SOS από Αποκεντρωμένη για το Σέιχ Σου: Τέλος το κονδύλι για την αντιμετώπιση του εντόμου-φονιά

Αιχμές κατά του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών, χωρίς, ωστόσο, να τον κατονομάζει, αφήνει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Δρ. Ιωάννης Σάββας, σε απάντησή του για τις πρόσφατες καταγγελίες του Σίμου Δανιηλίδη σχετικά με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, εξαιτίας των στοιβαγμένων τεμαχισμένων κορμών και κλαδιών δένδρων που έχουν προσβληθεί από το έντομο-φονιά του είδους Tomicus piniperda.

Ο κ. Σάββας παραθέτει αναλυτικά πώς η Αποκεντρωμένη διαχειρίστηκε το έκτακτο κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ που διέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου, τονίζοντας πως τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες.

Επισημαίνει, δε, ότι, για τον λόγο αυτόν, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ζήτησε από τα μέσα Απριλίου τη συνδρομή των δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται το περιαστικό δάσος και των όμορων δήμων Θέρμης και Παύλου Μελά, για τη διάθεση μηχανικών μέσων (φορτηγά, φορτωτές) ως και του αντίστοιχου τεχνικού προσωπικού, με σκοπό την εκδάσωση των εν λόγω υπολειμμάτων.

«Επειδή μέχρι σήμερα κανένας Δήμος δεν απάντησε στο αίτημα για συνδρομή, δρομολογήθηκε η απευθείας ανάθεση μίσθωσης θρυμματιστικού για την ασφαλή διαχείριση των υπολειμμάτων με το ποσό των 23.000 € που απέμειναν από την χρηματοδότηση των 500.000€, ποσό που δεν επαρκεί για τον θρυμματισμό όλων των υπολειμμάτων. Με τον θρυμματισμό των υπολειμμάτων εξαφανίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και επιπλέον εμπλουτίζεται το έδαφος με θρεπτικά συστατικά», εξηγεί ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης.

Και συμπληρώνει: «Οι ενέργειες που προγραμματίζονται να γίνουν αφορούν στην συνέχιση της καλλιέργειας του δάσους και του θρυμματισμού και επιπλέον στην κατασκευή συρμάτινης περίφραξης της περιφερειακής οδού στο ύψος του περιαστικού δάσους και κατασκευής και τοποθέτησης ολοκληρωμένης σήμανσης δρόμων και μονοπατιών για λόγους αντιπυρικής προστασίας. Ως προς τις δράσεις αναδασώσεων εκτός από τη φυσική αναγέννηση πραγματοποιήθηκαν και εθελοντικές αναδασώσεις, ενώ σήμερα προγραμματίζονται δράσεις αναδάσωσης ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 

«Κάποιοι κάνουν μόνο θόρυβο! Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αντί γι΄αυτό να προσφέρουν τη βοήθεια που τους ζητείται σε τεχνικά μέσα. Καλώ για ακόμη μια φορά τους δήμους του συγκροτήματος να βοηθήσουν με φορτωτές, φορτηγά και ανθρώπινο δυναμικό στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της κοπής για τα οποία δυστυχώς, δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτες. Η Δημόσια Διοίκηση σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να λειτουργεί ενιαία και προς όφελος των πολιτών. Κανείς δεν δικαιούται να αφίσταται των υποχρεώσεων του και να μετατρέπεται σε δημόσιο κατήγορο», αναφέρει ο κ. Σάββας, φωτογραφίζοντας, προφανώς, τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με το θόρυβο που δημιουργείται εκ νέου σχετικά με το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης (Σειχ Σου) και τη διαπιστωμένη προσβολή του από το φλοιοφάγο έντομο.

Σας ενημερώνουμε ότι από την άνοιξη του 2019 υλοποιήθηκαν οι εξής δράσεις σχετικά με την αντιμετώπισή του: 

1. Χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, εγκρίθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2020 οι υλοτομικές εργασίες σε 10 τμήματα του δάσους τα οποία δεν είχαν καεί το 1997. Σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται 35 δασεργάτες. Οι εργασίες θα συνεχισθούν για έναν ακόμα χρόνο τουλάχιστον. 

2. Ήδη έχει κινηθεί η ίδια διαδικασία για ακόμη τρία τμήματα του δάσους. 

3. Στο τμήμα του δάσους που είχε καεί το 1997 και είχε αναδασωθεί, οι απαραίτητες καλλιεργητικές υλοτομίες μπορούσαν να υλοποιηθούν μόνο με διάθεση πιστώσεων. Έτσι, αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση των 500.000 €, η οποία εγκρίθηκε με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγιναν:

Α. Καλλιεργητικές υλοτομίες, σε έκταση συνολικού εμβαδού 2.252,60 στρεμ. συνολικής δαπάνης 415.590,72 ευρώ. 

Β. Ασφαλής διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομίας σε έκταση συνολικού εμβαδού 565,00 στρεμ. συνολικής δαπάνης 60.952,20€ και 385,48 στρεμ. από πιστώσεις Τακτικού Προϋπολογισμού ύψους 50.000€ με μίσθωση μηχανημάτων. 

Από τις καλλιεργητικές υλοτομίες προέκυψαν υπολείμματα υλοτομιών κωνοφόρων με διάμετρο μεγαλύτερη των 2 εκατοστών, τα οποία μεταφέρθηκαν στους δασικούς δρόμους προκειμένου να δημοπρατηθούν. Η δημοπρασία έγινε το Μάρτιο του 2020 και κηρύχθηκε άγονη λόγω μη προσέλευσης πλειοδότη και τις δύο φορές της διενέργειας της.

Για τα υπολείμματα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη:

⦁ Τη δημιουργηθείσα κατάσταση στην αγορά, λόγω των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID-19.
⦁ Τον όγκο των συγκεντρωμένων υπολειμμάτων στους δασόδρομους των υλοτομημένων τμημάτων και τη φυσική κατάσταση αυτών.
⦁ Το γεγονός ότι ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος 
⦁ Την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης,

το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ζήτησε από τα μέσα Απριλίου, τη συνδρομή των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκεται το Π.Δ.Θ και των όμορων Δήμων Θέρμης και Παύλου Μελά, για τη διάθεση μηχανικών μέσων (φορτηγά, φορτωτές) ως και του αντίστοιχου τεχνικού προσωπικού, με σκοπό την εκδάσωση των εν λόγω υπολειμμάτων. 

Επειδή μέχρι σήμερα κανένας Δήμος δεν απάντησε στο αίτημα για συνδρομή, δρομολογήθηκε η απευθείας ανάθεση μίσθωσης θρυμματιστικού για την ασφαλή διαχείριση των υπολειμμάτων με το ποσό των 23.000 € που απέμειναν από την χρηματοδότηση των 500.000€, ποσό που δεν επαρκεί για τον θρυμματισμό όλων των υπολειμμάτων. Με τον θρυμματισμό των υπολειμμάτων εξαφανίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και επιπλέον εμπλουτίζεται το έδαφος με θρεπτικά συστατικά.

Οι ενέργειες που προγραμματίζονται να γίνουν αφορούν στην συνέχιση της καλλιέργειας του δάσους και του θρυμματισμού και επιπλέον στην κατασκευή συρμάτινης περίφραξης της περιφερειακής οδού στο ύψος του περιαστικού δάσους και κατασκευής και τοποθέτησης ολοκληρωμένης σήμανσης δρόμων και μονοπατιών για λόγους αντιπυρικής προστασίας. Ως προς τις δράσεις αναδασώσεων εκτός από τη φυσική αναγέννηση πραγματοποιήθηκαν και εθελοντικές αναδασώσεις, ενώ σήμερα προγραμματίζονται δράσεις αναδάσωσης ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Κάποιοι κάνουν μόνο θόρυβο! Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αντί γι΄αυτό να προσφέρουν τη βοήθεια που τους ζητείται σε τεχνικά μέσα. Καλώ για ακόμη μια φορά τους δήμους του συγκροτήματος να βοηθήσουν με φορτωτές, φορτηγά και ανθρώπινο δυναμικό στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων της κοπής για τα οποία δυστυχώς, δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ιδιώτες. Η Δημόσια Διοίκηση σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να λειτουργεί ενιαία και προς όφελος των πολιτών. Κανείς δεν δικαιούται να αφίσταται των υποχρεώσεων του και να μετατρέπεται σε δημόσιο κατήγορο.

Ο Συντονιστής

Δρ. Ιωάννης Σάββας»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση