Securechain: Πρόγραμμα για την ενίσχυση της «πράσινης» οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πρόγραμμα για την ανανεώσιμη ενέργεια και τις βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες βιοενέργειας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα HORIZON 2020, υλοποιεί το Cluster Βιοενέργειας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο «Securechain» έχει ως βασικό στόχο την προώθηση των βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων βιοενέργειας σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και είναι οικονομικά βιώσιμες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE) αποτελεί μια πλατφόρμα συνεργασίας των τριών πυλώνων της περιφερειακής οικονομίας: του δημόσιου τομέα, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.

Το Cluster επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ τοπικών και περιφερειακών φορέων και επιχειρήσεων στους τομείς της βιοενέργειας και περιβάλλοντος, με στόχο την εισαγωγή και ανάπτυξη καινοτομίας στον τομέα και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του.

Στο πλαίσιο αυτό, το CluBe στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους τομείς της βιοενέργειας και του περιβάλλοντος, με σκοπό την ενίσχυση της «πράσινης» οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία και τη γειτονική περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικοί στόχοι είναι:

• Ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας για οικιακή και βιομηχανική χρήση, αλλά κυρίως για συστήματα τηλεθέρμανσης για μικρές, μεσαίες ή μεγάλες πόλεις.
• Μικτή καύση με λιγνίτη σε υφιστάμενους σταθμούς και σε μελλοντικές εγκαταστάσεις θέρμανσης
• Βελτιστοποίηση των συστημάτων θέρμανσης
• Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης για κατοικίες, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια κτλ.

Τα μέλη του CluBe είναι από τον δημόσιο τομέα (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας), από το ερευνητικό-αναπτυξιακό πεδίο (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας, Κέντρο Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας & Εργαστήριο Ξύλου και Επίπλων/ Πανεπιστήμιο Λάρισας), από τον τομέα της επιχειρηματικότητας (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης και οι εταιρείες ξύλου Alfa Wood Α.Ε., ΓΙΩΤΑΣ Α.Ε., ΖΙΩΓΑΣ Ο.Ε. & Χλιάπας ΑΒΕΕ) και συνεταιρισμοί (Δασικός Συνεταιρισμός Πενταλόφου και Αγροτικός Συνεταιρισμός Δήμητρα).
Τέλος, συμμετέχουν από το κομμάτι των logistics της βιομάζας η εταιρεία BIOZONE IKE, από τους κατασκευαστές λεβήτων η Θερμοδυναμική ΑΕ, από την διαχείριση αποβλήτων η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ), από τις συμβουλευτικές εταιρείες η Ελληνικά Δάση Ο.Ε., ενώ ως υποστηρικτικός οργανισμός μετέχει η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση