Video Ορυχεία ΔΕΗ:Θάβουν την πολύτιμη φυτική γη μαζί με τα στείρα υλικά?

Βίντεο- ντοκουμέντο  παρουσιάζει  τα συνεργεία να πετούν (ενταφιάζουν) τη φυτική γη μέσα στις αποθέσεις των στείρων υλικών που προέρχονται από τη διαδικασία εξόρυξης καταγγέλλουν κάτοικοι και μέλη της Οικολογικής  Κίνησης Κοζάνης. Η Η greenagenda   όπως  εξάλλου οφείλει   ζήτησε απαντήσεις για το  συγκεκριμένο  θέμα  από  την ΔΕΗ για αυτό και  ρωτήσαμε  αν η πολύτιμη φυτική γη (που χρειάζεται για  την αποκατάσταση των ορυχείων) θάβεται μαζί με τις αποθέσεις σε μερικές περιπτώσεις? Η απάντηση  που λάβαμε  από  τον  Γενικό  Διευθυντή  Ορυχείων Παναγιώτη Νικολακάκο   είναι η εξής: «η ΔΕΗ  εφαρμόζει μελέτη  εγκεκριμένη περιβαλλοντικών   επιπτώσεων  για τη διαχείριση  της φυτικής γης και  γίνεται   από  πλευρά μας  ότι   ακριβώς  προβλέπεται».

Η βιντεολήψη έγινε στα ορυχεία Κομάνου, Μαυροπηγής και Τομέα 6 (Ποντοκώμης) στην Π.Ε Κοζάνης. Όπως επισημαίνουν κάτοικοι της
περιοχής η φυτική γη είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση του «σεληνιακού τοπίου» που δημιουργείται μετά την εξόρυξη του λιγνίτη. Για αυτό και καταγγέλλουν την ολιγωρία της ΔΕΗ, η οποία επιβάλλεται να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει: Πού και πώς εναποθέτουν τη φυτική γη τα εργολαβικά συνεργεία που εκτελούν το συγκεκριμένο έργο και τι κάνει η αρμόδια για την επίβλεψη υπηρεσία της ΔΕΗ;

Στο video δημιουργούνται  υπόνοιες για τα όσα καταγγέλλονται!!! Συλλέγεται χωριστά η φυτική γη στο video όπως λέει ο νόμος? ή γίνεται εκσκαφή «μια κι έξω» μαζί με τα στείρα(αυτό είναι παράνομο).

http://www.youtube.com/watch?v=fbS_vmlj-No&feature=player_embedded

Οι καταγγελίες της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης κατά το παρελθόν, η οποία έχει αναδείξει παρόμοια ζητήματα, ζητώντας μέχρι και από το Ευρωκοινοβούλιο να παρέμβει (αναφορές 1992 και 2010).Για να κατανοήσουν οι αναγνώστες μας καλύτερα το θέμα παραπέμπουμε στις σχετικές διευκρινήσεις της Οικολογικής Κίνησης:  «Τα ορυχεία της ΔΕΗ είναι ανοιχτού τύπου (χωρίς στοές), πράγμα που σημαίνει ότι η εκσκαφή αρχίζει από πάνω. Στην αρχή αφαιρούνται τα υπερκείμενα άγονα στρώματα (ΣΤΕΙΡΑ) μέχρι να φτάσουμε στην αποκάλυψη του πρώτουστρώματος λιγνίτη.Τα στείρα υλικά αποτίθενται σε καθορισμένους χώρους, τις αποθέσεις. Πριν την εκσκαφή – αφαίρεση όμως των στείρων πρέπει να γίνει ξεχωριστή εκσκαφή της φυτικής γης (επιφανειακό στρώμα χώματος), η οποία στη συνέχεια πρέπει να μεταφερθεί και να φυλαχτεί σε ειδικούς χώρους ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ (χωρίς ανάμειξη με άλλα υλικά, στείρα κλπ).Αυτό γίνεται, γιατί η φυτική γη πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά τη φάση της ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ των εξαντλημένων ορυχείων (για φυτεύσεις της «ξεκοιλιασμένης» από τις εξορύξεις γης).

Η ξεχωριστή απομάκρυνση -απόθεση της φυτικής γης συνεπάγεται επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ. Κάποιες φορές λοιπόν παρακάμπτεται αυτό το στάδιο είτε από τους εργολάβους είτε από τη ΔΕΗ (για να μειωθεί το κόστος εξόρυξης) και η φυτική γη απομακρύνεται ΜΑΖΙ με τα στείρα, δηλ.ανακατεύεται (χάνεται) μέσα στα στείρα. Ακόμη παράνομη ενέργεια είναι η κλοπή και πώληση (ή ιδιοποίηση ) της φυτικής γης από διάφορους επιτήδειους που αλωνίζουν τα ορυχεία και κλέβουν τους σωρούς του γόνιμου χώματος από τους χώρους αποθήκευσής του. Η φυτική γη λοιπόν είναι φυσικός πόρος και μάλιστα πολύτιμος. Διακόσια χρόνια χρειάζεται η μάνα γη για να φτιάξει ένα εκατοστό χώματος. Είναι ντροπή να το καταστρέφουμε σε λίγα λεπτά».

Ευχαριστούμε  για την βοήθεια το  www.Kozan.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!