Tropa Verde: Τα οφέλη από την ανακύκλωση 900 κιλών καθαρού αλουμινίου

του Νίκου Αβουκάτου

Ποσότητα 900 κιλά καθαρού αλουμινίου, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 66.700 τεμάχια χρησιμοποιημένων κουτιών αναψυκτικών και μπίρας, συλλέχθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος "Tropa Verde"(595 κιλά) και του πιλοτικού προγράμματος "Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή στις σχολικές μονάδες του δήμου Παύλου Μελά"(305 κιλά). Οι ποσότητες αυτές παρελήφθησαν από την εταιρεία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα γίνει η απαιτούμενη διαδικασία για την παραγωγή εκ νέου α’ ύλης του ιδίου προϊόντος, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

«Οι ιδιότητες του αλουμινίου είναι αναλλοίωτες και η επαναχρησιμοποίηση του μπορεί να γίνεται επ’ άπειρον. Σκοπός μας είναι η συνεχής μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας Γιάννης Κουφοπάνος.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων αφορά τα εξής:

  • εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  • ορθολογική διαχείριση πρώτων υλών
  • ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών εκπομπών (εκπομπές CO2)
  • ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
  • αύξηση χρήσης δευτερογενών υλών.

Αν τα κουτάκια αλουμινίου καταλήγουν στα σκουπίδια αυξάνουμε τον όγκο σκουπιδιών, σπαταλάμε φυσικούς πόρους και ενέργεια και συμβάλλουμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα χρησιμοποιημένα αλουμινένια κουτιά από αναψυκτικά, μπίρες κ.ά. δεν είναι άχρηστα αφού αποτελούν την α’ ύλη για ακόμα ένα κύκλο παραγωγής του ίδιου προϊόντος, και μάλιστα προσφέρουν και χρήματα σε όσους τα ανακυκλώνουν.

«Παράλληλα, με την ανακύκλωση του αλουμινίου, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε ενέργεια και περιορίζουμε τη σπατάλη πρώτων υλών. Η ανακύκλωση αλουμινίου σε σχέση με την παραγωγή του από την αρχή σημαίνει 95% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας», τόνισε ο κ. Κουφοπάνος.

Η διεθνής παραγωγή αλουμινίου είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για μείωση ενέργειας για παραγωγική διεργασία, περιορισμό και έλεγχο εκπομπών ρύπων και διατήρηση τουλάχιστον της ποιότητας του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών ρύπων.

Η νέα συνεργασία που προέκυψε με τον δήμο Παύλου Μελά μέσα από διαγωνιστική διαδικασία με την ΕΛΒΑΛ και το πρόγραμμα "Κάθε Κουτί Μετράει" αφορά την καλύτερη ενημέρωση και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου.

Ο κ. Κουφοπάνος υπογράμμισε τη σημασία να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι την καλή πρακτική του δήμου Παύλου Μελά και να προχωρήσουν στην Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή. «Μας έχει εντυπωσιάσει η συμμετοχή των πολιτών του δήμου Παύλου Μελά σε προγράμματα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή και θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασία για τη μεγαλύτερη συλλογή κουτιών αλουμινίου», επισήμανε.

Η υπεύθυνη του προγράμματος "Κάθε Κουτί Μετράει" Ειρήνη Τοπουζίδου αναφέρθηκε την ανάγκη προώθησης του προγράμματος μέσα από έξυπνες δράσεις για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών και των μαθητών στη συλλογή κουτιών αλουμινίου για ανακύκλωση.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης υπεύθυνος για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Tropa Verde" αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα του πρώτου χρόνου λειτουργίας, όπου συλλέχθηκαν καθαρά υλικά σε αλουμίνιο 595 κιλά, χαρτί 3869 κιλά, πλαστικό 2472 κιλά, τηγανέλαιο 1130 λίτρα από τα 5 Πράσινα Σημεία που διατηρεί ο δήμος με συμμετοχή στη διαδικτυακή πλατφόρμα https://pavlosmelas.tropaverde.org/

Επιβραβεύοντας την ανακύκλωση!

Το Tropaverde είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που στοχεύει να προωθήσει την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική ευθύνη στους πολίτες, επιβραβεύοντας άμεσα τις καλές περιβαλλοντικές δράσεις, με ανταμοιβές, όπως βραβεία ή pavlosmelas.tropaverde.org 700 εγγεγραμμένων πολιτών και 40 τοπικών χορηγών.

Τόνισε επίσης ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα η λειτουργία του Κινητού Πράσινου Σημείου, όπου θα επισκέπτεται διαδοχικά και βάση εβδομαδιαίου προγράμματος όλες τις γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά για την καλύτερη ενημέρωση και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή.

Η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών στον δήμο Παύλου Μελά γίνεται στάση ζωής. Υιοθετώντας τις αρχές της Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων ο δήμος συνεχίζει την ανοδική του πορεία στον τομέα της ανακύκλωσης, με τους πολίτες να συμβάλλουν σημαντικά στην δυναμική αυτή προσπάθεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση