Infographics: Καταναλώνετε «πράσινα» τρόφιμα;

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Γνωρίζετε το ωραίο και καλοψημένο χοιρινό σουβλάκι που τρώτε τι επίπτωση έχει στο περιβάλλον;

Οι ντομάτες στη σαλάτα σας, το ρύζι ή τα γαλακτοκομικά σας;

Το φαγητό που καταναλώνουμε είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα (που δημοσιεύτηκε αρχικά στην έκδοση Journal of Cleaner Production), το κόκκινο κρέας και η παραγωγή του είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

carbon

Την ίδια στιγμή, τα λαχανικά που καλλιεργούνται στους αγρούς είναι υπεύθυνα για τις λιγότερες εκπομπές. Για παράδειγμα η καλλιέργεια 50 κρεμμυδιών παράγει ένα κιλό αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα προκαλεί και η παραγωγή μόλις 44 γραμμαρίων βοδινού κρέατος.

carbon II

Για να προκύψει η κατηγοριοποίηση των τροφίμων, έγινε σύγκριση 369 δημοσιευμένων ερευνών για τον κύκλο ζωής 168 διαφορετικών ειδών φρέσκων προιόντων, στα οποία περιλαμβάνονται τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί-δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

Η αποτύπωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περιλαμβάνει όλα τα στάδια της παραγωγής και μεταφοράς των τροφίμων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση