Orienteering: Πώς το φιλοδασικό σπορ μπορεί να «αναζωογονήσει» το Σέιχ Σου

του Νίκου Αβουκάτου

Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου μέχρι σήμερα είναι ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες, κάποιους περιπατητές και για το... πέταγμα του χαρταετού. Θα μπορούσε, όμως, να αξιοποιηθεί και ως πεδίο «πράσινης» αθλητικής δραστηριότητας;

«Φυσικά», είναι η απάντηση του ασκούμενου δασοπόνου - διαχειριστή φυσικού περιβάλλοντος του Τμήματος Περιβάλλοντος - Πρασίνου του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, Γιώργος Θεοδοσίου, ο οποίος πρότεινε προσφάτως στη δημοτική αρχή να διερευνήσει τη δυνατότητα διερεύνησης διεξαγωγής του αγωνίσματος προσανατολισμού «Orienteering» σε τρία σημεία: στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, στο Καταφύγιο του Χορτιάτη και στα Πλατανάκια Πανοράματος.

«Παρότι το συγκεκριμένο άθλημα είναι άγνωστο για τους περισσότερους στη χώρα μας, θα μπορούσε να συμβάλλει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος», επισημαίνει ο ίδιος στη Greenagenda.gr.

Οι αγώνες αγωνιστικού προσανατολισμού προσελκύουν τον κόσμο μέσα στο δάσος και συνδυάζοντας την άσκηση, τη γνώση και τον υγιή ανταγωνισμό, συμβάλλουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην προστασία της φύσης. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει στόχο να λύσει πολλά προβλήματα προσανατολισμού καταλήγοντας σε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία ελέγχου (checkpoints) με τη βοήθεια εξειδικευμένων χαρτών, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διατηρήρι ένα γρήγορο tempo τρεξίματος, ώστε να προλάβει τους αντίπαλους παίκτες ή ομάδες. Είναι, δηλαδή, στην ουσία ένας αγώνας - κυνήγι θησαυρού.

Ο κ. Θεοδοσίου εκτιμά πως ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, όντας δήμος με μεγάλο ορεινό όγκο και τεράστιες δασικές εκτάσεις με μεγάλο γεωλογικό υπόβαθρο, πλούσια πανίδα και χλωρίδα, θα μπορούσε να διοργανώνει πολλούς τέτοιους αγώνες, προσεγγίζοντας όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως τους νέους ηλικίας 18-35 ετών. Στοχεύοντας στη συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, ο ίδιος υποστηρίζει πως ο δήμος θα λάβει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση, θα μπορέσει να βρει εύκολα συνεργαζόμενους συλλόγους (όπως, π.χ., γυμναστήρια Crossfit, ορειβατικούς συλλόγους, δρομείς), επιχειρήσεις (δωμάτια απόδρασης, φωτογράφους, είδη εξοχής, καταφύγια), φορείς (Πανεπιστήμια, π.χ. Δασολογία και ΤΕΦΑΑ, Δασαρχείο) και θα προσεγγίζει εύκολα πολλούς χορηγούς της εκδήλωσης, ώστε να ανεβάσει την ποιότητα και να μειώσει ή να μηδενίσει το κόστος.

«Η σημασία του αγωνίσματος πέρα από τη σωματική άσκηση και την συλλογικότητα είναι και η εξάσκηση του τρόπου σκέψης αλλά κυρίως η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η αγάπη για τη φύση, μέσω της "καταπολέμησης" του φόβου προς αυτήν, την άγνοια», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου, για τη διεξαγωγή των αγώνων προτείνονται το περιαστικό δάσος Σειχ Σου, το καταφύγιο του Χορτιάτη αλλά και τα Πλατανάκια Πανοράματος. Όσον αφορά το χρόνο διεξαγωγής του αθλήματος, προτείνει να καθιερωθούν τις περιόδους Μαΐου - Ιουνίου και Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

«Η περιοχή γύρω από την πόλη θα πάρει με τη διεξαγωγή των αγώνων την αξία που της αρμόζει καθώς ο φυσικός πλούτος της είναι τεράστιος και θα διευρύνει το ενδιαφέρον τον κατοίκων. Εκτός αυτού η προστασία του θα είναι πιο εύκολη καθώς πολλοί θα γνωρίζουν την περιοχή με τα μονοπάτια της και τα χαρακτηριστικά της. Θα αναπτυχθεί γενικότερα η ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Θεδοσίου.

Να σημειωθεί ότι το άθλημα στην Ελλάδα, κυρίως τη Βόρεια, «σύστησε» ο Κωνσταντίνος Κουκουρής από τη Θεσσαλονίκη.

Τι ακριβώς είναι το Orienteering

Το orienteering είναι ένα δημοφιλές άθλημα στη Βόρεια Ευρώπη στο οποίο νέοι και ενήλικες βρίσκουν μεγάλη
ευχαρίστηση μέσα από την πρόκληση της εύρεσης σταθμών ελέγχου σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές, δάσους και βοσκοτόπων. Είναι ένα σπορ που παρέχει ευχαρίστηση σε όλα τα επίπεδα συναγωνισμού, αλλά όπου η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για να θριαμβεύσει ο αγωνιζόμενος πάνω στις δύσκολες λεπτομέρειες του χάρτη και του εδάφους και έτσι να ικανοποιηθεί πλήρως από τον αγώνα.

Το orienteering έχει περιγραφεί σαν «ιστιοπλοΐα πάνω σε θάμνους», «ράλι αυτοκινήτου με τα πόδια», «επίλυση σταυρόλεξου ενώ τρέχει κανείς προς τη στάση». Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιγράφουν τις δύο όψεις του αθλήματος: σωματική και πνευματική. Ο αγωνιζόμενος υποχρεούται να επιλύσει πολλά προβλήματα προσανατολισμού ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να διατηρήσει ένα γρήγορα tempo τρεξίματος προκειμένου να ολοκληρώσει τον αγώνα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Το orienteering είναι ένα άθλημα προσανατολισμού που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους και λεπτομερείς
χάρτες. Όποιος συμμετέχει υποχρεούται να επισκεφθεί όλα τα σημεία ελέγχου στη σωστή σειρά. Τα σημεία ελέγχου είναι σημειωμένα πάνω στο χάρτη σαν κύκλοι και είναι πάντοτε χαρακτηριστικά του εδάφους που διακρίνονται. Τα σημεία ελέγχου είναι μεγάλες τρίπλευρες σημαίες χρώματος πορτοκαλί και άσπρου και είναι τοποθετημένες μέσα στον κύκλο όπως σημειώνεται στο χάρτη. Κάθε σημείο ελέγχου έχει έναν κωδικό αριθμό για αναγνώριση και ένα τρυπητήρι με ένα μοναδικό σύστημα σήμανσης το οποίο χρησιμοποιείται από τους αγωνιζόμενους για να
μαρκάρουν την κάρτα τους και να αποδείξουν ότι έχουν επισκεφθεί το σωστό σημείο ελέγχου.

Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην
εμπειρία τους. Δεν είναι απαραίτητο να τρέχει κανείς, κάλλιστα μπορεί κάποιος να περπατήσει, γεγονός που βοηθάει τους ηλικιωμένους ή άτομα με σωματικές αναπηρίες να λάβουν μέρος. Αντίθετα με τον κλασσικό αθλητισμό, η εκκίνηση δεν δίνεται για όλους τους συμμετέχοντες μαζί αλλά χωριστά σε τακτά χρονικά
διαστήματα. Εάν τα σημεία ελέγχου δεν είναι ήδη τυπωμένα πάνω στο χάρτη, τότε ο κάθε αγωνιζόμενος πρέπει να αντιγράψει τους κύκλους με τα σημεία ελέγχου από έναν εντοιχισμένο κεντρικό χάρτη πάνω στο δικό του χάρτη. Στη συνέχεια ο κάθε αγωνιζόμενος ξεχύνεται μέσα στο δάσος για να βρει τα σημεία ελέγχου όσο πιο γρήγορα μπορεί. Νικητής είναι αυτός ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδρομή στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Το orienteering είναι ένα ατομικό άθλημα το οποίο απαιτεί αυτοσυγκέντρωση για να διατηρηθεί κανείς πάνω στην επιλεγμένη διαδρομή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση