SOS προς Μητσοτάκη από τους εργαζόμενους σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Κραυγή αγωνίας προς τον πρωθυπουργό αποτελεί η επιστολή του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον, καθώς οι 347 εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εργασιακή ομηρία.

Τονίζοντας την αντίθεσή τους στις διατάξεις του περιβαλλοντικού νόμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα, και καταργεί τους ΦΔΠΠ καθώς ιδρύεται ο κεντρικός ΟΦΥΠΕΚΑ με 24 νέα σχήματα, οι εργαζόμενοι στους Φορείς τονίζουν ότι το ΥΠΕΝ υπό την ηγεσία του Κωστή Χατζηδάκη «πάγωσε κάθε διαδικασία» για τη μετάβαση των συμβάσεών τους σε εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου.

Στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Σύλλογος ζητεί την παρέμβασή του ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας «των πολύπαθων εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τη λήξη της εργασιακής μας ομηρίας».

«Ζητούμε την άμεση και έμπρακτη παρέμβασή σας ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η ασφαλής μετάβαση ΟΛΩΝ των εργαζομένων σε σχέση Αορίστου Χρόνου όσο και η διατήρηση των θέσεών μας στους Φορείς Διαχείρισης που εργαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει ο Σύλλογος «Ελληνική Φύση» και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «αυτή η ομηρία και η διαχρονική αδικία θα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί με δίκαιο τρόπο για όλους τους Εργαζομένους των Φορέων Διαχείρισης».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έχουμε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή μας στις διατάξεις του νόμου 4685/20: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» καθώς πρόκειται για ένα νόμο θα οδηγήσει νομοτελειακά στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με μη αναστρέψιμες βλάβες. Ο νόμος στρέφεται ενάντια σε παγιωμένες διαδικασίες τοπικής συμμετοχικότητας και οδηγεί σε αναχρονιστικές, ξεπερασμένες πρακτικές κεντρικού συγκεντρωτισμού και απόλυτου υπουργικού ελέγχου με πρώτα θύματα τους 36 Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι καταργούνται και συγχωνεύονται σε 24 νέα σχήματα, ως Τμήματα πλέον ενός κεντρικού ΝΠΙΔ του ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς να έχει βασιστεί η κίνηση αυτή σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση.

Πέραν όμως των πολλών αρνητικών συνεπειών του Ν 4685/20, η ψήφισή του επέτεινε την εργασιακή ομηρία στην οποία βρίσκονται οι 347 εργαζόμενοι Ορισμένου Χρόνου που απέμειναν στους Φορείς Διαχείρισης. Παρά το γεγονός ότι είχαν δρομολογηθεί – με μεγάλη καθυστέρηση είναι η αλήθεια – οι σχετικές διαδικασίες για την επίλυση του επί 13 και πλέον χρόνια εργασιακού προβλήματος των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης για την ασφαλή μετάβαση ΟΛΩΝ των εργαζομένων σε σχέση Αορίστου χρόνου, εντούτοις από την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου από τον κ. Χατζηδάκη, πάγωσε κάθε διαδικασία και ο νόμος 4685/20 μας επεφύλασσε μια απλή αναφορά ότι οι εργαζόμενοι μεταφέρονται στο νέο σχήμα με την ίδια σχέση εργασίας. Αυτή η επιεικώς απαράδεκτη διάταξη του νόμου και η εν γένει συμπεριφορά του κ. Υπουργού ο οποίος αρνείται πεισματικά να μας συναντήσει πάρα τα επανειλημμένα αιτήματα που έχουμε υποβάλει, δεν αρμόζει σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει τα πάντα στους ΦΔ και ταλαιπωρούνται για 13 και πλέον χρόνια ως συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου, παρά το γεγονός πως όλοι προσλήφθηκαν αποκλειστικά με ΑΣΕΠ και σήμερα, όπως πάντα άλλωστε, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Δεν αρμόζει σε εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, καθώς πέραν από άριστοι γνώστες των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης τους, πέραν των σχέσεων που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους κατοίκους των περιοχών τους, έχουν υλοποιήσει και ολοκληρώσει με επιτυχία δύο διαδοχικά Επιχειρησιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ και ξεκίνησαν την υλοποίηση και τρίτου – ΥΜΕΠΕΡΑΑ, καθώς και προγράμματα Interreg, Life και πολλά άλλα.

Η συμπεριφορά αυτή είναι πραγματικά απαξιωτική, προσβλητική και άδικη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

απευθυνόμαστε σε εσάς για να ζητήσουμε την παρέμβασή σας ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την λήξη της εργασιακής μας ομηρίας.

Ζητούμε την άμεση και έμπρακτη παρέμβασή σας ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η ασφαλής μετάβαση ΟΛΩΝ των εργαζομένων σε σχέση Αορίστου Χρόνου όσο και η διατήρηση των θέσεών μας στους Φορείς Διαχείρισης που εργαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτή η ομηρία και η διαχρονική αδικία θα πρέπει επιτέλους να τερματιστεί με δίκαιο τρόπο για όλους τους Εργαζομένους των Φορέων Διαχείρισης».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση