Tι λέει το ΓΕΩΤΕΕ για το καθεστώτος παρασκευής γιαουρτιού

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος παρασκευής γιαουρτιού στην Ελλάδα εξέδωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Όπως αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ, «είχε προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας ήταν στο στόχαστρο των όποιων μέτρων θα επακολουθούσαν με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου».

Αναλυτικά η Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου:

«Μέσω των Μ.Μ.Ε. ενημερωθήκαμε, ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε., για το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για αλλαγή του άρθρου 82 στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, αλλάζοντας το καθεστώς παρασκευής γιαουρτιού στην Ελλάδα.

Την ώρα που η Ελληνική κοινωνία και οικονομία έχει στρέψει την προσοχή της στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας ως την ελπίδα για την έξοδο από την κρίση, η πρόθεση της κυβέρνησης να αποσυνδέσει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού και να επιτρέψει τη χρήση σκόνης γάλακτος, στο όνομα της προσαρμογής στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δυστυχώς δείχνει ότι οι επιταγές της τρόικας και των συμφερόντων που κρύβονται από πίσω είναι ισχυρότερες από τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είχε προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας ήταν στο στόχαστρο των όποιων μέτρων θα επακολουθούσαν με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Δυστυχώς οι εξελίξεις που επακολούθησαν μας δικαίωσαν πλήρως καθώς η υψηλή φορολόγηση, η εισαγωγή υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στην αγροτική παραγωγή και η αλλαγή των κανονισμών παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων μείωσαν την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές, με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία.

Ειδικά ο τομέας της κτηνοτροφίας είναι αυτός ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από τα προαναφερόμενα μέτρα, με ορατές τις επιπτώσεις στο επίπεδο της παραγωγής γάλακτος (μείωση άνω του 25%), ως αποτέλεσμα των φθηνών εισαγωγών από τις χώρες της Ευρώπης και της κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει την ταφόπλακα της Ελληνικής κτηνοτροφίας καθώς όχι μόνο μειώνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής πρώτης ύλης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει ο έλληνας παραγωγός, αλλά ταυτόχρονα ακυρώνει στην ουσία ένα ισχυρό brand name που η Ελληνική βιομηχανία τροφίμων έχει κατοχυρώσει στη συνείδηση των καταναλωτών στις διεθνείς αγορές.

Θα πρέπει εδώ να γίνει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στο γιαούρτι και το επιδόρπιο. Οποιαδήποτε προσθήκη σκόνης γάλακτος οδηγεί στην παρασκευή επιδορπίου και όχι γιαουρτιού. Το ζητούμενο σήμερα από τον νομοθέτη έπρεπε να είναι ο έλεγχος των βιομηχανιών για το τι αναγράφουν στην συσκευασία και αν παραπλανούν ή όχι τον καταναλωτή με αυτή και όχι να τους αφήνει παραθυράκι να αλλοιώσουν μια για πάντα την φυσιογνωμία ενός τροφίμου τόσο σημαντικού για την Ελλάδα. Ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών είναι σαφής πάνω στο θέμα, αυτό που δεν είναι σαφές είναι η εφαρμογή του.

Κατά τη γνώμη μας η προωθούμενη τροποποίηση θα έχει σαν αποτέλεσμα  ανεπανόρθωτες βλάβες στο παραγωγικό δυναμικό του κτηνοτροφικού κλάδου. Ως εκ τούτου, ζητούμε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις όποιες σκέψεις για τροποποίηση του άρθρου 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, στην οποία θα περιλαμβάνεται η αλλαγή παρασκευής του γιαουρτιού, με επιτρεπόμενη τη χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του σε μορφή σκόνης.

Αντ’ αυτού, οφείλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει επιτέλους πολιτικές προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις παράνομες εισαγωγές και να βάλει τάξη στην αγορά, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα με κάθε τρόπο την Ελληνική κτηνοτροφία. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς στο σχεδιασμό ενός πλάνου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, ώστε να μη σβήσει η τελευταία ελπίδα του τόπου για έξοδο από την κρίση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση