του Νίκου Αβουκάτου
Οι αυθεντικές εμπειρίες εναλλακτικού τουρισμού αποτελούν έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος εξηγεί στη Greenagenda.gr το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα αλλά και πώς θα αναβαθμιστεί σημαντικά το τουριστικό προϊόν της περιοχής με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως το mountain bike, το hiking, το canyoning, το Kite Surf και το birdwatching.
Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, τον πράσινο πνεύμονα του Σέιχ Σου, θα προγραμματιστούν εποχικές δράσεις, όπως περιπατητικές εξορμήσεις και ποδηλασία. Στο δέλτα του Αξιού, τη λιμνοθάλασσα της Επανομής και τη λίμνη Βόλβη υπάρχουν δυνατότητες για την παρακολούθηση των πτηνών (birdwathing) αλλά και της διεξαγωγής αγώνων Kite Surf.
«Για τις δραστηριότητες αυτές θα φτιάξουμε οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να παρουσιαστεί το φυσικό κάλλος των περιοχών που βρίσκονται μάλιστα λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθεια αυτή θα ζητήσουμε τη συμμετοχή και των τοπικών φορέων, όπως συλλόγων και σωματείων για τη διοργάνωση εμπειριών τριών ημερών ώστε να δημιουργήσουμε τουριστική ανάπτυξη 365 ημερών», σημειώνει ο κ. Θάνος.
Πρόσφατα, η Περιφέρεια προσκάλεσε ποδηλάτες ορεινής ποδηλασίας από την Γερμανία, οι οποίοι έκαναν διαδρομές στον Όλυμπο και το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος; Να καταγράψουν τις εμπειρίες τους σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και περιοδικά.
Ο Όλυμπος είναι ένα εθνικό «brand name» και πάνω σε αυτόν μπορεί να δομηθεί ο εναλλακτικός τουρισμός, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού και υπογραμμίζει ότι μαζί με τον ήλιο και τη θάλασσα «χρειάζεται να έχουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη την Περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανάπτυξη του προϊόντος μας περνά σίγουρα από την αυθεντική εμπειρία με υπαίθριες δραστηριότητες. Χρειάζεται λοιπόν να δώσουμε τα κίνητρα στους ιδιώτες και κυρίως τους νέους. Δεν χρειάζεται να εστιάζουν μόνο στην κλίνη και τις διανυκτερεύσεις. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε και να εγκαταστήσουμε στην περιοχή τον εναλλακτικό τουρισμό για όλον τον χρόνο, επί 365 ημέρες».
Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2018, από την ΠΚΜ θα επιδιωχθεί η χάραξη και πιστοποίηση μονοπατιών αλλά και των υφιστάμενων πεζοπορικών διαδρομών στον Όλυμπο. «Μαζί με τους δήμους, τα δασαρχεία και την τοπική κοινωνία κάθε περιοχής θα γίνει προσπάθεια να καθαριστούν αλλά και να οριοθετηθούν οι διαδρομές και την προβολή τους στη ξένη αγορά», καταλήγει ο κ. Θάνος.