SOS εκπέμπει το Σέιχ Σου: Το δάσος κινδυνεύει να μείνει φαλακρό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Το Σέιχ Σου έχει αρχίσει να μη θυμίζει σε τίποτα... Σέιχ Σου: η αναγκαστική υλοτόμηση των χιλιάδων νεκρών πεύκων που κατέστρεψε το έντομο - φονιάς έχει αλλάξει τη μορφολογία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, εγείροντας ανησυχίες για την επόμενη ημέρα για το οξυγόνο που χάνει η πόλη, αλλά κυρίως για τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών επεισοδίων. 

Η Greenagenda.gr πραγματοποίησε οδοιπορικό μέσα στο δάσος, εκεί που πλέον δεν ακούγεται το κελάηδημα των πουλιών, αλλά ο ήχος των αλυσοπρίονων. Υπό δύσκολες συνθήκες, με αφόρητη ζέστη, δεκάδες δασεργάτες που δρουν σε μικρές ομάδες υλοτομούν τα κατεστραμμένα πεύκα προσπαθώντας να σώσουν τα υγιή, όμως, όπως παρατηρούν, το έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda συνεχίζει ακάθεκτο, μέρα με τη μέρα, να πλήττει νέα δένδρα.

Είναι πλέον εμφανές ότι το φυσικό τοπίο αλλοιώνεται σε μεγάλο βαθμό. Το βασικό ερώτημα για πολλούς είναι εάν τους επόμενους μήνες ο φυσικός πνεύμονας της πόλης θα συγκρατεί τα ορμητικά νερά μετά από μια έντονη βροχόπτωση.  Ήδη, σε αρκετά από τα τμήματα που έχουν οριοθετηθεί από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, έχει αρχίσει να παρουσιάζεται αισθητή αλλαγή μέσα στο δάσος, με μεγάλα διάκενα.

Στη γνωστή για τους Θεσσαλονικείς τοποθεσία, Πηγή του Μπάρμπα Γιώργη, δεκάδες δένδρα χρειάστηκε να κοπούν και  πλέον ο χώρος αναψυχής και τα γήπεδα μπάσκετ είναι περισσότερο ευδιάκριτα από τον χωμάτινο δρόμο. Η περιοχή αυτή δεν απέχει και πολύ από την περιφερειακή οδό και πλέον υπάρχει ανησυχία εάν σε περίπτωση καταρρακτώδους βροχής τα νερά θα καταλήξουν μέσα στην άσφαλτο του αυτοκινητοδρόμου, αφού έχει περιοριστεί εμφανώς το φυσικό τείχος.

Λίγα μέτρα πιο πάνω, στον δρόμο που οδηγεί προς το ύψωμα  του Καρά Τεπέ και το Φιλίππειο, υπάρχουν κομμένα δένδρα σε δεκάδες τετραγωνικά μέτρα. Η διαφορετική εικόνα προκαλεί μεγάλη και αρνητική εντύπωση σε διερχόμενους οδηγούς και φυσιολάτρες.

Στην περιοχή του Ρετζικίου, στο δυτικό τμήμα  του δάσους, τα συνεργεία των δασικών συνεταιρισμών εργάζονται πυρετωδώς και η καταστροφή είναι μεγάλη. Στις πλαγιές η εικόνα αλλάζει μέρα με τη μέρα καθώς κόβονται καθημερινά δεκάδες νεκρά πεύκα. Όπως είπαν στη Greenagenda.gr οι δασεργάτες, θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η υλοτόμηση των προσβεβλημένων δένδρων.

«Από το φθινόπωρο πρέπει να γίνει το μεγάλο βήμα. Εφόσον μετά τις υλοτομίες προκύψουν διάκενα μεγάλου εμβαδού (μεγαλύτερα του ενός περίπου στρέμματος), καλό θα είναι να πραγματοποιηθούν φυτεύσεις κατάλληλων πλατυφύλλων ειδών. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα έχει καλά αποτελέσματα η ολιγωρία των αρμοδίων», λέει στη Greenagenda.gr ο Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασοκομίας Τομέας Δασικής Παραγωγής, Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Βουδούρης, Γεωλόγος-Μαθηματικός, Δρ. Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, τονίζει ότι «μετά από κάθε αποψίλωση ενός δάσους ευνοούνται τα πλημμυρικά φαινόμενα. «Πρέπει εγκαίρως να ληφθούν τα απαραίτητα  μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας», προειδοποιεί.

«Στην κυριολεξία, καθημερινά δίνεται ένας αγώνας με τον χρόνο από λιγοστούς υλοτόμους», τόνισε πρόσφατα για την κατάσταση ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, που υποστηρίζει ότι η έκταση τους προβλήματος είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει γνωστοποιηθεί.

Σήμερα έχει ήδη συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη της υλοτόμησης των προσβεβλημένων πεύκων του Σέιχ Σου. Οι αρχικές εκτιμήσεις των αρμόδιων υπολόγιζαν το μέγεθος της καταστροφής περίπου σε 3.500 στρέμματα, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ακόμη και για τριπλάσιο αριθμό νεκρών δένδρων...

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση