του Νίκου Αβουκάτου
Ένα καινοτόμο πρότζεκτ τρέχει η Aristotle Space & Aeronautics Team (ASAT), μία φιλόδοξη ομάδα απαρτιζόμενη από προπτυχιακούς φοιτητές του ΑΠΘ. Ο λόγος για το Phoenix, ένα ηλιακό αερόχημα (UAV) το οποίο έχει σαν αποστολή την πτήση πάνω από δασικές περιοχές και τον εντοπισμό πυρκαγιών μέσω αναγνώρισης εικόνας, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των αρχών και, συνακόλουθα, την άμεση απόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
«Η ιδέα μας για το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο προέκυψε το 2020 μετά από τη διαπίστωση σημαντικού κενού στην έγκαιρη και αποδοτική αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», λέει στη Greenagenda.gr ο Aeronautics Project Leader Αγησίλαος Χατζέτογλου.
Το Phoenix είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρότζεκτ της ομάδας, τόσο σε επίπεδο φυσικού μεγέθους αλλά και πολυπλοκότητας και χρονικής διάρκειας, που έχει ασχοληθεί ώς τώρα η ASAT.
Αντί για συμβατικά καύσιμα, το Phoenix τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 80% της πτέρυγάς του, χαρίζοντάς του, σε συνδυασμό με μεγάλες μπαταρίες, μια αυτονομία πτήσης δύο ωρών. Με την επιλογή αυτή, το UAV εξασφαλίζει μηδενικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της πτήσης του, ενώ μελλοντικά κρίνεται αναγκαία η αύξηση της αυτονομίας με σκοπό να καλύπτεται ακόμα μεγαλύτερη δασική επιφάνεια. Για τον εντοπισμό της πυρκαγιάς, γίνεται χρήση ενός ιδιαίτερα ανεπτυγμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο σε νευρωνικό δίκτυο στο οποίο έχει εκπαιδευτεί από την ομάδα.
Για μείωση της ανάγκης ανθρώπινης παρέμβασης ή και πιθανού λάθους, η πτήση, αυτή καθαυτή, πραγματοποιείται εξολοκλήρου με τη χρήση αυτόματου πιλότου.
Το Phoenix πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση τον Φεβρουάριο του 2023, δίνοντας στην ομάδα πολύτιμο feedback για τη συνέχεια του πρότζεκτ.
Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής πτήσης επικυρώθηκε ο αεροδυναμικός σχεδιασμός του οχήματος αλλά και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κατασκευή του οχήματος.
«Στην παρούσα φάση, και μετά την επιτυχή συμμετοχή της στον Air Cargo Challenge, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό αεροναυτικής στην Ευρώπη όπου κατέκτησε την 8η θέση, η ομάδα είναι σε θέση να ξεκινήσει εκ νέου τη μελέτη και τον επανασχεδιασμό του Phoenix, αξιοποιώντας τα πολύ σημαντικά δεδομένα που ανέκτησε από την πρώτη πτήση του οχήματος αλλά και από το αερόχημα που κατασκεύασε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το οποίο βασίστηκε σημαντικά στο Phoenix. Οι επόμενες πτήσεις του οχήματος οριοθετούνται να λάβουν χώρα την άνοιξη του 2025», σημείωσε στη Greenagenda.gr ο κ. Χατζέτογλου.