«Voltάρω ΙΙΙ»: Ορθοπεταλιές παραγωγής καθαρής ενέργειας για καλό σκοπό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε ρυθμούς ηλεκτροκίνησης κινήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη: μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης μπροστά στο άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου όπου έλαβε χώρα το «Voltάρω».

Περισσότερα από 4.000 άτομα επισκέφθηκαν τα σταντ της πράσινης γιορτής που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα ηλεκτρικά οχήματα γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών τράβηξαν τα βλέμματα των επισκεπτών οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις επιδόσεις τους και τη χρήση της ηλεκτροκίνησης.

Ένα μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα για φθηνές και οικολογικές διαδρομές είχε την ευκαιρία να οδηγήσει σημαντικός αριθμός ατόμων. Για τους γονείς ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνουν μια σύντομη βόλτα τα παιδιά τους. Η εταιρεία που εισάγει το μονοθέσιο όχημα παρουσίασε ένα φορτιστή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, αναμένεται να τοποθετηθεί εντός του επόμενου τριμήνου στην περιοχή του Κορδελιού.

Πόλο έλξης αποτέλεσαν και τα ηλεκτρικά μηχανάκια τα οποία εισάγει γνώστη εταιρεία μοτοσικλετών. Πολλοί ήταν αυτοί που ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες των ηλεκτρικών scooters καθώς, όπως φαίνεται τον τελευταίο καιρό, αυξάνονται οι πωλήσεις τους. Περισσότερα από 60 ηλεκτρικά μηχανάκια πουλήθηκαν τους τελευταίους μήνες και αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών για καθαρές και φθηνές μετακινήσεις, τόνισε η υπεύθυνη της εταιρείας.

Παράλληλα, 20 ηλεκτρικά πατίνια διατέθηκαν χωρίς χρέωση για να Voltάρουν μικροί και μεγάλοι, ενώ πολλοί από τους επισκέπτες ενημερώθηκαν από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για τις υπηρεσίες τους.

Η πράσινη γιορτή Voltάρω είχε και φιλανθρωπικό σκοπό καθώς πολλοί έκαναν ορθοπεταλιές για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για να στηρίξουν το «Χαμόγελο του παιδιού». Ανάμεσα στα εκατοντάδες άτομα που έκαναν spin bike ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη με τις απαραίτητες παρεμβάσεις θα γίνει μια σύγχρονη Μητρόπολη, στα ευρωπαϊκά επίπεδα. «Πρέπει να γίνουν ποδηλατόδρομοι, πρέπει να έχουμε αστικές συγκοινωνίες και όλα αυτά που είναι τόσο αυτονόητα αλλά και τόσο προβληματικά στην πόλη μας. Όλοι μαζί θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη ώστε αυτήν την τετραετία η πόλη να είναι φιλική προς τους πολίτες της, ελκυστική στους επισκέπτες της και δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από μια ευρωπαϊκή μητρόπολη».

Ο Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι κάνουμε όλοι ποδήλατο και προσφέρουμε ενέργεια στο μεγάλο έργο που κάνει το Χαμόγελο του παιδιού. «Μέσω του ΕΣΠΑ και με κονδύλι ύψους 2,5 εκατ ευρώ, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί στους αστικούς δήμους και στην Περιφέρεια ώστε να εφοδιαστούν με ηλεκτροκίνητα οχήματα και φορτιστές».

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου χαιρέτησε τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονόμων Αποστόλου Βεσυρόπουλου για μία νέου τύπου απόσυρση οχημάτων υγρών καυσίμων για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Οι επισκέπτες είδαν το βελτιωμένο μοντέλο του ηλεκτροκίνητου οχήματος «ARISTURTLE» του ΑΠΘ, καθώς και τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), αεροελικόπτερα της Αερολέσχης Σερρών, drones για αεροψεκασμούς και το εντυπωσιακό drone «rx-4 multirole portable uas» από το ερευνητικό project του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ.

Αρκετοί έδειξαν τις γνώσεις τους στην ηλεκτροκίνηση και συμμετείχαν σε κλήρωση για να κερδίσουν δώρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση