του Νίκου Αβουκάτου
Έχει παρατηρηθεί από μετρήσεις ότι το φαινόμενο της «Αστικής Νησίδας Θερμότητας» ή αλλιώς «αστική θερμονησίδα» οδηγεί τη θερμοκρασία στο κέντρο των μεγαλουπόλεων κατά δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερα εν συγκρίσει με τις περιαστικές περιοχές.
Σε μια προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της πρόβλεψης του φαινομένου της ΑΝΘ, πριν από έναν μήνα ξεκίνησε το ευρωπαϊκό έργο LIFE ASTI» («Implementation of a forecAsting System for urban heaT Island effect for the development of urban adaptation strategies»). Το πρόγραμμα, για το οποίο η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αποβλέπει στην ανάπτυξη στρατηγικών αστικής προσαρμογής μέσω της εφαρμογής συστήματος πρόβλεψης του φαινομένου.
«Με σκοπό την καταπολέμηση της επίδρασης του προβλήματος της ΑΝΘ, τους επόμενους μήνες πρόκειται να γίνουν εντατικές προσπάθειες ώστε τον Μάιο του 2019 να κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις και να έχουμε έτοιμο ένα επιχειρησιακό προγνωστικό σύστημα για τη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση θερμικών επεισοδίων (σ.σ. καυσώνων) και τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας», λέει στη Greenagenda.gr ο Δημήτρης Μελάς, καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, που είναι συντονιστής του έργου.
Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο σταθμών το όποιο θα μετρά τη θερμοκρασία και την υγρασία σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και, ταυτόχρονα, θα αναπτυχθούν κάποια θεωρητικά μοντέλα για την πρόγνωση των θερμοκρασιών τις προσεχείς ημέρες, με τη μέθοδο της προσομοίωσης. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα εργαλείο υψηλής ανάλυσης πρόγνωσης των θερμοκρασιακών μεταβολών σε γειτονιές.
Τα συστήματα πρόβλεψης θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των μελλοντικών σεναρίων κλιματικής αλλαγής στο φαινόμενο της ΑΝΘ πάνω από τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη και για την ποσοτικοποίηση του αποτελέσματος της προώθησης σχεδίων μετριασμού για την καταπολέμηση της επίδρασης του ίδιου προβλήματος στις δύο επιλεγμένες πόλεις.
«Ιδιαίτερη σημασία στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου της Αστικής Νησίδας Θερμότητας θα έχει η αξιολόγηση και οι επιδράσεις που έχουν οι αστικές αναπλάσεις στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής», υπογραμμίζει ο κ. Μελάς και εξηγεί:
«Με το συγκεκριμένο εργαλείο πρόγνωσης θα μας παρέχεται η δυνατότητα να έχουμε ακριβή χωρική ανάλυση της μεταβολής της θερμοκρασίας μέσα στην πόλη έτσι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε περιοχές που έχουν θερμοκρασιακές διαφορές, ακόμη και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Σε αντίθεση με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που κάνει τις προγνώσεις με αναλύσεις σε όλη τη χώρα, εμείς θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια ανάλυση υψηλής πρόγνωσης για τη θερμοκρασία και τη θερμική άνεση στην πόλη».
Οι μετρήσεις και οι προσομοιώσεις που θα προκύπτουν θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τους πολίτες: για παράδειγμα, θα ενημερώνουν σε επίπεδο συνοικίας ή γειτονιάς για τις θερμοκρασιακές διαφορές σε «καυτές» περιοχές σε σχέση με άλλα, πιο «δροσερά», σημεία του δήμου, όπως η πλατεία Χρηματιστηρίου, που προσφάτως αναβαθμίστηκε βιοκλιματικά.
Τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στο διαδίκτυο, ενώ ο κάτοχος ενός smart phone θα μπορεί να δέχεται τις πληροφορίες μέσω μηνύματος.
Το δίκτυο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Μάιο του νέου έτους.