Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, νέοι και νέες σε όλη την Ευρώπη κινητοποιούνται και ζητούν κλιματική δικαιοσύνη, όχι μόνο για τους ανθρώπους που πλήττονται σήμερα από την κλιματική αλλαγή αλλά και για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Η κλιματική κρίση είναι πραγματική. Συμβαίνει τώρα και όχι στο μέλλον. Συμβαίνει εδώ και όχι κάπου αλλού. Επηρεάζει όλες και όλους και όχι μόνο κάποιους/ες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και ολοένα και περισσότεροι/ες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το μέγεθος αυτού.
Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζει, μέσα από δράσεις κινητοποίησης και πρωτοβουλίες, εκείνες και εκείνους που αναλαμβάνουν δράση για το κλίμα. Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «YOU.th RO.und TRIP. for climate action» (YOUROTRIP), ομάδες νέων από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Δανία, Ρουμανία και Αυστρία), συναντιούνται, συσκέπτονται, οργανώνονται, συμμετέχουν ενεργά και γίνονται μέρος της λύσης του προβλήματος.
Μέχρι ποιο σημείο όμως; Τι μπορούν να κάνουν μερικές ομάδες νέων της Ευρώπης για ένα πρόβλημα παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η κλιματική αλλαγή; Σύμφωνα με τη Ραφαέλα Νικολαΐδου, 22 ετών, φοιτήτρια και ακτιβίστρια από τη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετείχε στο τελευταίο ταξίδι των YOUROTRIPers για τη μείωση των εκπομπών του CO2, που διοργανώθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας, «τα όπλα των νέων ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι η διάδοση της πληροφορίας και οι άνθρωποι που συσπειρώνονται γύρω από μία κοινή ιδέα και έναν κοινό στόχο. Για αυτόν τον σκοπό είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως επαγγελματικού προσανατολισμού, να ενημερώνονται και να εμπλέκονται σε συζητήσεις σχετικά με τα προβλήματα που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την κλιματική αλλαγή». «Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού αποτελούν το πρώτο βήμα της αλλαγής. Πολύ σημαντικό κομμάτι στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης είναι η διάδοση των γνώσεων και των ιδεών. Η διάδοση αυτή ξεκινάει από τον περίγυρο του κάθε νέου και χάρη στη δύναμη του διαδικτύου και των ανταλλαγών νέων πλέον γίνεται πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερη κλίμακα», συμπληρώνει η Ραφαέλα.
Τα μέσα που διαθέτουν οι ομάδες νέων, για να φτιάξουν έναν κόσμο πιο δίκαιο για όλες και όλους, είναι πολλά. Ένα από εκείνα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι τα θεατρικά εργαστήρια, των οποίων στόχος είναι να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν το κοινό για ζητήματα που τους αφορούν. Ακόμη, η συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και τοπικές επιτροπές επιτρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες, η θεωρία γίνεται πράξη. Όπως στο WeFair - Die Messe für ein nachhaltiges Miteinander, το μεγαλύτερο φεστιβάλ βιωσιμότητας της Βιέννης. Η Κωσταντίνα Νικολαΐδου, 25 ετών, ακτιβίστρια από Θεσσαλονίκη που το παρακολούθησε, δήλωσε: «Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ θετική εμπειρία, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουμε συνεργατικά, να ανταλλάξουμε ιδέες και καλές πρακτικές και τέλος να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας μού άρεσε το γεγονός ότι η κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει σχετικά με το θέμα της και να λάβει ανατροφοδότηση από εκπροσώπους διαφορετικών οργανισμών».
Εκ του αποτελέσματος, η συμμετοχή χιλιάδων ευαισθητοποιημένων νέων σε τέτοιου είδους δράσεις φαίνεται να έχει μεγάλη και ουσιαστική απήχηση, βάζοντας τα θεμέλια για την επόμενη ημέρα.
Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη προωθεί την απασχολησιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω της τέχνης και του εθελοντισμού. Στόχος είναι μέσα από τις δράσεις του να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους, δημιουργώντας το πλαίσιο για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε μία βιώσιμη πόλη.
Φωτογραφία: ActionAid