Pindus Trail: Προχωρά η υλοποίηση του εμβληματικού έργου στην Πίνδο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου 

Ένα φιλόδοξο σχέδιο έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στα ορεινά χωριά, τα δάση και τις βουνοκορφές της Πίνδου. Μια ομάδα ανθρώπων που τους συνδέει η κοινή αγάπη για τα ελληνικά βουνά και την πεζοπορία, δημιούργησαν την Terra Pindus (Γη της Πίνδου), μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συλλογικής ωφέλειας, που έβαλε σκοπό τη σύνθεση ενός ενιαίου πεζοπορικού άξονα διάσχισης της Πίνδου μήκους άνω των 600 χλμ, αλλά και τη δικτύωση του σε 12 Νομούς με απώτερο στόχο την ανάδειξη και τη διεθνή καταξίωση της μακροσκελούς οροσειράς.

Το μακρόπνοο όραμα, εκφράζει την κοινή επιθυμία -και πλέον αγωνία- πολλών ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Πίνδο και ενισχύεται από εκατοντάδες φίλους των βουνών τα τελευταία 3 χρόνια. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την πεζοπορική ανάδειξη και προστασία της οροσειράς δεν θα μπορούσε να μένει άλλο στο «ράφι», καθώς στις μέρες μας το ζωογόνο αυτό οικοσύστημα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε πεδίο ακατάσχετης βιομηχανικής εκμετάλλευσης για την παραγωγή «πράσινης ενέργειας» και τη μεταφορά της.

Το Pindus Trail ή Μονοπάτι της Πίνδου, όπως οι ίδιοι συνηθίζουν να αποκαλούν, βρίσκεται υπό κατασκευή με την έγκριση της Πολιτείας και τη συναίνεση τοπικών αρχών και συλλόγων, γεγονός που τιμά τις πρακτικές προσέγγισης της Terra Pindus για τις επικείμενες ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και να αποκτήσει θεμέλια για τη βιωσιμότητα του.

 Τμήματα της διαδρομής ανοίγουν και χαρτογραφούνται ένα προς ένα από το συνεργείο της ομάδας, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα στάδια υλοποίησης. Το Pindus Trail είναι ένας πεζοπορικός άξονας που σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να διασχίζει κατά μήκος την εμβληματική οροσειρά, δίνοντας δυνατότητες σύνδεσης με τοπικά δίκτυα μονοπατιών, που στο σύνολό τους μπορούν να συνθέσουν έναν ανεξάντλητο ιστό διαδρομών αμφίδρομης πεζοπορικής μετακίνησης. Το συνολικό ανάπτυγμα του βασικού κορμού ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα, ενώ χωρίζεται σε 42 ημερήσια πεζοπορικά τμήματα και αποτελείται από 5 οριοθετημένες ορεινές ενότητες.

Το μονοπάτι που οδηγεί από τη χαράδρα της Ρεκάς στα υψίπεδα της Γκιώνας, Νότια Πίνδος

 «Στόχος της ομάδας είναι η συρραφή και αποκατάσταση ξεχασμένων διαδρομών «διαβίωσης», ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο θεματικό μονοπάτι μεγάλου αναπτύγματος υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, που θα προβάλει την μοναδικότητα της οροσειράς μέσω της πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων, προκαλώντας την ήπια τουριστική ανάπτυξη και δεκάδες άλλες δράσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα» επεσήμανε ο εμπνευστής και συντονιστής υλοποίησης του έργου  Αποστόλης Τσιμπανάκος.

 Πρόκειται για την πρόθεση δημιουργίας μιας συνεχόμενης διαδρομής πολιτισμού στην ραχοκοκαλιά της χώρας η οποία θα δίνει τη δυνατότητα πεζοπορικής περιήγησης από τους Δελφούς μέχρι τις Πρέσπες στα βόρεια σύνορα της χώρας, διασχίζοντας τη Πίνδο από άκρη σε άκρη.

«Σε μια εποχή που τα βουνά μας αντιμετωπίζονται ως πεδία βιομηχανικών δραστηριοτήτων και αντικείμενα βραχύχρονου κέρδους, οι άνθρωποι της Terra Pindus οραματίζονται ένα μέλλον όπου οι κοινωνίες θα ζουν σε  ενότητα με τη φύση εντός των οικολογικών δυνατοτήτων τους, απομακρυσμένες από το κυρίαρχο κοινωνικό δόγμα «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο μακριά». Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν έχει να κάνει όχι με το αν οι άνθρωποι πρέπει να επεμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον- φυσικά και πρέπει, γιατί αποτελούν τη φυσική συνείδηση του- αλλά το πώς πρέπει να επεμβαίνουν και για ποιους σκοπούς», υπογράμμισε το μέλος της Terra Pindus Νικόλας Μέλης.

Αξιολογώντας την ως τώρα πορεία της προσπάθειας, ο σχεδιασμός του μονοπατιού της Πίνδου μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα με ανάταση των ορεινών κοινοτήτων και περιοχών της χώρας, ακολουθώντας ορθολογικά μοντέλα αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της οροσειράς, ενισχύοντας παράλληλα τα κίνητρα και τις δυνατότητες των κατοίκων για ήπιας μορφής επιχειρηματικότητα.

Έπειτα από προετοιμασίες τεσσάρων  ετών, που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε όλο το μήκος της χάραξης, το 2021 ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες υλοποίησης στο Νότιο άκρο της υπό διάνοιξη διαδρομής. Με την οικονομική υποστήριξη πολιτών από Ελλάδα και εξωτερικό και την προσφορά των μελών της Terra Pindus εκπονήθηκε η δασοτεχνική μελέτη, όπου και εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Φωκίδας η άδεια διαμόρφωσης κα σηματοδότησης του πρώτου τμήματος, που κινείται από τους Δελφούς μέχρι την Αρτοτίνα στα Δυτικά των Βαρδουσίων και αποτελείται από 7 ημερήσια τμήματα με συνολικό μήκος 96 χιλιομέτρων.

Η διαδρομή έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτισμική βαρύτητα καθώς με αφετηρία τους Δελφούς κινείται στο παλιό Ρωμαϊκό μονοπάτι που περνά πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, εντάσσει Μοναστήρια και εκκλησιές, ανασκαφές και ευρήματα στον αρχαίο ελαιώνα της  Άμφισσας πριν προεκταθεί δυτικότερα, διασχίζοντας τους ανυπέρβλητους όγκους της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

Οι εργασίες βελτιστοποίησης των διαδρομών ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου με κατά τόπους καθαρισμούς και κορυφώθηκαν για το 2021 με ένα δίμηνο πρόγραμμα εθελοντικών δράσεων ανοιχτής πρόσκλησης προς όλους τους ενδιαφερόμενους, με μετακινούμενες βάσεις παραμονής τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η συνεισφορά των εθελοντών από διάφορες τοποθεσίες της χώρας και του εξωτερικού ήταν σημαντική και όπως είναι επόμενο γεννά ελπίδες για το μέλλον, καθώς δεκάδες φίλοι των μονοπατιών έδωσαν το παρών καθαρίζοντας υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων τμήματα στις δασικές εκτάσεις της διαδρομής.

Σημαντική για την θετική έκβαση των δράσεων ήταν η συνδρομή του Δήμου Δελφών, όπου  διέθεσε δημόσιους χώρους - εγκαταστάσεις για την φιλοξενία και γεύματα για τη σίτιση των εθελοντών.

Κατά την διάρκεια της δράσης έγιναν εργασίες καθαρισμού, διαμόρφωσης και προσήμανσης στα δασικά τμήματα της διαδρομής, που εντοπίστηκαν να κινούνται ανάμεσα στα χωριά Προσήλιο, Βίνιανη, Συκιά, Μουσουνίτσα, Αθανάσιο Διάκο και Αρτοτίνα, ενώ εκκρεμούν εργασίες στη περιοχή των Δελφών, όπου η έναρξη τους θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της Άνοιξης.

Εθελοντισμός στο μονοπάτι Προσήλιο-Δασικό χωριό Καψίτσας

Μέχρι τώρα τα πρώτα βήματα του project έχουν χρηματοδοτηθεί με ιδία έξοδα των μελών και συμβολικές δωρεές των φίλων του μονοπατιού, ενώ αναζητούνται κατάλληλοι χορηγοί για την ολοκλήρωση του έργου. Η ιδέα άρχισε να πραγματοποιείται με ελάχιστους πόρους, καθώς τα μέλη της ομάδας που ανέλαβαν αυτό το βαρύ καθήκον είναι απλοί πολίτες εργαζόμενοι στον ορεινό χώρο και όχι επενδυτές ή κεφαλαιούχοι. Η ομάδα ωστόσο έχει προχωρήσει σε επαφές με ανώτερα κλιμάκια της πολιτείας για την υλοποίηση και θεσμοθέτηση των πρώτων 96 χιλιομέτρων και τη σταδιακή προέκταση στο υπόλοιπο μέρος της διαδρομής που εκτείνεται Βόρεια.

Oι Καλαρρύτες όπως τους αντικρίζουμε από το μονοπάτι( στο πάνω μέρος της φωτογραφίας διακρίνεται η κορυφή Πρίζα του Περιστερίου)

Παρόλα αυτά και ασχέτως προϋπολογισμού για τους ανθρώπους της Terra Pindus, το εθελοντικό στοιχείο της προσφοράς είναι σημαντικό καθώς είναι άμεσα συνυφασμένο με την φιλοσοφία που διέπει το πλάνο για την δημιουργία και συντήρηση ενός τέτοιου μονοπατιού, αλλά και τη Διεθνή αναγνώριση του.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας, «η συμμετοχική διαδικασία σε εθελοντικές προσκλήσεις και προκλήσεις, είναι κάτι το υγιές και μόνο αν βρεθείς στην μέση μιας φιλότιμης προσπάθειας παρέα με συνανθρώπους σου, μπορείς να αισθανθείς τα άμεσα ανταποδοτικά οφέλη και το επίπεδο της προσφοράς.Οι περισσότεροι άνθρωποι, δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι θα υπήρχε τρόπος να παρευρεθούν σε μια ατομική ή συλλογική προσπάθεια τρίτων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ξοδέψουν χρόνο, ακόμη και χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν ένα σκοπό.Ο εθελοντισμός ωστόσο διαδίδεται και καταφέρνει να φέρνει ανθρώπους με κοινές ανησυχίες κοντά σε κοινούς στόχους κι αυτό είναι ένα επίτευγμα, αν αναλογιστούμε πόσο έχει απομακρυνθεί ο σύγχρονος άνθρωπος από την ιδέα, πως μπορεί να παράγει κάτι αξιόπιστο και χρήσιμο, με ανιδιοτέλεια και φυσικά χωρίς χρηματική αμοιβή.Το βέβαιο είναι πως ο εθελοντισμός ανεξάρτητα το αντικείμενο και το μέγεθος της προσφοράς, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και αφήνει ένα καλό αποτύπωμα στην κοινωνία. Δεν είναι ρόλος ή ευθύνη αποκλειστικά για λίγους ρομαντικούς, είναι μια ανθρώπινη συμμετοχική και αλληλέγγυα πράξη, που έχει την τάση να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο όλων μας.Το πνεύμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, υπάρχει και βρίσκεται μέσα μας.Όσοι από εμάς το αγνοούμε ας ψάξουμε να το βρούμε και να το εξωτερικεύσουμε, γιατί το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, προκειμένου να αλλάξει η ροή των πραγμάτων σε κάποιους τομείς».

Κατά τη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2022, η Ομάδα της Pindus Terra θα συνεχίσει ακατάπαυστα  τις εξορμήσεις, για την τελική διαμόρφωση και σηματοδότηση του μονοπατιού με υλικά υψηλών προδιαγραφών, ενώ υπολογίζουν σε παράδοση των πρώτων 96 χλμ για ασφαλή διέλευση πεζοπόρων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η Κοιν.Σ.Επ. Terra Pindus αποτελείται από τους: Σταυρούλα Παγώνη, Αποστόλη Τσιμπανάκο, Tim Salmon, Δημήτρη Βαραλή, Νικόλα Μέλη, Λευτέρη Τσουρή, Γιάννη Χονδρό, Χρήστο Μάρτζο και Αλέξανδρο Πετρούτσο.

Παρακολουθήστε το έργο τους, τις εξελίξεις και τους τρόπους ενίσχυσης του μονοπατιού στην ιστοσελίδα https://www.terrapindus.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση