WWF: Fish Forward II για υπεύθυνη επιλογή ψαρικών

Την έναρξη του Fish Forward II, του δεύτερου μέρους της παγκόσμιας εκστρατείας που ξεκίνησε το 2015 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχει ως κεντρικό στόχο να ρίξει φως στις «τρομακτικές» επιπτώσεις που έχει η υπεραλίευση σε όλον τον κόσμο, κινητοποιώντας καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς για την προστασία των θαλασσών μέσα από την υπεύθυνη επιλογή ψαρικών, ανακοίνωσε το WWF Ελλάς, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας (21/11).

Με κεντρικό μήνυμα «Αυτό το είδος θα εξαφανιστεί, όπως και τα ψάρια», το Fish Forward II αποσκοπεί να προτρέψει το κοινό να υιοθετήσει νέες καταναλωτικές συνήθειες και να κάνει υπεύθυνες επιλογές. «Με απλά λόγια, επιλέγοντας υπεύθυνα διασφαλίζουμε ότι τα ψαρικά που καταλήγουν στο πιάτο μας αλιεύθηκαν με τρόπο που προστατεύει τις θάλασσές μας και προάγει την ευημερία εκατομμυρίων ψαράδων και εργαζομένων στον τομέα της αλιείας παγκοσμίως» τονίζει το WWF Ελλάς.

Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών θεωρεί το Fish Guide, τον Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών του WWF. Όπως εξηγεί, το Fish Guide δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε όταν αγοράζουμε ψαρικά (εγχώρια ή εισαγόμενα), οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσής τους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι θα κάνουμε πάντα τη σωστή επιλογή.

Ο Οδηγός διατίθεται δωρεάν και ως εύχρηστη εφαρμογή για κινητά, για συσκευές Android και iOS, με το πλεονέκτημα ότι λειτουργεί χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Στόχος του WWF, μέσω της συγκεκριμένης εκστρατείας είναι να θυμίσει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ότι «είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους πολύτιμους θαλάσσιους πόρους, ώστε να κρατήσουμε τη θάλασσα ζωντανή, ζητώντας παράλληλα από τους πολιτικούς και τις αρμόδιες αρχές τη λήψη μέτρων προς μια βιώσιμη αλιεία παγκοσμίως».

Οι θάλασσές μας στερεύουν από ζωή

Όπως επισημαίνει το WWF Ελλάς, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως, εξαρτώνται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσουν τροφή και εισόδημα. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 ψαράδες. Κάθε μέρα αγωνίζονται μέσα και έξω από τη θάλασσα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, υπό συνθήκες που πολλές φορές είναι παραπάνω από αντίξοες. Η υπεραλίευση, όμως, απειλεί την επιβίωσή τους, καθώς μέρα με τη μέρα οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται. «Η όρεξή μας για ψαρικά συνεχώς μεγαλώνει κι έτσι βγάζουμε από τις θάλασσές μας πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούν να μας δώσουν» υπογραμμίζει.

Παγκοσμίως το 33% των πληθυσμών ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ στη Μεσόγειο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία εντείνει τις ήδη υψηλές πιέσεις στους πληθυσμούς των ψαριών.

«Για να καλύψουμε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ψαρικά βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στις εισαγωγές. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και πάνω από το 50% των εισαγωγών αυτών προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθένας από εμάς, μπορούμε να αποτελέσουμε την κινητήριο δύναμη για την αλλαγή, προστατεύοντας τις θάλασσές μας και υποστηρίζοντας όσους εξαρτώνται από την αλιεία και τα ψαρικά για να επιβιώσουν.

Οι θάλασσές μας μάς δίνουν τροφή, αφού τα ψαρικά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης για περισσότερους από 3 δισεκ. ανθρώπους παγκοσμίως. Η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία απειλούν το μέλλον των θαλασσών μας και καταδικάζουν σε μαρασμό τους αλιείς και όσους εξαρτώνται από τα ψαρικά για να επιβιώσουν.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας ας είναι η απαρχή για υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές και νέες καταναλωτικές συνήθειες που θα κρατήσουν τις θάλασσές μας ζωντανές, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές» τονίζει το ελληνικό τμήμα του WWF.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση