η αγροτική πολιτική της χώρας πρέπει να στηρίξει κατά προτεραιότητα την τοπική, βιώσιμη, διαφοροποιημένη και ανθεκτική γεωργία, όπως έχουμε ήδη ζητήσει από τον υπουργό. Τώρα έχουμε την ευκαιρία, ενόψει μάλιστα της αξιοποίησης των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για την οποία στείλαμε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό της χώρας προτάσεις για πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από την κρίση Covid-19.»

Όπως εξηγεί η Greenpeace, η βιώσιμη γεωργία είναι η μόνη λύση επειδή παράγει τροφή χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων, προστατεύει τη βιοποικιλότητα («δηλαδή την ποικιλία που αποτελεί τη βασική δύναμη της φύσης για να εγγυηθεί ανθεκτικό, λειτουργικό και υγιές οικοσύστημα») και εγγυάται επαρκή, ασφαλή τροφή για όλους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση