To αποχετευτικό δίκτυο στα Πεύκα επεκτείνεται…

Εγκρίθηκε  η  Μελέτη Περιβαλλοντικών  Όρων για την υλοποίηση του έργου της γ΄ φάσης κατασκευής αποχετευτικού δικτύου  στη δημοτική ενότητα Πεύκων του δήμου Συκεών-Νεάπολης.  Με απόφαση της  η  ΕΥΑΘ αναμένεται να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου εντός του Νοεμβρίου  ενώ  η έναρξη  των εργασιών να τοποθετείται τον προσεχή Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, το πρόβλημα είχε προσλάβει μεγάλες διαστάσεις δεδομένης της ευρείας χρήσης βόθρων, με τα φαινόμενα των παράνομων παροχετεύσεων βοθρολυμάτων στο δάσος του Σέιχ-Σου και σε ρέματα να είναι συχνά, όπως αυτό που αποκάλυψε τελευταία συνεργείο του δήμου με αποτέλεσμα να υποβληθούν μηνύσεις. Επρόκειτο για μια οικιστική ανάπτυξη η οποία δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη πολεοδομική ρυμοτομία και την κατασκευή βασικών υποδομών κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται έντονα προβλήματα.

 Ολοκλήρωση και επέκταση

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ΕΥΑΘ, η γ΄ φάση αφορά την εκτέλεση υπολειπόμενων έργων από τις δυο προηγούμενες συνολικού μήκους 2.392,92 μέτρων, που «πάγωσαν» εξαιτίας της πτώχευσης που κήρυξε η ανάδοχος εταιρία, ενώ περιλαμβάνει άλλα 3.317,28 μέτρα για την προέκταση του δικτύου. Αυτό θα επεκταθεί κυρίως σε δευτερεύου­σες οδούς των Πεύκων, με το συνολικό μήκος του υπό κατασκευή δικτύου να είναι 5.700 μέτρα και τον προϋπολογισμό να ανέρ­χεται σε 1.750.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή αντλιοστασίου στην οδό Ελευθερίας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών χαμηλότερου υψομέτρου δρόμων.

Η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης στη Δ.Ε. Πεύκων είχε εξελιχθεί σε κορυφαίο ζήτημα αιχμής για την τοπική κοινότητα, το οποίο «κληρονόμησε» η νέα διοίκηση του νέου διευρυμένου δήμου ως μια επιπλέον «καυτή πατάτα». Η ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων φάσεων του έργου, η οποία συνετέλεσε ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός κατοικιών που χρησιμοποιούσαν ακόμα βόθρους, δεν έφθασε ποτέ στο τέλος εξαιτίας της πτώχευσης της κατασκευάστριας εταιρίας, με αποτέλεσμα το έργο να μείνει ημιτελές κι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής να παραμένει ακάλυπτο από αποχετευτικό δίκτυο. Κάλυψη στο 90%

 Όπως αναφέρει ο προϊστάμε­νος του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΕΥΑΘ Αλέξανδρος Μεντές, με την γ΄ φάση του αποχετευτικού δικτύου το ποσοστό κάλυψης θα φθάσει στο 90% των γεωγραφικών ορίων της Δ.Ε. Πεύκων, εφόσον δεν προκύψουν ενδιάμεσες ανάγκες στην πορεία εκτέλεσης του έργου. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει πλέον αποτρε­πτικό παράγοντα επανάληψης υποθέσεων παράνομης παροχέτευσης βοθρολυμάτων από κατοικίες σε δασικές εκτάσεις του Σέιχ Σου και τον Ξηροπόταμο (όπως η πρό­σφατη στις αρχές Οκτωβρίου από συγκρότημα κατοικιών, που αποκάλυψε συνεργείο του δήμου).

Το γεγονός αυτό οδηγεί και τον αντιδήμαρχο Μικροέργων-Πρασίνου-Ηλεκτροφωτισμού με τοπική αρμοδιότητα στη Δ.Ε. Πεύκων Αλέκο Σιμητόπουλο να επαναλάβει το κάλεσμά του προς τους κατοίκους που έχουν ακόμη βόθρους στις κατοικίες ή στα συγκροτήματα κατοικιών, ότι πρέπει να ακολουθούν τις επιτα­γές του νόμου και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του δήμου. «Πρωτίστως είναι θέμα υπευθυνότητας κι ευαισθησίας απέναντι στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Καλώ, λοιπόν, τους συνδημότες και συμπολίτες μας να φροντίζουν ώστε οι βόθροι να πληρούν όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές στεγανοποίησης και έγκαιρης εκκένωσης, για να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο μόλυνσης του περιβάλλο­ντος. Είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος», τονίζει.

 Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης επεσήμανε: «Σίγουρα πρόκειται για μια επιτυχία, στην οποία, όμως, δεν θα επαναπαυτούμε αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθειά μας μέχρι να καλυφθεί το σύνολο των ορίων των Πεύκων με σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!