Seabin: Ο πρώτος πλωτός κάδος απορριμμάτων στην Ελλάδα «κολυμπάει» στην Καβάλα (φωτο)

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Υπάρχει σύστημα καθαρισμού της επιφάνειας των υδάτων, που μπορεί να «παγιδεύει» κάθε χρόνο στο εσωτερικό του 90.000 πλαστικές σακούλες, 35.700 πλαστικά ποτήρια, 16.500 πλαστικά μπουκάλια και 166.500 άλλα πλαστικά αντικείμενα (πιάτα, μαχαιροπίρουνα κα);

Το Seabin είναι ένας πλωτός κάδος απορριμμάτων (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες), πολύ χρήσιμος για περιοχές με αποδεδειγμένη θαλάσσια ρύπανση, όπως λιμάνια, μαρίνες κτλ.

Στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκε το πρώτο Seabin στο λιμάνι της Καβάλας από τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ), που μπορεί να συλλέγει πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά, ακόμα και πετρέλαιο.

Όσο και εάν ακούγεται πρωτόγνωρο, το Seabin της Καβάλας είναι το πρώτο ανάλογο σύστημα, το οποίο τοποθετείται σε λιμάνι της Ελλάδας.

Ο πλωτός αυτός κάδος μπήκε πιλοτικά από τον ΟΛΚ σε πλωτή εξέδρα στον προσήνεμο μόλο του λιμανιού της Καβάλας «Απόστολος Παύλος», στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΟΛΚ. Μάλιστα, ο Οργανισμός, που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBAN WASTE «Αστικά Απόβλητα-Αστικές Στρατηγικές για τη Διαχείριση Αποβλήτων σε Τουριστικές Πόλεις, προγραμματίζει την τοποθέτηση άλων δύο τέτοιων πλωτών κάδων.

Το Αυστραλιανής επινόησης Seabin είναι αποτελεσματικό και πολύ φθηνό όσον αφορά στο κόστος της αγοράς του, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τα επιπλέοντα σκουπίδια που μπορεί να συλλέγει σε λιμάνια, όπως της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης κα.

Σε καθημερινή βάση το Seabin μέσα από τον ιδιοφυή μηχανισμό λειτουργίας του μπορεί κατά μέσο όρο να συλλέγει 1,5 κιλό σκουπιδιών που επιπλέουν (ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες και την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων στην περιοχή), στα οποία περιλαμβάνονται και μικροπλαστικά (έως και 2 mm).

Το νερό εισέρχεται μέσα στο Seabin, περνάει μέσα από έναν μηχανισμό παγίδευσης των απορριμμάτων και στη συνέχεια μέσω και μίας αντλίας (που ηλεκτροδοτείται), αποβάλλεται καθαρό από τα επιπλέοντα αντικείμενα.

Η μέγιστη χωρητικότητα του σε απορρίμματα φτάνει τα 20 κιλά, ενώ καλό είναι να αδειάζει σε ημερήσια βάση.

Το καλύτερο σημείο για την τοποθέτηση του μέσα σε ένα λιμάνι ή σε μία μαρίνα είναι εκεί που τα θαλάσσια ρεύματα κατευθύνουν τα επιπλέοντα σκουπίδια.

Το κόστος προμήθειας ενός Seabin δεν είναι εξωπραγματικό (3.300 ευρώ η μία μονάδα), ενώ εάν παραγγελθούν 100 τέτοιες μονάδες, η τιμή αγοράς τους υποχωρεί στα 2.700 ευρώ το κάθε ένα.

Τώρα για ποιο λόγο τα ελληνικά λιμάνια δεν προμηθεύονται μαζικά Seabin αυτό είναι ένα ζήτημα χωρίς απάντηση μέχρι στιγμής…

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση