pellet για φθηνή θέρμανση

Πέντε   ελληνικά εργοστάσια  εξάγουν  το  φθηνό καύσιμο  στο εξωτερικό

Η  χρήση pellets    καταγράφει τον φετινό   χειμώνα  σημαντική   αύξηση  σύμφωνα με τους   εμπόρους.Η εξοικονόμηση  χρημάτων   είναι   αναμφισβήτητη αλλά κυρίως   αποτελεί   ένα οικολογικό καύσιμο με σημαντικές  προοπτικές για την ελληνική οικονομία . «Μπορεί να προσφέρει έως και 50% εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης ενός κτιρίου λαμβάνοντας   υπόψη ότι ο τόνος πετρελαίου έχει τετραπλάσια τιμή από τον τόνο pellet»   επεσήμανε  ο υφυπουργός  Γιάννης Μανιάτης  μιλώντας  στο 1ο Στρατηγικό  Συνέδριο  για   τον κλάδο  της ενέργειας  «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

 

Κατά την διάρκεια   της ομιλίας του    ο κ. Μανιάτης  υπογράμμισε  ότι  «από  τον Σεπτέμβριο δόθηκε   σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την άρση των περιορισμών στη χρήση σύμπηκτων βιομάζας, των γνωστών pellets, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης στις περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης που υπάρχει εδώ και 18 χρόνια, από το 1993».

Στόχος του ΥΠΕΚΑ   είναι να επιτραπεί η χρήση τυποποιημένων στερεών βιοκαυσίμων στις κεντρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης, ώστε τα νοικοκυριά όλης της χώρας να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της βιομάζας.

Η ευρεία χρήση pellets στη θέρμανση έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι τόσο η πρώτη ύλη αλλά και το τελικό καύσιμο, όσο και ο καυστήρας μπορεί να είναι προϊόντα ελληνικής προέλευσης, η αξιοποίηση των οποίων δημιουργεί προοπτικές για πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η θερμογόνος δύναμη ενός τόνου pellet ισοδυναμεί με το 50% της θερμογόνου δύναμης ενός χιλιόλιτρου πετρελαίου.

Σήμερα στη χώρα υπάρχουν πέντε (5) εργοστάσια pellets που εξάγουν την παραγωγή τους στην Ιταλία, ενώ δημιουργούνται και τρία (3) νέα. Εξάλλου, η χώρα μας έχει σημαντική εμπειρία και εργαστήρια κατασκευής καυστήρων και λεβήτων, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ολόκληρου βιοτεχνικού – βιομηχανικού κλάδου στον τομέα αυτό.

 

Διαθέσιμη  βιομάζα  στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα, κάθε έτος τα διαθέσιμα γεωργικά και δασικά υπολείμματα ισοδυναμούν ενεργειακά με 3-4.000.000 τόνους πετρελαίου, ενώ το δυναμικό των ενεργειακών καλλιεργειών μπορεί, με τα σημερινά δεδομένα, να ξεπεράσει άνετα εκείνο των γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί ενεργειακά στο 30-40% της ποσότητας του πετρελαίου που καταναλώνεται ετησίως στη χώρα μας.

Έχει εκτιμηθεί ότι το σύνολο της διαθέσιμης βιομάζας στην Ελλάδα συνίσταται σε 7.500.000 περίπου τόνους υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών (σιτηρών, αραβόσιτου, βαμβακιού, καπνού, ηλίανθου, κλαδοδεμάτων, κληματίδων, πυρηνόξυλου κ.ά.), σε 2.700.000 τόνους δασικών υπολειμμάτων υλοτομίας (κλάδοι, φλοιοί κ.ά.) καθώς και σε 17.000.000 τόνους ζωικών αποβλήτων (απόβλητα από βουστάσια, χοιροστάσια και πτηνοτροφία).

Σημαντικές ποσότητες βιομάζας είναι επίσης δυνατό να ληφθούν από τις ενεργειακές καλλιέργειες.

Δυστυχώς, δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για την κατάσταση στην Ελλάδα το 2010, ενώ η βιομάζα είναι η πρώτη μορφή ΑΠΕ σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ με ποσοστό άνω του 50%, στην Ελλάδα είναι η τελευταία μορφή!! Ιταλία, Δανία, Γερμανία είναι χώρες οι οποίες δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση στον τομέα αυτό.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!