Reuters: Κίνδυνος λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά εν μέσω τουριστικής περιόδου

Αντιμέτωπα με λειψυδρία τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με άρθρο του Reuters, εν μέσω μιας τουριστικής περιόδου η οποία αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ επισκεπτών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μεγαλύτερη δεξαμενή στο ελληνικό νησί της Νάξου έχει στεγνώσει ενώ στα άδεια πηγάδια άρδευσης εισχωρεί μόνο θαλασσινό νερό βλάπτοντας την πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού. Και συνεχίζει: Πιο νότια, στο νησί της Κάρπαθου, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη συμπλήρωση των πισινών, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, αξιωματούχοι αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καταστεί πόσιμο το θαλασσινό νερό.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει λίγες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες στο πρακτορείο.

«Υπήρξε έντονη έλλειψη βροχοπτώσεων σε όλη τη Μεσόγειο και, ιδιαίτερα στη Νάξο, οι επιφανειακές μας δεξαμενές είναι άδειες», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λιανός.

Το άρθρο αναφέρει πως εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να απολαύσουν τους αρχαίους χώρους, τις παρθένες παραλίες και τα τιρκουάζ νερά της.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των ασταθών βροχοπτώσεων και των πυρκαγιών απειλούν το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομικής κινητήριας δύναμης της χώρας.

Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί, οι πυρκαγιές άρχισαν ασυνήθιστα νωρίς, μερικές σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Μάικλ Μόσλεϊ, πέθαναν τον περασμένο μήνα καθώς οι καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.

Οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Αντρέα Τορέτι, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, δήλωσε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.

Πρόβλημα στις καλλιέργειες

Σύμφωνα με το πρακτορείο, σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στις καλλιέργειες.

Έντονη η λειψυδρία στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- σημεία του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στις ακτές του κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα (7,7 εκατομμύρια κυβικά πόδια) χρησιμοποιήσιμου νερού, το ένα τρίτο του επιπέδου του περασμένου έτους και το ισοδύναμο μόλις μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.

Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να είναι ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως είπε ο δήμαρχος Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες.

Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν κανένα από το επεξεργασμένο νερό και πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες της θάλασσας. Οι αγρότες είπαν ότι αυτή η μόλυνση εμφανίζεται όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.

Δεν αρκούν οι μονάδες αφαλάτωσης

Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους με νερό χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές είπαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.

Η εταιρεία Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπορούσε να καλύψει πλήρως τη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερου χρόνου κατασκευής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες θα είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο.

«Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, οποιοσδήποτε προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», είπε ο κ. Υφαντής.

Πηγή: Newmoney.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση