Project Helios

Tο γερμανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ελληνικό ηλιακό δυναμικό.  Στις αρχές  Οκτωβρίου, με την έλευση του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας, Philipp Rösler, θα υπάρξει μια ειδική ενότητα, όπου θα συζητηθούν όλες οι διαστάσεις του  μεγάλου επενδυτικού  σχεδίου «Ήλιος» , οι χρηματοδοτικές διαστάσεις, τα ζητήματα κατασκευής, τα ζητήματα της μεταφοράς του ηλεκτρισμού

Η  greenagenda  απευθύνθηκε  σε δυο εταιρείες που αναπτύσσουν την τεχνολογία των φωτοβολταικών  συστημάτων.  Ρωτήσαμε     να μάθουμε   πως αξιολογούν  αυτό το σημαντικό   επενδυτικό  σχέδιο.

Conergy Ελλάς: εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία

Σε δηλώσεις του   στην  greenagenda   o πρόεδρος Conergy Ελλάδος Dieter Schmitt   επεσήμανε  «Η   εταιρεία μας βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος «Ήλιος» και δεν δύναται να τοποθετηθεί προτού σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις λεπτομέρειές του. Ωστόσο, χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων του ελληνικού κλάδου Φ/Β συστημάτων».

 

Με  βάση  όσα  παρουσιάστηκαν από την ελληνική Πολιτεία, τόνισε  ο κ. Schmitt «θεωρούμε επί της αρχής ότι το project “Helios” θα λειτουργήσει θετικά, παρέχοντας διευκολύνσεις στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τόσο από την Γερμανία, όσο και από άλλες χώρες. Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για το πλαίσιο του προγράμματος, πέρα των όσων ανακοινώθηκαν κατά την παρουσίαση του Υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας κ. Παπακωνσταντίνου, στον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας, κ. Στέφαν Κάπφερερ. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «Ηλιος» μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία βοηθώντας στη βελτίωση του δυσμενούς οικονομικού κλίματος στη χώρα.  Εκτιμούμε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί πρωτοπόρα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας και εξαγωγής της. Η πλήρης αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού της χώρας δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς και φορολογικά έσοδα για το κράτος» .

Ο κ. Schmitt κατέληξε  «πιστεύουμε, ωστόσο, ότι για να καταστεί πρακτικά δυνατό ένα ανάλογο εγχείρημα είναι απαραίτητη η ενίσχυση και ενδεχομένως επέκταση του υπάρχοντος δικτύου για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας. Όπως προανέφερα κάθε ενέργεια αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον κλάδο των Φ/Β μας χαροποιεί και προσβλέπουμε στην ανακοίνωση των λεπτομερειών του προγράμματος Ήλιος».

 

ExelGroup: ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Απαντώντας  σε ερωτήσεις μας   για το σχέδιο ο  διευθύνων  σύμβουλος   της Exelgroup  Σταύρος  Τριανταφυλλου  ανέφερε τα εξής «Αυτή είναι μια τεράστια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, εκτός από εξαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων, να κάνει και εξαγωγή ήλιου και ανέμου. Έτσι καταλαβαίνουμε εμείς το πρόγραμμα “HELIOS” και πρέπει ο σχεδιασμός, οι διαβουλεύσεις και οι αμοιβαίες εξασφαλίσεις (κυρίως βέβαια από ελληνικής πλευράς) να λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος της ευκαιρίας. Κατά συνέπεια δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει όμως να υπάρχει ένας γρήγορος ρυθμός, αποφασιστικότητα, ευελιξία και επιμονή στο τελικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Τριανταφύλλου  συνέχισε  « Είναι ζωτικής σημασίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Πρέπει να ενθαρρυνθούν συνέργειες μεγάλης κλίμακας που θα επιτρέψουν στην ελληνική αγορά να αναδειχτεί σε αναπτυξιακό πυλώνα πρώτης γραμμής.  Μιλάμε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα  που μπορεί να ξεκινήσει -σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις - από 10 δις ευρώ επένδυση και να φτάσει μέχρι τα 30 δις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν θέση και ρόλο ώστε να υπάρξουν ευεργετικές επιδράσεις όχι μόνο στη συγκεκριμένη αγορά αλλά και ευρύτερα στην οικονομία. Επίσης, είναι ένα ιδανικό παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε μια δύσκολη στιγμή, που η καταπολέμηση της ανεργίας είναι προτεραιότητα και για την κοινωνία και για την οικονομία».

Το σχέδιο “HELIOS”  τόνισε  ο κ. Τριανταφύλλου «μπορεί να ρίξει φως στο σκοτεινό και γκρίζο τούνελ της κρίσης και της ύφεσης. Κακά τα ψέματα,  η οικονομία για να σταθεί ξανά στα πόδια της και να μην χρειάζεται δανεικά δεκανίκια πρέπει να στηριχθεί στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα. Ο ήλιος είναι ένα από αυτά και στην ExelGroup πιστεύουμε ακράδαντα και επενδύουμε στο ότι πραγματικά μπορεί να αναθερμάνει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Είναι μια ιδανική ευκαιρία η χώρα να δείξει το σοβαρό και υπεύθυνο πρόσωπό της, χωρίς γραφειοκρατικές εμπλοκές, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς χαριστικές πράξεις.  Με καθαρούς κανόνες για όλους και με πρόθεση να κεφαλαιοποιηθεί η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου μπορεί πραγματικά το “Helios” να εξελιχθεί σε ένα μικρό οικονομικό θαύμα που θα εκπέμψει και ένα ευρύτερο μήνυμα πως η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο πεδίο επενδύσεων. Έτσι μόνον θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές».

O  κ . Τριανταφύλλου   κατέληξε  «τα μεγάλα σχέδια απαιτούν και μεγάλη αίσθηση υπευθυνότητας.  Σε αυτό το επίπεδο θα κριθούν πολλά».

Η ExelGroup, η ελληνική εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων υψηλής απόδοσης,  σταθερών βάσεων στήριξης υψηλής αντοχής καθώς και ολοκληρωμένων Φ/Β συστημάτων για στέγες, σας προσκαλεί να επισκεφτείτε το περίπτερό της στην 6η Διεθνή Έκθεση Energy-Photovoltaic 2011 (29/9 – 2/10 2011) στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα Σπάτα Αττικής,

Αίθουσα 3, Περίπτερο 3A 105-106-107.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!