Oxygen: To πρώτο αειφόρο συγκρότημα κατοικιών στην Ελλάδα βρίσκεται στην Αθήνα (φωτο+vid)

To καινούργιο κτήριο του οποίου η αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε από την εταιρεία κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων Sustain στο γραφείο Pieris Αrchitects, βρίσκεται στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου και λέγεται Oxygen. Κι αυτό γιατί το οξυγόνο αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο της φύσης που καθορίζει την ποιότητα ζωής.

Οι Pieris.Architects, το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο που έχει την έδρα του στη Νέα Ερυθραία, αποτελεί τη συνέχεια του γραφείου του Κωνσταντίνου Πιερή που ιδρύθηκε το 1976, από τα δύο του παιδιά, Στέλλα και Πιέρο. Οι τελευταίοι μπήκαν στο γραφείο το 2002. Η είσοδός τους έφερε στο γραφείο την εξωστρέφεια που έχουν τα μεγάλα και μοντέρνα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία «Μια ειδικότητα που απέκτησε το γραφείο στο πέρασμα του χρόνου, λόγω του διδακτορικού της Στέλλας Πιερή, ήταν η εξειδίκευση σε έργα αειφορίας, έργα τα οποία αναπτύσσουν την “οικοσυναισθηματική ευφυία των χρηστών τους” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι. Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε την εταιρεία Sustain που έχει γενικότερα μια περιβαλλοντολογική φιλοσοφία να τους προτιμήσει».

Η εν λόγω εταιρεία πέρασε από συνέντευξη αρχιτεκτονικά γραφεία ψάχνοντας το γραφείο που συνδυάζει εμπειρία στην κατασκευή αλλά και στο σχεδιασμό βιώσιμων κτηρίων. Το αποτέλεσμα ήταν οι Pieris.Αrchitects να σχεδιάσουν το πρώτο συγκρότημα κατοικιών στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση αειφορίας, πιο συγκεκριμένα τη BREEAM. Μια ακόμη καινοτομία του έργου είναι ότι θα είναι το πρώτο κτήριο κατοικιών τέτοιας κλίμακας που θα ολοκληρωθεί μετά τη πανδημία και θα ενσωματώνει τις αλλαγές που αυτή έχει επιφέρει στο τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

O Πιέρος Πιερής σημείωσε σχετικά: «Η μελέτη έγινε εν μέσω πανδημίας, οπότε υπήρχαν πολλά θέματα που λάβαμε υπόψη: τόσο τον σχεδιασμό του εσωτερικού της κατοικίας όσο και τον τρόπο διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων και του περιβάλλοντος χώρου της πολυκατοικίας. Στους χώρους αυτούς, δόθηκε πολύ έμφαση στο πράσινο, ενώ ενσωματώθηκαν ανοιχτοί υπαίθριοι χώροι γυμναστικής και χώροι κοινωνικοποίησης, απ’ όπου μπορούν και να εργαστούν οι ένοικοι γιατί έχουν wifi».

Όπως σημειώνουν τα αδέλφια Πιερή, «ζώντας μέσα στο lockdown, συνειδητοποιήσαμε όλοι πόσο σημαντικό είναι το σπίτι μας, και πόσο σημαντικό είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις στο σπίτι σου». Έτσι, έβαλαν μεγάλα ανοίγματα ώστε να μπαίνει άπλετο φως, έντυσαν τον χώρο με ανοιχτά, ζεστά χρώματα ώστε να νιώθει ο κόσμος οικειότητα κι όχι ψυχρότητα και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους ώστε να είναι πιο άνετος και λειτουργικός. Ακόμα, έστησαν ένα πλήρως εξοπλισμένο home office σε κάθε σπίτι.

Η σκέψη ότι το σπίτι να είναι ένα καταφύγιο αποτυπώθηκε σημειολογικά στο εντυπωσιακό lobby που κατασκευάστηκε και λειτουργεί σαν “σύνορο” ανάμεσα στο σπίτι και τον εξωτερικό κόσμο. «Η πύλη από όπου μπαίνεις σε ένα «καταφύγιο», αφήνοντας πίσω σου την καθημερινότητά σου μας είπε χαρακτηριστικά η Στέλλα Πιερή.

Με θέα το ΟΑΚΑ, το «Oxygen» αποτελείται από 32 κατοικίες των ενός, δύο, και τριών υπνοδωματίων που αναπτύσσονται σε ένα ή δύο επίπεδα.

Με την ίδια λογική, στόχος της μελέτης πέρα από το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, ήταν η εφαρμογή ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που θα έδινε ολιστικές λύσεις σε τομείς όπως η υγεία και ευεξία, η βιοκλιματική καινοτομία, τα οικολογικά υλικά, oι μέθοδοι κατασκευής, η διαχείριση νερού και αποβλήτων.

Το έργο έχει λάβει ήδη πιστοποίηση BREEAM στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα ελεγχθεί και θα πιστοποιηθεί σε «Post Construction Stage». Ο έλεγχος από τον ανεξάρτητο βρετανικό φορέα BREEAM, ο οποίος έχει στον ενεργητικό του πιστοποιημένα έργα σε 89 χώρες, εξασφαλίζει μετρήσιμα αποτελέσματα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κτηρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση και καινοτόμα προσέγγιση για τα ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε η πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου, των μηχανικών, της εταιρείας ανάπτυξης αλλά και ενός μεγαλύτερου συνόλου ανθρώπων που συμπεριλαμβάνει περιβαντολλογικούς συμβούλους, την τοπική κοινωνία, το Δήμο και τους ιδίους τους ενοίκους.

Οι Pieris.Architects σχεδίασαν το κτήριο αντλώντας έμπνευση από τα βασικά στοιχεία της φύσης, όπως είναι το νερό, η Γη και ο ουρανός. Ο κυματισμός στις όψεις των εξωστών δημιουργεί χώρους πρασίνου στους εξώστες και ταυτόχρονα διαχωρίζει τις κατοικίες. Οι κολώνες σε σχήμα “Υ” παραπέμπουν σε κορμό δένδρου και επισημαίνουν τον αειφόρο χαρακτήρα του κτηρίου.

Τα μεγάλα ανοίγματα, οι ιδιόχρηστοι κήποι στο ισόγειο και οι γενναιόδωροι εξώστες με τις ζαρντινιέρες στους ορόφους, προσδίδουν ποιότητα ζωής και σηματοδοτούν τον αειφόρο σχεδιασμό ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τους κατοίκους, κυρίως βιωματικά και όχι μόνο ως αποτέλεσμα των χαμηλών ενεργειακών καταναλώσεων.

Τώρα, όσον αφορά τη διαχείριση ενός «έξυπνου σπιτιού», οι δύο αρχιτέκτονες υποστηρίζουν ότι «Πρέπει να υπάρχει μια χρυσή τομή. Δεν μπορείς από τη μία να αυτοματοποιήσεις τα πάντα και από την άλλη να θέλεις να προσφέρεις ένα σπίτι προς πώληση που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Πρέπει να είναι smart home όσον αφορά ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ψύξης, συναγερμούς, μουσική, αλλά όχι δεν είμαστε υπέρ του απόλυτου αυτοματισμού».

myoxygen.house

Αρχιτεκτονική μελέτη: Pieris.Architects

Ανάπτυξη και κατασκευή: Sustain

Φωτογραφίες: Copyrights Pieris Architects, visuals Sane Industries

Λοιποί συντελεστές:

Στατική μελέτη: Γιώργος Βροχίδης

Η/Μ μελέτη: Α.Κούτσικος ΑΤΕΕ

Σύμβουλοι & Αssessors

Πιστοποίησης BREEAM: Ecoveritas

Ιnterior Design: Pieris.Architects

Aρχιτεκτονική τοπίου: Pieris.Architects

Φυτοτεχνικός σχεδιασμός: Agropolis

Φωτορεαλιστικά: Sane Industries

Πηγή: travel.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση