HELLENiQ ENERGY: Ισχυρά αποτελέσματα στο α' τρίμηνο, αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ

Αύξηση πωλήσεων, εξαγωγών και κερδών ανακοίνωσε απόψε η HELLENiQ ENERGY για το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πρόοδο στην εφαρμογή της στρατηγικής μετασχηματισμού του ομίλου.

Ειδικότερα, τα δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 350 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε 179 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 25 % και 16 % αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ήταν 338 εκατ. και τα καθαρά 164 εκατ.

Όπως ανακοινώθηκε:

-Η παραγωγή προϊόντων για το Α' Τρίμηνο 2024 αυξήθηκε κατά 5% στους 3,8 εκατ. τόνους, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το Α' Τρίμηνο 2020. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις αγορές, που διαμορφώθηκαν στους 4 εκατ. τόνους (+8%), με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 62% των συνολικών όγκων.

- Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά διαμορφώθηκε στους 1,6 εκατ. τόνους το Α' Τρίμηνο 2024, υψηλότερα κατά 2%, με την κατανάλωση των καυσίμων κίνησης να βελτιώνεται κατά 4% σε σχέση με το Α' Τρίμηνο 2023. Σημαντική αύξηση σημείωσε η ζήτηση αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων, για την ίδια περίοδο, κατά 19% και 9% αντίστοιχα.

- Στον τομέα των ΑΠΕ συνεχίζεται η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου αυξάνοντας στο τέλος του Α' Τριμήνου 2024 τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε 381 MW. Επιπρόσθετα έργα 0,7 GW βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Επισημαίνεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW. Στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

-Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων από τις τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές σε 3 θαλάσσιες περιοχές («Ιόνιο», «Block 2», «Block 10»), καθώς και από τις δισδιάστατες καταγραφές που είχαν πραγματοποιηθεί σε 2 θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την ερμηνεία τους να βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη θαλάσσια περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», ολοκληρώθηκαν, επίσης, τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές και θα ακολουθήσει η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων.

- Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση δανεισμού συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Ο Όμιλος εξετάζει τις επιλογές του αναφορικά με τη λήξη του ευρω-ομολόγου ύψους 600 εκατ. ευρώ, που λήγει τον Οκτώβριο του 2024.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings Ανδρέας Σιάμισιης, επισήμανε:
«Το 2024 ξεκίνησε με θετικό τρόπο, καθώς τα οικονομικά μας αποτελέσματα παραμένουν ισχυρά σημειώνοντας υψηλές πωλήσεις προϊόντων διύλισης (+8%) και κερδοφορία EBITDA 338 εκατ. ευρώ. Κινητήριος δύναμη, εκτός του περιβάλλοντος διύλισης, παραμένουν οι αυξημένες εξαγωγές, η καλή λειτουργία των διυλιστηρίων και η επέκταση σε δραστηριότητες του εξωτερικού.

»Στρατηγικά, προχωρούμε με την υλοποίηση του Vision 2025, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών μας δραστηριοτήτων, στη δημιουργία ενός νέου σημαντικού πυλώνα σε ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Ομίλου και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού.

»Σημαντική έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε αγορές εκτός Ελλάδας, είτε με τοπική παρουσία, είτε μέσω της αύξησης των εξαγωγών και την ενίσχυση της διεθνούς εμπορίας. Σε θέματα ΑΠΕ είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Παρόλα αυτά, ωριμάζουμε το χαρτοφυλάκιό μας, το οποίο ανέρχεται σε 4,3 GW και προσβλέπουμε σε λειτουργία 1 GW στους επόμενους 18 μήνες.
»Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα, το Β' Τρίμηνο 2024 τα περιθώρια διύλισης, αν και χαμηλότερα σε σχέση με το Α' τρίμηνο του έτους, βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα για τα καύσιμα κίνησης, ενώ οι προοπτικές ενόψει και της τουριστικής περιόδου εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση