Kαινοτόμες εφαρμογές βιώσιμης ενέργειας και κινητικότητας για τον τουρισμό

Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στα πλαίσια της δράσης Η2020 «CIVITAS – DESTINATIONS» υποστηρίζει τον δήμο Ρεθύμνου στον σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών και στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα.

Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη ελληνική πόλη που συμμετέχει σε πρόγραμμα της πρωτοβουλίας CIVITAS. Στο CIVITAS DESTINATIONS, εκτός από το Ρέθυμνο, συμμετέχουν ακόμα νησιωτικές τουριστικές περιοχές: Φουνσάλ (Μαδέιρα, Πορτογαλία), Λας Πάλμας (Κανάρια - Ισπανία), Λεμεσός (Κύπρος), Βαλέτα (Μάλτα), Έλβα (Ιταλία) όπου θα  υλοποιηθoύν μια σειρά από στοχευμένα μέτρα και καινοτόμες πρακτικές σε 6 βασικούς άξονες:

>       Βιώσιμος Σχεδιασμός Αστικής Κινητικότητας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες

>       Ασφαλείς, ελκυστικοί και προσβάσιμοι δημόσιοι χώροι

>       Μετακινήσεις «κοινής χρήσης» και  έξυπνες υποδομές για μεταφορά με μηδενικές εκπομπές

>       Έξυπνες αστικές λύσεις με καθαρά καύσιμα στην διακίνηση εμπορευμάτων σε τουριστικούς προορισμούς

>       Διαχείριση των μεταφορών και ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη κινητικότητα

>       “Πράσινα”, προσιτά και αποτελεσματικά μέσα δημόσιας μεταφοράς.

Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει αναλάβει επίσης να υλοποιήσει την περιβαλλοντική, ενεργειακή και οικονομική αξιολόγηση των μέτρων αυτών για τις έξη περιοχές που συμμετέχουν.

Η πόλη του Ρεθύμνου θα εφαρμόσει σειρά στοχευμένων δράσεων βιώσιμης κινητικότητας που εμπίπτουν στους 6 βασικούς άξονες του προγράμματος και συνδυάζουν καινοτόμες τεχνολογίες, ρυθμιστικές αλλαγές και μέτρα με μεγάλες δυνατότητες αναπαραγωγής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών για την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και την βελτίωση των συνηθειών στις μετακινήσεις. Πιο συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνονται:

>        «Έξυπνα» συστήματα διαχείρισης και προγραμματισμού των μεταφορών

  • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και εγκατάσταση των πρώτων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην περιοχή με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Βελτίωση των δημόσιων μεταφορών για τους τουρίστες και τους πολίτες
  • Προώθηση του τρόπου ζωής "χωρίς αυτοκίνητο" μέσα από την αλλαγή συμπεριφοράς και την διεύρυνση του δικτύου ποδηλατοδρόμων κι πεζοδρόμων
  • Βελτιωμένες υπηρεσίες και συστήματα υψηλής ποιότητας για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο την αύξηση της προσβασιμότητας, της άνεσης και της ασφάλειας.
  • Σχέδιο βιώσιμης διακίνησης εμπορευμάτων
  • Επέκταση δικτύου και ενίσχυση μετατροπής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων σε βιοντίζελ  με στόχο τη χρήση καθαρών καυσίμων στα δημοτικά οχήματα.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης για τη βιώσιμη κινητικότητα και εκπαίδευση στην οικολογική οδήγηση, προώθηση εξειδικευμένων υπηρεσιών και πράσινων διαδρομών σε επισκέπτες.
  • Σχέδια Κινητικότητας για σημεία ενδιαφέροντος και περιοχές μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου

H πρώτη συνάντηση των 28 εταίρων του CIVITAS DESTINATIONS πραγματοποιήθηκε στη Μαδέρα της Πορτογαλίας, στις 14 με 16 Σεπτεμβρίου 2016, στην διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς οι στόχοι, οι προτεραιότητες και το πλάνο δράσης του έργου. Οι 6 πόλεις παρουσίασαν τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες τους στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας και τα μέτρα που θα υλοποιήσουν στο πλαίσιο της δράσης, ενώ στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε οι δήμαρχοι των πόλεων παρουσίασαν το όραμα και τους στόχους τους και αντάλλαξαν απόψεις για τα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενώ δεσμεύτηκαν για στενή συνεργασία και μεταφορά καλών πρακτικών μέσα στο πλαίσιο της δράσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση