StoRES: 600.000 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για έρευνα σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση

Η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζει να διαπρέπει στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και το έργο με τίτλο «Προώθηση της μεγαλύτερης διείσδυσης της διεσπαρμένης φωτοβολταϊκής ενέργειας διαμέσου της αποθήκευσης για όλους» (ακρωνύμιο StoRES) έχει πρόσφατα εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του προγράμματος Interreg MED, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Όπως αναφέρεται ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ και η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους €600.000. Το έργο άρχισε το Νοέμβριο του 2016 και θα έχει διάρκεια τριών χρόνων.

Το έργο StoRES προβλέπει την ανάπτυξη βέλτιστης πολιτικής για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών (ΦΒ) και των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω δοκιμών έξυπνων λύσεων σε πέντε νησιά και αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει το εταιρικό σχήμα είναι με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί υψηλή διείσδυση ΦΒ στο ενεργειακό μείγμα των περιοχών αυτών, μέσω της επίλυσης όλων των θεμάτων που αφορούν την αγορά, την τεχνολογία, το δίκτυο και τις διατιμήσεις, χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα του δικτύου ή η ασφάλεια του εφοδιασμού», αναφέρει η σχετική ενημέρωση

Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τα επίπεδα αυτο-κατανάλωσης φωτοβολταϊκής ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου μέσα από μία βέλτιστη λύση αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας. Η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί αποτελείται από δοκιμές που θα γίνουν σχετικά με τους διαφόρους τρόπους αποθήκευσης φωτοβολταϊκών που υπάρχουν σε διάφορες πιλοτικές περιοχές, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις τοπικές παραμέτρους για τη βελτιστοποίηση και χρησιμοποιώντας μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Το έργο StoRES, συνεχίζει η ενημέρωση, αναμένεται να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά την αξιοπιστία του δικτύου με μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά και τις αγροτικές περιοχές, δίνοντας έτσι μια πιο οικονομικά ωφέλιμη, προσιτή και βιώσιμη επιλογή για ενεργειακό εφοδιασμό.

Το έργο συντονίζει η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» και το εταιρικό σχήμα αποτελείται από μέλη τα οποία βρίσκονται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα από Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβενία, Γαλλία και Ιταλία. Επιπρόσθετα, το σχήμα περιλαμβάνει ερευνητικούς οργανισμούς, δημόσιες και τοπικές αρχές, ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, ενεργειακά γραφεία και διαχειριστές συστημάτων διανομής (ΔΣΔ) που έχουν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην προώθηση των ΑΠΕ και της ηλιακής ενέργειας στις περιοχές τους.

Από την Κύπρο, εκτός από την Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας, συμμετέχουν επίσης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας και Τουρισμού και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση