Φόβοι για απελευθέρωση ραδιενεργών αποβλήτων στη Γροιλανδία λόγω της υπερθέρμανσης

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι προειδοποιήσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου Γιορκ του Καναδά για τον σοβαρό κίνδυνο της απελευθέρωσης ραδιενεργών αποβλήτων στη Γροιλανδία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα ραδιενεργά απόβλητα βρίσκονται στο στρατόπεδο Century, μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ η οποία  εγκαταλείφθηκε πριν από 50 χρόνια αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν τον παροπλισμό της  και έτσι έμεινε θαμμένη κάτω από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας μαζί με φορτηγά, σήραγγες και απόβλητα από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

Τα απόβλητα αυτά περιλαμβάνουν τόνους λυμάτων, βενζίνης, ραδιενεργών ψυκτικών υδάτων, καθώς και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

 Η βάση χτίστηκε στη βορειοδυτική Γροιλανδία το 1959 ως ερευνητικό κέντρο για τη δοκιμή πυρηνικών πυραύλων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Οι ΗΠΑ και η Δανία, η οποία ήλεγχε τη Γροιλανδία, δεν έδωσαν αρκετή σημασία στα απόβλητα, σκεπτόμενες ότι η συνεχής χιονόπτωση θα θάψει τη στρατιωτική βάση όλο και βαθύτερα.Ωστόσο η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να απελευθερώσει τα ραδιενεργά απόβλητα από το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, αν οι πάγοι της Γροιλανδίας συνεχίσουν να λιώνουν κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Η βάση είναι σήμερα θαμμένη περίπου 35 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, αλλά το τμήμα του στρώματος πάγου που καλύπτει το στρατόπεδο μπορεί να αρχίσει να λιώνει μέχρι το τέλος του αιώνα, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις του πλανήτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Οι χημικές ουσίες των αποβλήτων συνιστούν σοβαρή απειλή για την υγεία. Για παράδειγμα, τα PCB έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβή για το νευρικό, το ενδοκρινικό, το αναπαραγωγικό και το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

Δυστυχώς, παρά τον κίνδυνο από τα απόβλητα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα ήταν πολύ δαπανηρό να αφαιρεθούν τώρα και προτείνουν αναμονή έως ότου ο πάγος λιώσει στο σημείο ακριβώς πριν εκτεθούν πάλι στην ατμόσφαιρα, προτού επιχειρηθούν εργασίες απομάκρυνσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση