Σινκεβίτσιους στη Greenagenda για Ημέρα της Γης: Έτσι θα δώσουμε στον πλανήτη χώρο να αναπνεύσει

του Virginijus Sinkevičius*

Ο πλανήτης Γη είναι μόνο ένας. Είναι μοναδικός με τις θάλασσες και τους ωκεανούς του, τα ποτάμια και τα δάση του, τη φύση του. Καθώς γιορτάζουμε την Ημέρα της Γης, πρέπει να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι η δική μας ύπαρξη και ευημερία ως ανθρώπινα όντα εξαρτάται από την υγεία της Γης μας.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, προτείναμε τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για την προστασία και την καλύτερη φροντίδα της φύσης στη Γη μας. Η στρατηγική ήρθε στη μέση της πανδημίας, η οποία για άλλη μια φορά μας έδειξε τη σημασία της φύσης να μας συντηρεί και να αποτελεί εμπόδιο ενάντια σε ακραία γεγονότα και ζωονόσους, μεταξύ άλλων. Η στρατηγική αυτή προτείνει πάνω από 100 δράσεις και αναμένεται ότι περίπου σαράντα από αυτές τις δράσεις θα ολοκληρωθούν φέτος. Για να σας δώσουμε μια γεύση από μερικά μεγάλα. Η δουλειά προχωρά με ταχείς ρυθμούς στους στόχους αποκατάστασης της φύσης.

Οι βασικές στρατηγικές μας  θα παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον για δάση και εδάφη. Η δασική στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει έναν χάρτη πορείας για τη φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων στην ΕΕ έως το 2030, πλησιάζει στην ολοκλήρωση της. Θα έχει δύο πρωταρχικούς στόχους: προστασία και αποκατάσταση των δασών και υποστήριξη των κοινωνικοοικονομικών τους λειτουργιών.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την υγεία και τη γονιμότητα του εδάφους και να αυξήσει την οργανική ύλη του εδάφους με ολοκληρωμένο τρόπο. Αυτό το έργο είναι επίσης σε εξέλιξη, με την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ για το έδαφος που βασίζεται σε βιώσιμες πρακτικές για τη διαχείριση του εδάφους.

Αλλά το πιο σημαντικό μεταξύ των προτεραιοτήτων αυτού του χρόνου, ειδικά όταν μιλάμε για ολόκληρο τον πλανήτη μας, είναι η διεθνής συμφωνία για τη βιοποικιλότητα που θα μελετηθεί στο Κουνμίνγκ της Κίνας αυτό το φθινόπωρο.

Η οικονομία δούλευε πάντα σε στενούς δεσμούς με τη φύση. Προχωρούμε τώρα προς έναν νέο τύπο οικονομίας - την κυκλική οικονομία - όπου η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία αποσυνδέονται από τη χρήση πόρων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η οποία δίνει έτσι στον πλανήτη χώρο για να αναπνεύσει.

Με το νέο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία προτείνουμε μια μοναδική και ολοκληρωμένη στρατηγική, κοιτάζοντας το κλείσιμο του βρόχου εισάγοντας μέτρα που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων - από την παραγωγή και την κατανάλωση έως τη διαχείριση αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών.

Υπάρχουν 35 ενέργειες σε αυτό το Σχέδιο με πρωτοβουλίες από το σχεδιασμό και την κατασκευή έως την κατανάλωση, επισκευή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και επαναφορά πόρων στην οικονομία. Έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα από αυτό το περασμένο φθινόπωρο με την πρότασή μας για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία μπαταριών σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το πλαίσιο πολιτικής για τα βιώσιμα προϊόντα που ελπίζουμε να εισαγάγουμε αργότερα μέσα στο έτος θα στοχεύσει στο να καταστήσει τα βιώσιμα προϊόντα τον κανόνα βελτιώνοντας το σχεδιασμό. Ο καλύτερος σχεδιασμός από την αρχή διευκολύνει την ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής του προϊόντος. Το νέο πλαίσιο θα ενισχύσει επίσης τους καταναλωτές σε μια κυκλική οικονομία, δίνοντάς τους αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των προϊόντων στο σημείο πώλησης. Και έχουμε φιλόδοξες νέες  στρατηγικές ανά τομείς στο δρόμο για βασικές αλυσίδες αξίας, όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ή τα ηλεκτρονικά.Σήμερα, μιλάμε για τρεις κρίσεις - το κλίμα, τη βιοποικιλότητα και τη ρύπανση - και είναι αλληλένδετες, οπότε πρέπει να δράσουμε σε όλους. Και γι 'αυτό σχεδιάσαμε το Σχέδιο Δράσης για τη Μηδενική Ρύπανση που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα. Με έναν στους οκτώ θανάτους στην ΕΕ να συνδέεται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, θέλουμε να δράσουμε κατά της ρύπανσης στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος.

Μίλησα πολύ για τη γη και την οικονομία, αλλά όπως γνωρίζετε, οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της Γης και περιέχουν περίπου το 97% του νερού της Γης. Οι ωκεανοί είναι τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα του πλανήτη μας και η προστασία τους είναι ένα μεγάλο στοιχείο της δουλειάς και της δέσμευσής μου. Όλοι μας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τα εσωτερικά ύδατα. Οι ωκεανοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην ανάκαμψη του πράσινου-μπλε, μέσω του ρόλου τους ως μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, παρόχου υπηρεσιών οικοσυστήματος και πηγής υγιών πρωτεϊνών.

Σύντομα πρόκειται να υποβάλουμε την πρότασή μας για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία η οποία μπορεί να παρέχει βιώσιμες λύσεις σε σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις, καθώς και θέσεις εργασίας σε παράκτιες και αγροτικές κοινότητες. Η αειφόρος υδατοκαλλιέργεια και η αλιεία μπορούν επίσης να συμβάλουν σε πιο βιώσιμα συστήματα διατροφής και αυτό είναι επίσης μέρος της δουλειάς μας που θα δείτε φέτος. Και ενώ έχουμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσουμε τους ωκεανούς μας απαλλαγμένους από πλαστικά με τη στρατηγική μας για τα πλαστικά μίας χρήσης, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την ορθή εφαρμογή αυτών και ενισχύουμε τη δουλειά μας για τα μικροπλαστικά.

Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά με τους συναδέλφους μου, καθώς και με όλους τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες για να κάνω την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το επίτευγμα που θα λειτουργήσει για τη φύση, τους ανθρώπους και για τον πλανήτη μας.

*Ο Virginijus Sinkevičius είναι Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση