Lake Spirit: Το οινοποιείο από τη Θεσσαλονίκη που οραματίζεται ένα βρώσιμο μπουκάλι

Οραματίζονται ένα high tech οινοποιείο, γεμάτο καινοτομίες από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι, για το οποίο μάλιστα αναζητούν τρόπους να γίνει… βρώσιμο. Με έμπνευση από το πνεύμα μιας λίμνης που κάποτε υπήρχε στον τόπο καταγωγής τους τα αδέρφια Σαρηγιαννίδη, ένας διδάκτωρ Τεχνητής Νοημοσύνης και ένας γιατρός, δημιούργησαν το οινοποιείο Lake Spirit στο χωριό Λίμνη Θεσσαλονίκης, στον δήμο Βόλβης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στο κρασί, θέλοντας όμως να αξιοποιήσουν state of the art τεχνολογικές μεθόδους συνδυασμένες με οργανικές πρακτικές και ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.

Το οινοποιείο Lake Spirit (πνεύμα της λίμνης) πήρε σάρκα και οστά στις αρχές του 2020, καθώς ο Γιώργος και ο Σπύρος Σαρηγιαννίδης, δεν ξέχασαν ποτέ τις αγροτικές τους καταβολές. Ο Γιώργος, φυσικός με δύο μεταπτυχιακά στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες και ένα διδακτορικό στην Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Σπύρος, γιατρός που εργάζεται σε ερευνητικό κέντρο της Ρώμης, θέλησαν να δημιουργήσουν από την αρχή έναν βιολογικό αμπελώνα στις πλαγιές των Κερδυλίων, κοντά σε μια λίμνη αποξηραμένη από καιρό, το πνεύμα της οποίας περιπλανιέται ακόμα, για να θυμίζει στους λίγους κατοίκους του χωριού τις εποχές που μετοίκησαν από τον Πόντο στην περιοχή.

Με έντονες τις μνήμες από το αμπέλι και το κρασί, με τα οποία είχαν ασχοληθεί τόσο ο παππούς τους όσο και ο πατέρας τους, φύτεψαν τον αμπελώνα το 2014, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν βιολογικός, επιλέγοντας δύο ξένες ποικιλίες, τη sangiovese και την cabernet, για να βγάλουν στην αγορά δύο ετικέτες ερυθρών οίνων, τον Ερωδιό και τον Ήταυρο (σπάνιος ερωδιός). Μάλιστα, το λογότυπο του Lake Spirit είναι ένας ερωδιός, ένα πουλί που εξακολουθεί να επιλέγει να φωλιάσει στον μοναδικό βιότοπο της περιοχής. Σήμερα, ο αμπελώνας φτάνει τα 45 στρέμματα, όπου προστέθηκαν πρόσφατα ασύρτικο και ξινόμαυρο, και η παραγωγή ανέρχεται στις 15.000 φιάλες. Στόχος των αδερφών Σαρηγιαννίδη είναι η niche αγορά του οργανικού και βιολογικού κρασιού και αυτόν τον καιρό κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα στη Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση