H παγκόσμια αιολική ισχύς θα διπλασιαστεί την επόμενη πενταετία

Την έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας, παρουσίασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), του οποίου μέλος είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ. Όπως προκύπτει από αυτή, η παγκόσμια εγκατεστημένη αιολική ισχύς σχεδόν θα διπλασιαστεί τα επόμενα 5 χρόνια, με ηγέτιδα την Κίνα αλλά και τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η παγκόσμια εγκατεστημένη αιολική ισχύς στο τέλος του 2015 ήταν 433 GW, και προβλέπεται ότι το 2020 θα έχει αγγίξει τα 792 GW, καθώς οι χώρες θα αναπτύσσουν περισσότερο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να επιτύχουν τους στόχους μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τον Δεκέμβριο στο Παρίσι σχεδόν 200 χώρες πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2020, με στόχο την συγκράτηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο Στιβ Σόγιερ, Γ. Γραμματέας του GWEC, δήλωσε πως «η συμφωνία του Παρισιού απαιτεί το 2050, αν όχι νωρίτερα, ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικών εκπομπών, άνθρακα αν είναι να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι Α.Π.Ε. με πρώτη την αιολική ενέργεια το 2015, ωρίμασαν και οδηγούν την μετατροπή του ενεργειακού κλάδου. Η Αιολική Ενέργεια είναι πλέον μια βασική μορφή ενέργειας, η οποία παρέχει ανταγωνιστική, αξιόπιστη και καθαρή ενέργεια που τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη, μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, νέες βιομηχανίες και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια.»

Σύμφωνα με την έκθεση, αναδυόμενες αγορές υπάρχουν στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Στην Ασία εκτός από την Κίνα, αναμένεται ανάπτυξη σε Ινδονησία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Πακιστάν και Μογγολία.

«Σε αυτήν την παγκόσμια κοσμογονία μετάβασης σε ένα καθαρό ενεργειακό μοντέλο, το οποίο παράλληλα με την αναχαίτιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλει σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, η απουσία της πατρίδας του Αίολου, εξακολουθεί να προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΛΕΤΑΕΝ και εξηγεί:

«Στην Ελλάδα οι ΑΠΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν μια ανεπιθύμητη παρενέργεια και υπάρχει τάση συρρίκνωσης και όχι ανάπτυξης, που οφείλονται στην απουσία πολιτικής βούλησης και στην έλλειψη οραματικού μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση