PASSAGE: Άμβλυνση των επιπτώσεων των εκπομπών CO2 στα θαλάσσια σύνορα

Πόσο επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή οι θαλάσσιες μεταφορές, που είναι εκτεταμένες και στην χώρα μας;

Στο ευρωπαϊκό έργο PASSAGE, που αποτελεί μία πρωτοβουλία για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες, συμμετέχει και η χώρα μας.

Ο φορέας INNOPOLIS, εταίρος του έργου, διοργανώνει στην Κέρκυρα στις 6 Νοεμβρίου, εκδήλωση στα πλαίσια του έργου Interreg PASSAGE με εστίαση στις ενεργειακές κοινότητες και του πρωτεύοντος ρόλου τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Η ιδέα για το έργο προέκυψε από τη διαπίστωση ότι τα στενά της Ευρώπης, οι καρδιές των θαλάσσιων περιοχών-συνόρων μεταξύ των διαφόρων κρατών, αποτελούν σημαντικά σημεία διέλευσης μέσων μεταφοράς και επιβατών με αποτέλεσμα την αυξημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα στα εξής θαλάσσια σύνορα: Στενό του Dover (γαλλο-βρετανικά θαλάσσια σύνορα), Κόλπος της Φινλανδίας (Κεντρική Βαλτική), Στενό του Fehmarn Belt, (θαλάσσια σύνορα Δανίας και Γερμανίας), Κανάλι της Κορσικής (θαλάσσια σύνορα Γαλλίας και Ιταλίας) και Στενά του Otranto και της Κέρκυρας (θαλάσσια σύνορα Ιταλίας -Ελλάδας-Αλβανίας).

Η καινοτομία του έργου συνίσταται στο γεγονός ότι οι δράσεις του δεν θα εξαντληθούν στη σύνταξη μίας μελέτης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις επιπτώσεις της στο κλίμα, αλλά και στην επιλογή καλών πρακτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε σύνδεση με τις μεταφορές, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει οικονομικά αποδοτικούς τρόπους που θα καταστήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία πιο φιλική προς το κλίμα. Έτσι, έχει θέσει στόχο έως το 2050 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% κάτω από τα επίπεδα του 1990. Το συγκεκριμένο έργο προσπαθεί αφενός να ευθυγραμμιστεί με αυτούς τους στόχους και αφετέρου, μέσω της ανάπτυξης διασυνοριακών συνεργασιών στις περιφέρεις των θαλάσσιων συνόρων να βοηθήσει σημαντικά τα διάφορα κράτη να εκμεταλλευθούν στο έπακρον ευκαιρίες που συνδέονται με τη λεγόμενη «μπλε» ανάπτυξη.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση