O φτερωτός πλούτος της λίμνης Πολυφύτου

Η μελέτη για την ορνιθοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου παρουσιάστηκε στα χωριό Κρανίδια της Κοζάνης. Την εκδήλωση, που οργάνωσαν η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης και ο Δήμος Σερβίων Βελβεντού, παρακολούθησαν με αμείωτο μεγάλος αριθμός των κατοίκων της περιοχής.

Ο μελετητής κ. Δ. Μπούσμπουρας, βιολόγος με μακρά εμπειρία στις έρευνες πεδίου παρουσίασε με στοιχεία και φωτογραφικά ντοκουμέντα τον πολύ σημαντικό – και άγνωστο- φτερωτό πλούτο της τεχνητής λίμνης. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί 128 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 των ειδών που απαντούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών αργυροπελεκάνοι (περισσότεροι από 100 σε μόνιμη βάση), ερωδιοί, κορμοράνοι, μαυροπελαργοί, χρυσογέρακα, πετρίτες, αετογερακίνες, φιδαετοί,  χαλκόκοτες, μελισσοφάγοι κλπ. Μερικά από τα είδη αυτά είναι σπάνια ή και απειλούνται με εξαφάνιση. Η περιοχή επίσης αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο ακόμη και ειδών των υφάλμυρων περιοχών όπως το φοινικόπτερο (φλαμίγκο) και η αβοκέτα. Η λίμνη κατά τον κ. Μπούσμπουρα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχτεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) και συνεπώς πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.

Από πλευράς Οικολογικής Κίνησης οι εκπρόσωποί  της τόνισαν την ανάγκη για ενιαία διαχείριση του Αλιάκμονα, (για τον οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής !), καθώς και για αντιμετώπιση της λίμνης ως υγροτοπικού συστήματος υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας. Επισήμαναν ακόμη ότι μείζον ζήτημα παραμένει η προστασία της ορνιθοπανίδας από τις ανθρωπογενείς πιέσεις. Αναφέρθηκαν κρούσματα παράνομου κυνηγιού, αυθαίρετων μπαζωμάτων, ρύπανσης του ποταμού, ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών από ασυνείδητους, καθώς και  καταστροφή των καλαμιώνων και άλλων παρόχθιων περιοχών (συστάδες δέντρων με λεύκες –πλατάνια κλπ) που είναι πολύτιμες για τα πουλιά. Η Οικολογική Κίνηση προτίθεται να υποβάλει στο Πρόγραμμα Leader πρόταση ανάδειξης – προβολής της πλούσιας ορνιθοπανίδας του Αλιάκμονα.

Εκ μέρους του Δήμου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ Κωνσταντόπουλος κι ο αντιδήμαρχος κ. Λαζαριώτης, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα είναι αρωγοί σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια. Τόνισαν επίσης την ευθύνη που έχει ο κάθε πολίτης να διατηρεί το ποτάμι καθαρό και να αντιδρά σε κάθε αυθαιρεσία που διαπιστώνει.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι με τη συνεργασία, την ενημέρωση των παραλίμνιων κοινοτήτων και τη στήριξη των οργανώσεων των πολιτών μπορούν να γίνουν πράξη οι προτάσεις της μελέτης για τη διαχείριση και ανάδειξη του υγροτόπου και της ευρύτερης περιοχής.Η εκδήλωση συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, οι οποίοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να κακοποιούνται και να συρρικνώνονται με την Πολιτεία και τους Φορείς Διαχείρισης να αδυνατούν να τους διαφυλάξουν και να τους αξιοποιήσουν.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!