Ξεκάθαρη απάντηση του Olli Rehn σε ερώτηση της Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Rebecca Harms.
Τα νέα αυστηρά όρια CO2 για τις καινούριες ανθρακικές μονάδες, θα «εκτροχιάσουν» την επένδυση της ΔΕΗ για την νέα μονάδα. Τα όριο αυτό είναι 550 g CO2/kWh τη στιγμή που η Πτολεμαίδα 5 έχει 1050 g CO2/kWh.
Στον αέρα η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα-5. Δεν συμμετέχει τελικά η ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην χρηματοδότησή της.
Σύμφωνα με ρητή δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν συμμετέχει στην κατασκευή της νέας μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη έπειτα από την αναθεώρηση των κριτηρίων δανειοδότησης της ΕΤΕπ, βάσει των οποίων θεσπίστηκε ένα ελάχιστο όριο εκπομπών CO2 (550 g CO2/kWh) για νέες ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Όπως φαίνεται, ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην κάλυψη του 18% του κόστους κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5 από την ΕΤΕπ καθώς με εκπομπές της τάξης των 1050 g/KWh είναι προφανές ότι η νέα μονάδα απέχει μακράν από την κάλυψη των νέων κριτηρίων της ΕΤΕπ.
Το μοντέλο λιγνίτη και άνθρακα αργοπεθαίνει, οδηγώντας στην απαξίωση τις νέες και τις υπάρχουσες ανθρακικές μονάδες. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ μόλις τον περασμένο μήνα πρότεινε τη θέσπιση ακόμα αυστηρότερων ορίων εκπομπών (500 g CO2/kWh) για νέες μονάδες. Για τους ίδιους λόγους αποφάσισαν πρόσφατα να σταματήσουν τη χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα και λιγνίτη η Παγκόσμια Τράπεζα και η αμερικάνικη κρατική τράπεζα Εισαγωγών-Εξαγωγών.
Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στη Γερμανία (RWE) αναγνώρισε επίσημα την ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο ενώ και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Α. Ζερβός, δήλωσε πως η συνεχής πτώση του κόστους των ΑΠΕ τις καθιστά πλέον ευθέως ανταγωνιστικές με τις συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας.
Το WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace επαναλαμβάνουν πως οι λιγνιτικές επενδύσεις παραμένουν επικίνδυνες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, την ανθρώπινη υγεία και του φυσικούς της πόρους. Η ΔΕΗ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση της, να πάψει να εμπαίζει την κοινωνία και να στραφεί άμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις, όπως η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.