«RiceCube»: Τα υπολείμματα ορυζώνων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τούβλων

Του Νίκου Αβουκάτου 

Τα υπολείμματα του ρυζιού και η τέφρα τους εμφανίζουν κάποιες χαρακτηριστικές ιδιότητες αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χαμηλού κόστους πυριτικά αδρανή σώματα (80-95%) και να αξιοποιούνται στην παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον οικοδομικών υλικών. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από  ερευνητές έχουν δείξει ότι η  ενσωμάτωση 10% στάχτης υπολειμμάτων ρυζιού στα τούβλα είχε ως αποτέλεσμα τον πενταπλασιασμό του βαθμού συμπίεσής τους σε σύγκριση με αυτά από πηλό, μειώνοντας την πυκνότητας τους, ενώ άλλοι ερευνητές σημειώνουν στα αποτελέσματα τους ότι τα τούβλα έγιναν πιο ισχυρά και ελαφρύτερα όταν μειώθηκε το ποσοστό σε πηλό κατά 30% και αντικαταστάθηκε από στάχτη ρυζιού.

"Με το έργο «RiceCube» προς το παρόν η έρευνα που έχει γίνει αφορά την σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών υποστρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τούβλων (οπτόπλινθων). Η πρόσμιξη έγινε σε ποσοστό 1 έως 5%. Γενικότερα, το στερεό υπόλειμμα αναερόβιας χώνευσης σε ποσοστό πρόσμιξης 5% φάνηκε να παρουσιάζει την υψηλότερη αντοχή ενώ εμφανίζει και την χαμηλότερη πυκνότητα. Στην επόμενη φάση του πειράματος θα πραγματοποιηθούν συγκρίσεις με συμβατικά τούβλα καθώς και περαιτέρω μετρήσεις μηχανικών ιδιοτήτων των καινοτόμων φιλικών προς το περιβάλλον οπτόπλινθων" επισήμανε ο Δρ. Κατσαντώνης Δημήτριος.

Στην Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), δόθηκαν πέντε διαφορετικά υποστρώματα τα οποία προέρχονταν από λέπυρα ρυζιού, αλεσμένα λέπυρα ρυζιού, στάχτη από λέπυρα ρυζιού, αλεσμένα άχυρα ρυζιού και στερεό υπόλειμμα αναερόβιας χώνευσης. Τα υλικά αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τη βιομηχανία δομικών υλικών για την παραγωγή οπτόπλινθων φιλικών στο περιβάλλον που θα φέρουν τις ίδιες ή και βελτιωμένες ιδιότητες σε σύγκριση με τους συμβατικούς.

Στα περιβαλλοντικά οφέλη συγκαταλέγονται η μείωση των υπολειμμάτων που πρέπει να αποτεφρωθούν στην περίπτωση αδυναμίας αξιοποίησης τους και το CO2 που απελευθερώνεται αναίτια στο περιβάλλον.

Με το έργο «RiceCube» από τα υπολείμματα ορυζοκαλλιέργειας(άχυρα) παράγεται βιοενέργεια για τα εργοστάσια/μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Μετά την προεπεξεργασία τους τα άχυρα  συγχωνεύονται με ζωικά λύματα, σε αναερόβιες συνθήκες, για την αύξηση της παραγωγής βιοαερίου. Το παραγόμενο βιοαέριο δύναται να χρησιμοποιηθεί σε ειδικούς καυστήρες οι οποίοι θα παράγουν θερμική και ηλεκτρική ενέργεια.

Τα πειράματα για την παραγωγή βιοαερίου πραγματοποιούνται στο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Δρ. Κατσαντώνη Δημήτριο και τον Δρ. Κούγια Παναγιώτη. Στην επόμενη φάση των πειραμάτων βιοαερίου θα δοκιμαστεί η προεπεξεργασμένη βιομάζα ρυζιού σε συγχώνευση με ζωικά λύματα σε συνθήκες που προσομοιάζουν αυτές που επικρατούν σε μία πραγματική μονάδα παραγωγής βιοαερίου.

Η παραγωγή βιοαερίου από υπολείμματα της αγροτικής παραγωγής είναι μία φιλική προς το περιβάλλον, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Δημήτρη Κατσαντώνη, αποτελείται από τον υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αργύριο Καλαϊτζίδη, την Sophie Ghoghoberidge, την Δρ. Νεκταρία Τσιβελίκα και τον Ιωάννη Πανώρα. Ο Αργύριος Καλαϊτζίδης, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ. Νικόλαο Κορρέ και μέρος των αποτελεσμάτων του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν στην διδακτορική του διατριβή.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα υπολείμματα των ορυζώνων (το άχυρο ρυζιού) σε κάποιες περιπτώσεις καίγονται ακόμα και σήμερα από ορισμένους ασυνείδητους λόγω του υψηλού κόστους ενσωμάτωσης τους μετά τη συγκομιδή. Η καύση των υπολειμμάτων οδηγεί σε ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ απελευθερώνονται επικίνδυνα ρυπογόνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Η καύση τους έχει απαγορευθεί με νόμο, γεγονός που ελέγχεται δορυφορικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι παραβάτες τιμωρούνται με μείωση της επιδότησης που δικαιούνται. Δυστυχώς τα περιστατικά καύσης γεωργικών υπολειμμάτων παρατηρούνται μέχρι και σήμερα σε περιοχές εντατικής ορυζοκαλλιέργειας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι καύσεις βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από αστικούς ιστούς της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου που αφορά την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας έγινε στο 18ο Πολυσυνέδριο Καινοτομία & Ανάπτυξη που διοργάνωσε το www.ka-business.gr στη Θεσσαλονίκη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!