του Νίκου Αβουκάτου
Την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεκίνησε επίσημα το έργο Horizon Europe με τίτλο PRO-CLIMATE. Το πλήρες όνομα του έργου, διάρκειας 3 ετών, είναι «Προορατική προσαρμογή της κοινότητας στην κλιματική αλλαγή μέσω κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής συμπεριφοράς» και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Horizon Europe (θέμα κλήσης «HORIZON-CL5-2023- D1-01-09: Αλλαγή συμπεριφοράς και διακυβέρνηση για συστημικούς μετασχηματισμούς προς την κλιματική ανθεκτικότητα»).
Το έργο αυτό αποτελείται από 10 εταίρους προερχόμενους από 7 διαφορετικές χώρες, με εξαιρετική εμπειρία σε όλα τα καθήκοντα που ορίζονται στα πλαίσια του έργου. Αντιπροσωπεύει μια μοναδική και διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από εξαιρετικά ικανές και έμπειρες ερευνητικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί ειδικά για τον σκοπό του PRO-CLIMATE. Συντονιστής του έργου είναι η εταιρεία Tero, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και πολυετή εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων.
Ο Ιάσων Ταμιάκης, υπεύθυνος του έργου δήλωσε ότι'' ο κύριος στόχος του PRO-CLIMATE είναι προστασία του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ότι η κοινωνία, καθώς και οι σχετικοί κυβερνητικοί οργανισμοί, είναι διατεθειμένοι να μετατρέψουν τις συμπεριφορές τους, έτσι ώστε οι κοινότητες, πόλεις, και χώρες τους να γίνουν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Για να το καταφέρει αυτό, το PRO-CLIMATE θα αναλύσει όλα τα κοινωνικά συστήματα, μέσα από τα οποία θα αναζητήσει και θα εντοπίσει συγκεκριμένα σημεία αιχμής. Εκείνα θα του επιτρέψουν να προωθήσει συγκεκριμένα πλάνα μετασχηματισμού, τα οποία θα απευθύνονται σε όλους τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στους πολίτες. Μέσω αυτών, θα προωθηθούν ιδέες για την χρήση διαφορετικών συμπεριφορών, καθημερινών και μη, που θα εξασφαλίσουν την μειωμένη επιρροή του περιβάλλοντός μας από την κλιματική αλλαγή''.
Σύμφωνα με τον κ. Ταμιάκη οι κοινωνίες δεν είναι μονοδιάστατες και, λόγω αυτού, το PRO-CLIMATE θα τις αντιμετωπίσει ακριβώς σαν αυτό που είναι: πολυδιάστατα και πολύπλοκα συστήματα που συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες από διαφόρους τομείς, όπως κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς. Για να τους αναλύσει επιτυχημένα, το έργο θα οργανώσει έξι ζωντανά εργαστήρια (Living Labs) σε:
- Σλάιγκο, Ιρλανδία
- Λειψία, Γερμανία
- Μπανταχόζ, Ισπανία
- Μπέργκεν, Νορβηγία
- Γκντανσκ, Πολωνία
- Ζάκυνθο, Ελλάδα
Σε αυτά τα εργαστήρια θα συμμετέχουν άνθρωποι από όλους του σχετικούς φορείς της κοινωνίας, όπως νομοθέτες, επιχειρήσεις, ερευνητές, ακαδημαϊκοί, ΜΚΟ, καθώς και πολίτες. Κατά τη λειτουργία των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα βοηθήσουν στην κατανόηση της διακυβέρνησης και των ενεργών θεσμικών δομών, απαντώντας σε σχετικά ερωτηματολόγια. Επιπλέον, θα συμβάλλουν στη συν-δημιουργία στρατηγικών και παρεμβάσεων, ιδανικών για την προαγωγή του κοινωνικού μετασχηματισμού και της αλλαγής συμπεριφοράς της κοινωνίας και των φορέων.
Tα δεδομένα που θα συλλεχθούν από αυτή τη διαδικασία, θα εισαχθούν σε ένα υπολογιστικό μοντέλο (Multi Agent Computer Model), βασισμένο στις βασικές διαστάσεις του ευρωπαϊκού κοινωνιο-οικολογικού συστήματος, το οποίο θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του έργου. Το μοντέλο αυτό θα επεξεργαστεί τα υπάρχοντα στοιχεία και, σύμφωνα με αυτά, θα αναπτύξει τωρινά και μελλοντικά πολιτικά σενάρια, των οποίων η λειτουργία θα προκαλέσει κοινωνικούς μετασχηματισμούς υπέρ της κλιματικής ανθεκτικότητας.
''Βασισμένο σε αυτά τα σενάρια, το PRO-CLIMATE θα σχεδιάσει αποτελεσματικές πολιτικές συστάσεις με τελικό σκοπό την προώθηση της δημιουργία μιας περιβαλλοντικά ενημερωμένης κοινωνίας, η οποία θα ενισχύσει την κλιματική ανθεκτικότητα'' υπογράμμισε ο κ. Ταμιάκης.
Για να μάθετε περισσότερα για το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο.