Internet of Food and Farm 2020: Έξυπνη γεωργία βασισμένη σε data (φωτο)

Η Future Intelligence (FINT) η καινοτόμα εταιρεία Τεχνολογιών και Πληροφορικής και ο παλαιότερος και πιο αξιόπιστος Έλληνας κατασκευαστής υλικού και λογισμικού για το ΙοΤ στην Έξυπνη Πόλη και Έξυπνη Γεωργία, συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο πιλοτικό, ερευνητικό έργο - φάρο αξίας 30 εκατομμύριων ευρώ που κλείνει τον προσεχή Δεκέμβριο με επικεφαλής εταίρο το Ολλανδικό πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν.

Η FINT ηγείται μιας κοινοπραξίας Σλοβενικών και Κυπριακών οργανισμών που συντονίζουν 18 αγρότες φρούτων και λαχανικών και στις 2 χώρες προετοιμάζοντάς τους για αξιοποίηση υπηρεσιών έξυπνης γεωργίας. Ειδικά τους τελευταίους μήνες που η κατάρρευση της επαγγελματικής κανονικότητας επήλθε λόγω COVID-19, το Ίδρυμα Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) της Κύπρου και η συστάδα επιχειρήσεων ITC Cluster ανέλαβαν την εγκατάσταση του εξοπλισμού που η FINT απέστειλε στις 2 χώρες. «Η άριστη συνεργασία των εταίρων, η απλή και φορητή μορφή των συσκευών ΙοΤ που σχεδιάζει και αναπτύσσει η εταιρεία και η δέσμευση των ΙΓΕ και ITC Cluster να οδηγήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφής στις περιοχές αρμοδιότητάς τους οδήγησε σε μια άκρως επιτυχημένη 3η φάση εγκαταστάσεων αισθητήρων συλλογής πολλαπλών μετρητικών στοιχείων σε 9 αγρότες στο σύνολο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος εξοπλισμός αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση που θα λανσαριστεί εντός 2020 στην ελληνική αγορά και περιέχει βελτιώσεις στα μηχανολογικά στοιχεία και στην ενεργειακή τροφοδοσία που προήλθαν από την αξιοποίηση της ανατροφοδότησης των μέχρι τώρα πιλοτικών.

Οι υπηρεσίες δεδομένων που βελτιστοποιούν την άρδευση, φυτοπροστασία και παρέχουν πληροφορίες ιχνηλασιμότητες είναι στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήδη χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς και έχουν ήδη συλλεχθεί σχετικά σχόλια αποδοχής τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις νέες διεπαφές χρήστη μέσω των οποίων οι παραγωγοί και οι ομάδες / συνεταιρισμοί τους ελέγχουν εξ αποστάσεως τα κτήματα τους καθώς και η εφαρμογή κινητής για τους καταναλωτές που θα επιτρέπει την παρακολούθηση του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι.

Πέραν τούτων, η FINT προσκλήθηκε να συμμετάσχει και στο πιλοτικό 1.6 όπου με την κορυφαία στην Ελλάδα τεχνογνωσία της πάνω στα ανοικτού κώδικα Προγράμματα Διεπαφών FIWARE και στην ανάπτυξη ετερογενών ΙοΤ εφαρμογών θα αυξήσει σημαντικά το αποτύπωμα των παραπάνω εγκαταστάσεων και μετά το τέλος του IoF2020 έργου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συνεργασία της FINT με την κοινότητα του ανοικτού λογισμικού FIWARE έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. «Η εταιρεία ασχολείται επισταμένως με τις τελευταίες υλοποιήσεις της κοινότητας και ήδη προετοιμάζει πρόγραμμα κατάρτισης και διάχυσης του ανοικτού λογισμικού στην ευρύτερη ελληνική αγορά», σημειώνεται.

Σχετικά με την FINT

Η Future Intelligence Ltd (FINT) είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ) με έντονη ερευνητική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που προσφέρει καινοτόμες λύσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής για την εποχή του Μελλοντικού Διαδικτύου. Η FINT είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής και προμηθευτής λύσεων Internet of Things (IoT) για τις έξυπνες πόλεις και την έξυπνη γεωργία στην Ελλάδα. Η FINoT® λύση κυκλοφορεί στην αγορά από το 2015 και αποτελεί μια σύγχρονη πλατφόρμα λογισμικού και υλικού που συνδέει στο Διαδίκτυο αντικείμενα (όπως οι αισθητήρες και ενεργοποιητές) και επιτρέπει φιλικές αναπαραστάσεις δεδομένων και χρήσιμες πληροφορίες για τους χρήστες αυτών των συστημάτων και τις επιχειρηματικές τους μονάδες.

Σχετικά με το έργο Internet of Food and Farm 2020

Το IoF2020 ξεκίνησε το 2017 και είναι αφιερωμένο στην επιτάχυνση της υιοθέτησης τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων για την εξασφάλιση επαρκών, ασφαλών και υγιεινών τροφίμων και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών αλυσίδων τροφίμων στην Ευρώπη. Έτσι η Ευρώπη θα εδραιώσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια βιομηχανία Αγροδιατροφής αλλά και IoT ενισχύοντας ένα συμβιωτικό οικοσύστημα αγροτών, βιομηχανίας τροφίμων, προμηθευτών τεχνολογίας και ερευνητικών ιδρυμάτων. Τελικά, το IoF2020 θα ανοίξει τον δρόμο για μια γεωργία βασισμένη σε δεδομένα (data), με αυτόνομες καλλιεργητικές πρακτικές, εικονικές αλυσίδες τροφίμων και εξατομικευμένη διατροφή για τους ευρωπαίους πολίτες. Η κοινοπραξία IoF2020 με 73 εταίρους, με επικεφαλής τον Wageningen UR και άλλους βασικούς εταίρους θα μεταφέρει την τεχνογνωσία σε εκατοντάδες τελικούς χρήστες ανά την Ευρώπη. Στο έργο συμμετέχει και ένας στρατηγκός εταίρος από τη Ν. Κορέα με δική του χρηματόδοτηση.

Σχετικά με το CYSLOP έργο

Στο CYSLOP συμμετέχουν εκτός της FINT ο Ψηφιακός Κόμβος ΙοΤ Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή της Σλοβενίας που αποτελεί και συστάδα καινοτόμων ψηφιακών επιχειρήσεων, το ITC Cluster, το Ερευνητικό ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μέσω του εργαστηρίου Κινητών Εφαρμογών καθώς και το Κυπριακό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πιλοτικό έργο θα βρείτε εδώ ενώ περισσότερα τεχνικά στοιχεία για τις λύσεις, τα προϊόντα και τα μέρη όπου βρίσκονται θα βρείτε στον ακόλουθο κατάλογο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση